Peders bageopskrifter

Antal:

Ingredienser

 

 

Bagværk

 

(Ca. 36 store)

                      250 g mel,

1/2 tsk. hjortetaksalt,

200 g smør,

125 g sukker,

I æg,

Lidt mel til ud rulning.   

Til pensling:

1 æg.

 

Drys:

perlesukker, kanel, mandler.

 

Jødekager

Beskrivelse

Bland hjortetaksaltet godt med melet.

Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet.

Tilsæt sukker og saml dejen med ægget, der er pisket let sammen med en gaffel.

Lad dejen hvile på et koldt sted i Ca. 45 min. Rul dejen ud til 11/2 mm's tykkelse og stik

kagerne ud med en udstiksform eller et stort ølglas.

Læg kagerne på en bageplade og pensl dem med sammenpisket æg.

Drys med sukker og kanel. Kom en halv smuttet mandel på hver kage.

Bag kagerne på midterste rille ved 200gr i ca. 10 minutter, til de er gyldne.

Antal:

Ingredienser


Bagværk

(Ca. 60 stk.)

 

250 gr. mel,

190 gr. smør,

75 gr. flormelis,

1 æg,


Pynt:  

1) hakkede mandler og perlesukker. 
2) Sukker og kanel.

3) Perlesukker og korender. 


Til pensling:

1 æg .


 


Jødekager

Beskrivelse
Mel, smør, flormelis og æg æltes sammen. 

Derefter skal dejen hvile i mindst 1 time. 

Dejen deles i 3 lige store stykker. Hver del  rulles  tyndt og udstikkes med et glas. 

Kagerne pensles med sammenpisket æg og pyntes derefter henholdsvis med nr.1,2 og 3. Bages i 7-10 minutter, ved 200 grader.

Antal:

Ingredienser
Jeres hjemmebagte julekager er en god gave til familiens enlige, der måske ikke bager mere.
Her er en herlig formkage, der kan fryses og i øvrigt opbevares i længere tid, gerne i folie:


Bagværk

(Se billedet)

200 gr. smør,
200 gr. sukker,
3 æg,
175 gr. mel,
½ strøget tsk. bagepulver,
75 gr. hakkede chokoladeknapper,
1 dl. rosiner,
50 gr. hakkede cocktailbær,
3 spsk. rom eller cognac.


Julegave-kagen

Beskrivelse
Rosinerne og de hakkede cocktailbær lægges i rommen en nat.

Smør og sukker røres godt, og heri piskes æggene et ad gangen, gerne med en el pisker.
Så blandes ca. 150 gr. mel lidt forsigtigt med en ske i dejen og de hakkede chokoladeknapper blandes i.
Resten af melet røres i, rosiner og cocktailbær blandes med i selve dejen. Hældes i en velsmurt form, der rummer 1½ liter og er drysset med rasp.
Bager på en rist på nederste rille ved 175 grader i ca. 
1 1/4 - 1 1/2 time. Prøv med en tandstikker, om kagen er bagt. Afsvales lidt i formen, vendes ud og afsvaler på en rist. Når den er helt kold, pakkes den i folie et par dage for at >>modnes<<.

Antal:

Ingredienser



Bagværk

(Se billedet)

 

100 g. smør eller margarine,

300 g. mel,

1 dl  lunkent vand,

25 g. gær,

1 æg,

1 tsk. Kardemomme,

60 g. sukker,

50 g. rosiner,

50 g. korender,

50 g. sukat.

Æg til pensling, 

tesukker.


 


Julesnegl

Beskrivelse
Her er en dejlig julekage, der helst skal spises friskbagt, men du kan fryse kagen og lune den i ovnen inden serveringen:

Smuldr fedtstoffet i melet. Rør gæren ud i vandet og kom det i melet sammen med æg, kardemomme, rosiner, korender og sukat. Ælt dejen let sammen, den skal helst være lidt fugtig, og lad den hæve et lunt sted ca. ½ time. Tril dejen i en lang pølse og form den til en snegl på bagepladen.

Fold enderne ind under dejen, så de ikke kommer til at stritte under bagningen.

Lad sneglen efterhæve ca. ½ time. Pensler med æg og drys med tesukker.

Bag kagen 18-20 minutter, ved 200 grader på midterste ovnrille.

Antal:

Ingredienser

I mange hjem har man særlige julebrød, der nydes f.eks. 

til julefrokosten.

Denne opskrift giver to store brød eller to store >>knopper<<, der er firkantede, eller 18 små firkanter, efter at dejen er bagt i en bradepande:

      

Bagværk


(Se billedet)

 

50 g. gær,

6-7 dl lunket vand, letmælk eller sødmælk,

2 tsk. salt,

50 g. smør,

1-2 spsk. Sirup (kan udelades),

1 strøget spsk. Anis og fennikel tilsammen,

400 g. rugmel,

Ca. 300 g. hvedemel.

Evt. lidt kulør (soja), hvis du ønsker brødene særlig mørke.


 


JULEGROVBRØD

Beskrivelse

Gæren plukkes ud i småstykker i en skål. Væsken lunes med smør, salt og krydderier, og når dette er håndvarmt, hældes det over gæren, der røres ud, inden de to slags mel tilsættes lidt efter lidt (hold lidt tilbage), samt lidt kulør. Dejen røres sammen og æltes derefter ude på bordet med restmelet på hænder og bord.

Dejen skal være blød og smidig, men ikke klæbrig. Den hæver i fadet med bagestykke (plastik) over på et lunt sted i 40 minutter.

Æltes derefter om med evt. lidt mere mel og er færdig til at blive til et kæmpebrød eller to mindre storbrød.

Dejen æltes godt, lægges som et stort brød midt på pladen eller som -

2 mindre og dog store. Disse pensles med lunken vand og herover drysses groft mel, der klappes lidt fast med hånden.

Brødet eller brødene prikkes med en stegegaffel og efterhæver lunt i 30 minutter. Bager på nederste rille ved 200 grader i 40 minutter.

 

 

Eller dejen kan blive til:

 

TO STORE FIRKANTEDE BASSER

 

 

 

Dejen deles, formes til to store boller, der slås lidt firkantede, lægges på en smurt plade. Prikkes med en gaffel, efterhæver under plastikstykke i 20-30 minutter. På et lunt sted. pensles med lunkent vand og bager på nederste rille ved 200 grader i 35-40 minutter.

 

 

Endelig kan dejen bages i bradepanden til:

 

 

18 STORE FIRKANTBRØD

 

 

 

Dejen lægges – bankes – ud i en velsmurt bradepande, der er ca. 25 gange 35 cm.

Dejen prikkes, og med en paletkniv skæres dejen ud i 18 store ruder. Dejen efterhæver i 30 minutter under et plastikstykke.

Pensles med lunken vand og bager på en rist på nederste rille ved 200 grader i 35 minutter. Så løsnes ruderne fra hinanden og afsvaler på en rist.

Brødene kan fryses.

Antal:

Ingredienser

Bagværk
(16 stk.)
100 gr. smør,
1 spskf. sukker,
1 dl kaffefløde,
1 æg,
ganske lidt salt,
35 gr. gær,
ca. 250 gr. mel.

Fyld:
Lidt konfektmasse, 
og lidt blød nougat.

Pynt:
Æg, 
sukker, 
evt. hakkede mandler.

Julegærhorn med nougat og marcipan

Beskrivelse
Smør, sukker og kaffefløde lunes. Heri røres det sammenpiskede æg og lidt salt, blandingen hældes i en skål og udrøres her med gæren.
Melet røres i lidt efter lidt, og dejen hældes ud på bordet og æltes til en smidig og ensartet blød dej.
Dejen deles, og hver del rulles ud til en pandekage,  der skæres ud i 8 trekanter. På hver lægges, på den brede del af trekanten, både et lille stykke konfektmasse og et lille stykke blød nougat,  
inden dejen rulles sammen mod spidsen og sættes på sammenføjningen over på en smurt plade.
Hæver let tildækket i 20 minutter. Pensles med æg, drysses med sukker og evt. lidt snittede mandler eller nøddekerner, og bager på den nederst rille ved 225 grader i 8-10 minutter. Er meget lækre, og husk at du kan anvende dejen som horn fyldt med æble - eller abrikosmos eller med appelsinmarmelade.
Hornene er fine at fryse.

Antal:

Ingredienser

Bagværk

300 g. mel,
200 g. smør,
4 spsk. sukker,
2 æg,
50 g gær,
revet skal af 1 citron.

Fyld:
100 g. smør,
3 spsk. florsukker,
1 æggeblomme,
50 g. rosiner,
35 g. hakkede nødderkerner,
2 spsk. madeira eller portvin.

Pynt:
æg, 
groft tesukker (perlesukker), 
mandelflager.


Julefestkrandsen

Beskrivelse
Smørret hakkes ud i melet, sukker og sammenpiskede æg tilsættes, og gæren smuldres i små stykker sammen med den revne citronskal.
Dejen æltes ude på bordet til en blød og smidig dej, der straks rulles ud til en aflang plade.
Herpå smøres det sammenrørte fyld, og dejen rulles stramt sammen som en roulade, og lægges som en krans på en smurt plade med sammenføjningen nedad. Hæver lunt i 30 minutter, pensles med æg, mandelflager og det  grove tesukker drysses på, og kransen bager på den nederste rille ved 200.225 grader i ca. 20 minutter.
En dejlig nem gærdej, og læg mærke til, at der skal ingen mælk eller fløde i.

Praktisk kan det være at have en festlig julekrans i fryseren. Den er nem at tage op, evt. tø lidt op, og så bare lune ved 200 grader i ca. 15 minutter, på nederste rille i den varme ovn: (Se billedet)