Peder's madopskrifter

Antal: 4

Ingredienser

 

(østrigsk lagkage)

 

DESSERT

 

Dej:

3 æg

150 g sukker (12/3 dl)

60 g mel (1 dl)

60 g kartoffelmel (ca. 1 dl)

1 tsk. bagepulver

 

Creme:

225 g ren bitter chokolade

225 g smør

150 g flormelis (3 dl)

4 æggeblommer

2-3 tsk. kakaopulver

I tsk. vanillesukker

 

Karamelglasur:

125 g sukker (11/2 dl)

3/4 dl vand

 

Doboschtorte

Beskrivelse

Arbejdstid: ca. 40 minutter

Bagetid: 5 minutter

Afkølingstid: mindst ½ time

3 lagkageforme

 

Lagkagebunde:

1.    Pisk  æggeblommerne lyse og luftige med sukkeret. Sigt mel, kartoffelmel og bagepulver sammen og rør det i æggemassen.

 

2.    Pisk æggehviderne stive og rør dem i dejen. Hæld dejen i 3 smurte lagkage-forme og bag dem 5 minutter ved 225°.

 

Creme:

3.    Bræk chokoladen i små stykker og smelt dem over vandbad.

 

4.    Rør smør og sukker Sammen og pisk, helst med el-pisker, æggeblommerne i én ad gangen.

 

5.    Tilsæt under omrøring kakao, vanillesukker og den let afsvalede chokolade. Stil cremen koldt, til den begynder at stivne.

 

Glasur:

6. Bring sukker og vand i kog i en stegepande. Lad det koge, til det begynder at blive brunt. Rør så godt i glasuren til den er jævn, tyktflydende og brun.

7. Hæld glasuren over den pæneste af lagkagebundene. Fordel den med en palet-kniv og lad den blive kold.

 

8. Læg bundene sammen med chokoladecreme. Gem eventuelt lidt creme til lagkagens sider. Den glaserede bund skal ligge øverst. Stil kagen koldt mindst ½ time før servering.

 

Tips:

Færdigkøbte lagkagebunde kan bruges.

Cremen kan evt. tilsættes ½ tsk. kaffepulver.

Antal: 6

Ingredienser

 

6 personer

 

DESSERT

 

Kagebunde:

150 g friske dadler

150 g mandler (3 dl)

5 æggehvider

150 g flormelis (3 dl)

 

Fyld:

¼ l piskefløde

150 g friske dadler

100 g mandler (2 dl)

2 spsk. sherry eller portvin

 

Daddelkage

Beskrivelse

Arbejdstid: 25 minutter

Bagetid: 45 minutter

Springform: 22 cm

 

Kagebunde:

1. Befri dadlerne for sten og hak frugtkødet groft.

 

2. Skold og smut de 150 g mandler og mal dem gennem en mandelkværn.

 

3. Pisk æggehviderne stive og rør flormelisen i. Vend de malede mandler og de hakkede dadler heri.

 

4. Kom dejen i en velsmurt, raspdrysset springform og bag den ved 150° i ca. 45 minutter.

 

5. Lad kagen afkøle og skær den igennem, så der bliver to bunde.

 

6. Pisk fløden stiv.

 

7. Befri dadlerne for sten og hak frugtkødet groft. Skold og smut de 100 g mandler og hak også dem groft.

 

8. Vend de hakkede mandler og dadler i flødeskummet og smag til med sherry eller portvin. Fordel fyldet på den ene bund og læg den anden over.

 

Tips:

Kagen kan eventuelt pyntes med mandel- og daddelsnitter. Tørrede dadler kan erstatte friske.

Kagebunden kan serveres sammen med god vanilleis.

Antal:

Ingredienser

 

 

400 g tørrede dadler

Hvid chokolade:

50 g hvid chokolade

75 g pistaciemasse

10 pistacienøddekerner

 

Nougat:

50 g marcipan

50 g blød nougat

10 valnøddekerner

 

Mandler:

20-25 mandler

evt. 50 g ren mørk chokolade

 

.

Daddelkonfekt

Beskrivelse

Arbejdstid: 30 minutter

 

1.    Læg et snit langs dadlens ene side, og pil forsigtigt stenen ud. Del dadlerne i 3 lige store portioner.

 

Dadler med hvid chokolade:

2.    Smelt den hvide chokolade over vandbad. Tril pistaciemassen til små pølser og anbring dem i hver daddel på stenens plads. Så rigeligt, at dadlen gaber.

 

3.  Vend de fyldte dadler i den smeltede chokolade. Stil dem til tørre på et stykke pergamentpapir. Drys med hakket pistacienød.

 

Dadler med nougat:

4.     Del marcipan og nougat i små stykker og læg et stykke af hvert på stenens plads. Klem en halv eller en kvart valnød i åbningen.

 

Dadler med mandler:

5.    Skold og smut mandlerne. Læg en mandel på stenens plads. Vend evt. dadlerne i mørk chokolade smeltet over vandbad.

 

Tips:

Opbevar konfekten koldt i en dåse eller glas med låg. Den hvide chokolade kan erstattes med almindelig ren mørk chokolade.

Holdbarhed:

ca. 1 uge i køleskab

Antal: 6

Ingredienser

 

DESSERT

 

100 g smør

125 g mel (2 dl)

25 g flormelis (½ dl)

1 lille æggeblomme

50 g mandler (1 dl)

100 g friske dadler

2 æg

60 g sukker (3/4 dl)

1 dl piskefløde

1 spsk. maizenamel

reven skal og saft af 1 usprøjtet citron

 

Daddeltærte

Beskrivelse

Arbejdstid: 30 minutter

Afkøling, dej: mindst 30 minutter

Bagetid: ca. 50 minutter

Tærteform: 22 cm

 

Tærtebund:

1. Bland mel og flormelis og hak smørret i. Saml dejen hurtigt med æggeblommen og stil den køligt mindst 30 minutter, pakket i folie eller tildækket.

 

2. Rul dejen tyndt ud på et melet bord og læg den i tærteformen. Sørg for, at den går godt op ad siderne. Rul eventuelt kagerullen hen over tærteformen, så kanten bliver ensartet afsluttet.

 

3. Prik dejen med en gaffel eller dæk den med folie og fyld formen med tørrede linser, ærter eller salt, for at tærtebunden ikke skal bule op. Forbag tærtebunden i ca. 10 minutter ved 200°. Fjern folie med indhold.

 

4. Skold og smut mandlerne og hak dem groft. Befri dadlerne for sten og hak frugtkødet groft. Bland de hakkede mandler og dadler og fordel dem i den forbagte tærtebund.

 

5. Pisk æggene med sukker, fløde og maizenamel. Tilsæt citronsaft og -skal. Fordel blandingen i tærtebunden.

 

6. Bag tærten midt i ovnen ved 200° i ca. 40 minutter, til den er blevet gylden. Nyd den helst lun.

 

Tips:

Tørrede dadler kan erstatte friske.

Kan fryses.

Holdbarhed: 2 måneder.

Antal:

Ingredienser

 

 

DESSERT

 

3 æggeblommer

3 spsk. sukker

4 blade husblas

2½ dl fløde

1 stang vanille

eller 1 tsk. vanillesukker

11/2 dl piskefløde

 

Endvidere:

75 g cocktailbær

50 g makroner

2 spsk. sød sherry

eller madeira

4-5 spsk. abrikossyltetøj

olie til formen

 

Diplomatbudding

Beskrivelse

Arbejdstid: Ca. 30 minutter

Afkøling i alt: Ca. 11/2 time

Randform eller skål

 

1. Sæt husblasen i blød i koldt vand i Ca. 10 minutter.

 

2. Pisk æggeblommer og sukker sammen og pisk det lyst og luftigt.

 

3. Bring fløden i kog med kornene fra vanillestangen (vanillesukkeret). Pisk halvdelen af fløden i æggemassen og hæld det tilbage i gryden. Varm det op under omrøring, til det begynder at jævne, det må ikke koge. Tag gryden fra varmen.

 

4. Tryk husblasen fri for vand og opløs den direkte i den varme creme. Stil cremen til afkøling. Pisk i den af og til i begyndelsen.

 

5. Pisk fløden stiv og vend den i cremen, når den er blevet kold.

 

6. Skær bærrene i mindre stykker.

 

7. Knus makronerne groft og hæld vinen over.

 

8. Smør en høj randform eller skål let med olie. Læg creme, bær og makroner lagvis og sørg for, at fyldet holder sig mod midten. Fordel syltetøjsklatter ovenpå makronerne. Begynd og slut med et lag creme. Frugt- og makronlagene må altså ikke gå helt ud til kanten.

 

9. Stil formen i køleskabet mindst 1 time. Vend buddingen ud på et fad lige før serveringen.

Tips:

Server desserten med flødeskum iblandet lidt abrikosmos eller kirsebærsaft.

I den klassiske diplomatbudding, blev der brugt kandiserede frugter i stedet for cocktailbær, men de kan ikke mere købes herhjemme.

Erstat cocktailbærrene med flere lag af frisk frugt.

Velegnet frugt vil være: pære, abrikoser og ferskner. Skræl frugten og skær den i tynde skiver og stænk dem eventuelt med lidt af den i Øvrigt anvendte vin.

Kan fryses.

Holdbarhed: 2 måneder.

Antal: 6

Ingredienser

 

6 personer

 

DESSERT

 

Biskuitbund:

4 æg

ll0g sukker (11/3dl)

110 g mel (knap 2 dl)

1 tsk. kakaopulver

 

Fyld:

125 g friske dadler

75 g blød nougat

11/2 dl piskefløde

1 tsk. kakaopulver

 

Daddeldessert med nougat

Beskrivelse

Arbejdstid: 30 minutter

Bagetid, bund: Ca. 8 minutter

Bagepapir

 

1. Pisk æg og sukker sammen i en skål. Sæt skålen over vandbad og pisk i æggemassen, til den begynder at tykne.

 

2. Tag skålen fra det varme vandbad og sæt den i koldt vand(bad). Pisk, til massen er afkølet.

 

3. Vend mel og kakaopulver i. Lav en firkantet form af bagepapir 10 x 30 cm og med en 6 cm høj kant. Sæt den på en bageplade.

 

4. Hæld dejen heri. Bag den ved 170gr i Ca. 8 minutter, til den er let gylden. Vend den ud på en rist og lad den køle af.

 

5. Kom nougaten i en skål og smelt den over vandbad. Lad den svale et par minutter. Sten imens dadlerne ud og fjern skallen. Hak daddelkødet fint.

 

6. Pisk fløden stiv. Vend dadler og den flydende nougat.

 

7. Læg biskuitbunden på et fad. Fordel nougatfyldet over. Glat med en varm kniv.

 

8. Lige før servering sigtes kakaopulver over desserten.

 

Tips:

Desserten kan laves i god tid og stilles i køleskab. Tørrede dadler kan bruges. De skal ikke afskindes.