Peder's madopskrifter

Antal:

Ingredienser

 

FROKOSTRET – NATMAD

 

8 skiver daggammelt (sandwich-) brød

Ca. 15 g smør

4 skiver kogt, røget skinke

8 skiver fuldfed ost, fx

danbo, cheddar, emmentaler

 

Endvidere:

5o g smør

god (fransk) sennep

 

 

Croque Monsieur

Beskrivelse

Arbejdstid: 15 minutter

Gratineringstid i ovnen: 8-10 minutter

 

I. Smør brødskiverne med et tyndt lag smør.

 

2. Læg en skive ost på de fire brødskiver og læg en skive skinke ovenpå. Smør et tyndt lag sennep på og læg endnu en osteskive på.

 

3. Læg de resterende brødskiver ovenpå med den smurte side nedad.

 

4. Smelt smørret gyldent på panden og steg brødene på begge sider, til osten begynder at smelte. Server straks.

 

Tips:

Stegningen kan også foregå i ovn. Følg pkt. 1-3. Pensl brødene med smeltet smør på begge sider og anbring dem i et ovnfast fad midt i ovnen. Grill dem 3-4 minutter på hver side. Brødene skal være gyldne og osten begyndt at smelte. Sennepen kan udelades eller erstattes med et let drys paprika.

Antal:

Ingredienser

FROKOSTRET – NATMAD

 

2 stk. stegt eller kogt kyllingebryst (ca. 300g)

Ca. 15 g smør

8 skiver daggammelt (sandwich-) brød

4 skiver fuldfed ost (emmentaler, danbo eller cheddar)

salt

hvid peber

5-6 friskhakkede esdragonblade

 

Croque Madame

Beskrivelse

Arbejdstid: 15 minutter

Gratineringstid i ovnen: 8-10 minutter

 

1. Skær kyllingekødet i ganske tynde skiver.

 

2. Smør brødskiverne med et tyndt lag smør.

 

3. Læg kødet på de fire af brødskiverne og krydr det med salt, peber og frisk esdragon. Læg de resterende brødskiver ovenpå med den smurte side nedad, og dæk med en osteskiver.

 

4. Læg sandwichene i et ovnfast fad og gratinér i ovnen ved god varme, 225° i 8-10 minutter. Osten skal smelte og blive gylden, men ikke brun, så smager den bittert.

Udover Madame og Monsieur findes endnu en variation:

 

Crogue Opéra:

Smør brødene tyndt og læg en skive ost på halvdelen af skiverne. Dæk osten med et par skiver (flåede) tomater og drys med salt og peber. Læg de resterende brødskiver på med den smurte side nedad. Afslut med endnu en osteskive. Gratineres i ovnen som Croque Madame.

Tips:

Stegningen kan også foregå i ovn. Følg pkt. 1-3. Pensl brødene med smeltet smør på begge sider og anbring dem i et ovnfast fad midt i ovnen. Grill dem 3-4 minutter på hver side. Brødene skal være gyldne og osten begyndt at smelte. Sennepen kan udelades eller erstattes med et let drys paprika.

Antal:

Ingredienser

 

DRIK

 

4 dl stærk kaffe

4 dl mælk

sukker efter smag

 


Café au lait

Beskrivelse

Arbejdstid: 10 minutter

 

1. Tilbered kaffen og hold den varm i kanden.

 

2. Kog mælken op i en kasserolle og hæld den på en varm kande.

 

3. Hæld kaffe og mælk i en stor kop samtidig, fra hver sin side. Tilsæt sukker efter behag.

 

Tips:

I Frankrig, der jo har »opfundet« Café au lait, drikkes den om morgenen af portionsskåle. Her er god plads til at dyppe både croissanter, flûtes og andet i.

Antal:

Ingredienser

 

FROKOSTRET

 

4 små salathoveder

100 g emmentaler

4 spsk. friskrevet parmesanost (Ca. 25 g)

4 skiver daggammelt franskbrød

2 spsk. olie

 

Marinade:

1 dl (oliven) olie

3 spsk. Dijonsennep

saft af 1/2 citron

salt

peber

 


Ceasar-salad

Beskrivelse

Arbejdstid: 15 minutter

Stegetid for brødcroûtoner: 5 minutter

 

I. Skyl salaten grundigt uden at skille bladene fra stokken. Lad hovederne blive helt tørre. Anbring dem som blomster på hver sin tallerken.

 

2. Skær emmentalerost og franskbrød i små tern.

 

3. Varm olien på en pande og rist brødterningerne sprøde og lysebrune heri.

 

Marinade:

4. Kom olien under kraftig omrøring gradvis i senneppen, så den bliver tyk som mayonnaise. Tilsæt citron-saft og smag til med salt og peber.

 

5. Fordel de to slags ost over salathovederne, kom marinaden over og drys brød-croutoner øverst. Server straks, inden croûtonerne bliver bløde.

 

Tips:

Salaten er mere mættende, end den lyder, men kan dog gøres endnu fyldigere ved at man tilsætter 100 g kogt kylling eller skinke i tern. Det er vigtigt, at den benyttede sennep er fransk og stærk, marinaden skal være »kras«.

Antal:

Ingredienser

 

FROKOSTRET

 

250 g champignon

500 g frisk spinat

200 g kogt skinke i skiver

20 g smør

½ tsk. mild paprika

salt

peber

100 g reven emmentalerost

 


Champignon på spinat

Beskrivelse

Arbejdstid: 20 minutter

Koge- og stegetid: 8 minutter

Gratinering: 6-8 minutter

 

1. Skær rodskiven af champignonerne, skyl dem kort under rindende, koldt vand og tryk dem straks tørre i et rent viskestykke. Del dem en eller to gange efter størrelse.

 

2. Smelt halvdelen af smørret på en pande, kom champignoner og paprika på og lad svampene stege et par minutter, til de er gyldne. Vend hele tiden. Tag dem af panden, når de er færdige.

 

3. Skyl spinaten omhyggeligt i koldt vand, fjern grove stilke og visne blade. Kom spinatbladene i en gryde med det vand, der hænger ved og damp dem kort for stærk varme under låg, til de netop er faldet sammen.

 

4. Smør et ovnfast fad med resten af smørret. Fordel spinaten over bunden og fordel champignonerne over spinaten. Rul skinkeskiverne sammen og læg rullerne herover side om side.

 

5. Drys med reven ost og sæt fadet Øverst i en 250° varm ovn i 6-8 minutter, til osten er smeltet og overfladen gylden.

 

Tips:

Server retten med flûtes. Der kan bruges dybfrossen spinat. Følg anvisningen på pakken.

Antal:

Ingredienser

 

FROKOSTRET

 

250 g (mark) champignon

I spsk. olivenolie

I fed hvidløg

50 g valnøddekerner

ca. 150 g silketofu

I spsk. citronsaft

2 små forårsløg

 


Champignonsalat i totu

Beskrivelse

Arbejdstid: 20 minutter

 

1. Skær rodskiven af champignonerne og skyl dem kort under rindende, koldt vand. Tryk dem tørre i et viskestykke. Skær dem i tynde skiver.

 

2. Varm olien på panden og svits champignonskiverne et par minutter. Kom presset eller finthakket hvidløg i. Lad svampene blive kolde.

 

3. Rist valnøddekernerne på en tør pande og hak dem groft.

 

4. Smag tofuen til med citronsaft.

 

5. Pil og hak løgene fint.

 

6. Bland champignon og tofu, kom valnøddekernerne og de hakkede løg i. Gem evt, lidt løg og valnøddekerner til pynt.

 

Tips:

Tofu er koncentreret protein af sojabønner. Udtrækket af sojabønnerne, mælken, stivner til en fast masse. Silketofu er en blød pasta. Tofu fås både frisk og tørret i indvandrerbutikker eller helsekostforretninger.

Antal:

Ingredienser

 

FROKOSTRET

 

½ kg champignon

3o g smør

2 fed hvidløg

 

Soufflédej:

30 g smør

30 g mel

3 dl varm mælk

4 æg

3 spsk. hakket persille

salt

peber

 


Champignonsoufflé

Beskrivelse

Arbejdstid: 30 minutter

Bagetid: 30-40 minutter

Souffléform: 11/2 l

 

1. Skær rodskiven af champignonerne og skyl dem under rindende, koldt vand. Tryk dem tørre.

 

2. Skær champignonerne i skiver.

 

3. Smelt 30 g smør på panden og svits champignon og knust eller finthakket hvidløg, ca. 6 minutter.

 

4. Tag champignonerne af panden og blend dem eller hak dem meget fint.

 

Soufflédej:

5. Smelt smørret i en gryde, rør det glat med melet, og tilsæt den varme mælk, lidt ad gangen, under fortsat piskning. Lad stuvningen koge et par minutter under omrøring. Tag gryden fra varmen.

 

6. Del æggene i blommer og hvider. Rør æggeblommerne i stuvningen, én ad gangen.

 

7. Rør champignonmassen i stuvningen, tilsæt hakket persille og smag til med salt og peber.

 

8. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i stuvningen.

 

9. Smør souffléformen og fyld soufflémassen i. Formen må kun blive trekvart-fuld.

 

10. Bag souffleen ved god varme, 200° i 35-45 minutter. Den falder lidt sammen, kort efter den er taget ud af ovnen. Det gør ikke noget. Server straks.

 

Tips:

Byd smeltet smør til. Eller smør rørt blødt med lidt hvidløg, citron og persille. Det er en gylden regel, at gæsterne venter på souffleen, aldrig omvendt. Dejen kan tilsættes lidt mere mel, eventuelt maizena, det gør souffleen mere stabil, men går ud over karakteren.

Antal:

Ingredienser

 

FROKOSTRET - FORRET

 

4 skiver sandwichbrød

200 g champignon

5o g smør

1-2 fed hvidløg

2-3 spsk. hakket persille

lidt citronsaft

salt

peber

 


Champignontoast

Beskrivelse

Arbejdstid: 15 minutter

Gratinering: 3-5 minutter

 

1. Sæt ovn eller grill på højeste varme og rist brødskiverne let. Bruger man alligevel grillen, er det hurtigst at riste dem kort på hver side under grillelementet. Hold øje med dem.

 

2. Skær rodskiven af svampene og skyl dem kort under rindende, koldt vand. Tryk dem tørre. Skær dem i skiver.

 

3. Anbring de ristede brødskiver i bradepande eller ovnfast fad og fordel champignonskiverne herover.

 

4. Rør smørret blødt med finthakket eller presset hvidløg, persille, citronsaft, salt og peber.

 

5. Fordel det over champignonbrødene og sæt dem Øverst i ovnen i 3-5 minutter, til smørret er smeltet, og champignonerne bløde. Server straks.

 

Tips:

Toastene kan evt, drysses med reven ost, før de sættes i ovnen.

Antal:

Ingredienser

 

FROKOSTRET

 

400 g kogt kyllingebryst

8 skiver sandwichbrød

1 lille salathoved

Ca. 4 spsk. Mayonnaise

2 tomater

8 skiver bacon

50 g smør

 


Clubsandwich

Beskrivelse

Arbejdstid: 20 minutter

 

1. Tag skindet af kyllinge-brystet og fjern eventuelle ben.

 

2. Skær kødet i flade, skrå skiver.

 

3. Skyl salatbladene og tør dem. Er de grove, må de strimles.

 

4. Skær tomaterne i både eller skiver.

 

5. Rist franskbrødsskiverne.

 

6. Rist baconskiverne sprøde på en tør pande.

 

7. Smør franskbrødsskiverne med smør.

 

8. Læg salat på 4 af skiverne og læg så kyllingekød, mayonnaise, tomat og endelig baconskiverne på. Slut med et salatblad og læg de 4 andre brødskiver oven på med smørsiden nedad. Fyldet må gerne rage lidt udenfor.

 

Tips:

Sandwichen kan også serveres som natmad. Tomaterne kan erstattes af kogte asparges.

Antal:

Ingredienser

 

FROKOSTRET

 

½ kg courgetter

4 spsk. Olivenolie

I løg

100 g hasselnødder (2 dl)

½ spsk. sesamfrø

½ spsk. spidskommen

½ tsk. gurkemeje

lidt friskreven ingefær

1 dl grovvalsede havregryn

50 g cashewnødder

eller mandler (1 dl)

6 dåsetomater

I knsp cayennepeber

salt

 


Courgettepaté med nødder

Beskrivelse

Arbejdstid: 30 minutter

Bagetid: 30-40 minutter

Patéform

 

1.      Skyl og tør courgetterne og skær dem i terninger. Pil og hak løget. Hak hasselnødderne.

 

2.      Varm halvdelen af olien i en gryde og svits løget et par minutter. Tilsæt hasselnødder og courgetter og lad det småsnurre en halv snes minutter. Tilsæt evt, lidt mere olie undervejs.

 

3.      Varm resten af olien i en anden gryde og svits sesamfrø, spidskommen, gurkemeje og ingefær et par minutter.

 

4.      Hak cashewnødder eller mandler. Bland de to gryders indhold i en skål og rør det sammen med havregryn og cashewnødder eller mandler.

 

5.      Mos tomaterne. Vend denne mos i courgettemassen, og smag til med cayennepeber og salt.

 

6.      Smør en patéform og kom blandingen i. Bag pateen i en 180° varm ovn i 30-40 minutter. Skorpen skal være brun og fast. Server straks.

 

Tips:

Byd groft, lyst brød til. Courgetterne kan delvis erstattes af hakkede champignon.

Kan fryses.

Holdbarhed: 2-3 måneder.

Antal: 6-8

Ingredienser


 

FORRET - FROKOSTRET

 

3/4 kg courgetter

½ kg flæskesmåkød

400 g kyllingekød

(evt. frossen kyllingebryst)

I løg

I fed hvidløg

2 spsk. mel

3 æg

½ dl portvin

I tsk. sennepspulver

2 kviste hakket timian

(evt. 2 tsk. tørret)

salt

peber

 


Courgettepostej

Beskrivelse

Arbejdstid: 25 minutter

Bagetid: 11/2 time

Postejform: 2 1

 

I.                    Befri kødet for fedt og sener og skær det i mindre stykker. Skær kyllingekødet fra benene og skær også det i mindre stykker. Pil løg og hvidløg.

 

2. Skyl og tør courgetterne og skær dem i skiver. Kog dem et par minutter i letsaltet vand. Lad dem dryppe af i en sigte.

 

3. Hak flæskekød, kyllingekød, courgetter, løg og hvidløg i en kødhakkemaskine eller i el-hakker.

 

4. Kom blandingen i en skål og tilsæt melet. Rør æggene i ét ad gangen.  Bland port vin, sennepspulver og timian i farsen og smag til med salt og peber.

 

5. Smør en postejform og kom farsen i. Sæt postejen i en 1750 varm ovn og bag den  i vandbad Ca. 11/2 time. Lad den blive kold.

 

Tips:

Courgettepostej kan med fordel laves dagen før den skal spises.

Kan fryses.

Holdbarhed: 3 måneder.

Antal:

Ingredienser

 

FROKOSTRET

 

I kg courgetter

2 chalotteløg

I spsk. olie

75 g klid

I dl revet cheddarost

I spsk. frisk, hakket basilikum eller oregano

(evt. 1 tsk. tørret)

I tsk. salt

4 modne tomater

2 tsk. konc. tomatpuré

 


Courgetter i fad

Beskrivelse

Arbejdstid: 20 minutter

Bagetid: 20-30 minutter

 

1.      Skyl courgetterne godt. Tør dem og riv dem groft.

 

2.      Pil løgene og hak dem fint. Skold og flå tomaterne.

 

3.      Varm olien på en pande og svits løgene klare 3-4 minutter.

 

4.      Bland de svitsede løg, courgetterne, klid, reven ost og basilikum (oregano) i en skål og smag til med salt.

 

5.      Smør et ovnfast fad og kom »farsen« i. Mos tomasterne med en gaffel og bland dem med pureen. Fordel tomatpureen jævnt over retten og bag den Ca. 25 minutter ved 200°.

 

Tips:

Retten egner sig også som tilbehør til stegt kød og fisk.

 

Antal:

Ingredienser

 

FROKOSTRET - TILBEHØR

 

2 store bagekartofler

2 små courgetter (à Ca. 200 g)

I æggeblomme

I dl piskefløde

I lille bdt persille

I bdt purløg

salt

peber

rasp

 


Courgetter, bagte

Beskrivelse

Arbejdstid: 20 minutter

Bagetid, kartofler: 1 time

Bagetid, courgetter: 20 minutter

 

1.      Vask kartoflerne, tør dem og bag dem i ovnen ved god varme, 200°, en times tid. Sluk ikke ovnen.

 

2.      Skyl imens courgetterne, tør dem og skær dem igennem på den lange led. Tag forsigtigt frugtkødet ud med en ske, uden at skallen ødelægges. Den skal være ½ cm tyk. Hak courgettekødet fint.

 

3.      Skær de bagte kartofler igennem og tag indmaden ud med en ske.

 

4.      Skyl og hak persille og purløg. Mos kartoflerne og bland dem med courgette-kødet. Rør herefter først æggeblomme og fløde i' så persille og purløg. Smag til med salt og peber.

 

5.      Fordel fyldet i skallerne og drys med lidt rasp. Smør et ovnfast fad og anbring dem side om side heri. Anbring fadet midt i ovnen og bag courgetterne 20-25 minutter i ovnen ved 200°.

 

Tips:

Courgetterne passer fint som tilbehør til kød og fisk, men de kan også spises som frokostret med flûtes til. Lidt reven ost kan drysses over de sidste 10-12 minutter af bagetiden.

Antal:

Ingredienser

 

FORRET - FROKOSTRET

 

2 store courgetter

 

Fyld:

1 dåse krabber (Ca. 120 g)

1 dåse flåede tomater

2-3 forårsløg (springonions)

2 spsk. olie

1 bdt persille

salt

peber

 

Endvidere:

2 spsk. rasp

1 spsk. olie

 


Courgetter, fyldte, med krabber

Beskrivelse

Arbejdstid: 30 minutter

Kogetid: 5 minutter

Gratinering: 15-20 minutter

 

1.      Skyl og tør courgetterne, kom dem i kogende vand i 5 minutter. Tag dem op af vandet, lad dem dryppe af og svale lidt.

 

2.      Hæld væden fra krabberne. Fjern eventuelle »flipstivere« og pluk kødet i mindre stykker.

 

3.      Lad tomaterne dryppe godt af. Hak løgene fint.

 

4.      Varm olien i en gryde. Kom tomater og løg i og lad det snurre 4-5 minutter. Hak persillen og kom den i. Krydr med salt og peber. Tag gryden af varmen og vend krabbekødet i.

 

5.      Skær courgetterne igennem på langs og skrab indmaden ud med en ske, så der bliver Ca. ½ cm skal tilbage. Hak indmaden groft. Vend den i krabbeblandingen.

 

6.      Anbring courgetterne i et smurt, ovnfast fad. Fordel krabbefyldet i courgette-skallerne, drys rasp over og dryp med lidt olie. Sæt fadet i ovnen ved god varme, 225°, i 15-20 minutter, til overfladen er gylden. Server straks.

 

Tips:

Krabbekødet kan være fra friske krabbekløer i sæsonen.