Peder' madopskrifter

Antal:

Ingredienser

 

FROKOSTRET – TILBEHØR

 

4 små julesalat (Ca. 500 g)

4 chalotteløg

3o g smør

saft af ½ citron

salt

peber

100 g fine ærter (frosne)

 

Julesalat, smørdampet, med grønærter

Beskrivelse

Arbejdstid: 10 minutter

Kogetid: Ca. 10 minutter

 

1. Befri julesalaten for de yderste grove blade, skær rodskiven ud med et kegleformet snit og skyl salaten kort under rindende, koldt vand. Salaten må ikke ligge i vand, så bliver den bitter. Skær julesalaten i skrå skiver på Ca. 11/2 cm.

 

2. Pil løgene og skær dem i tynde ringe.

 

3. Smelt smørret i en gryde, det skal ikke tage farve. Tilsæt citronsaften og kog løgene klare heri.

 

4. Kom julesalaten i gryden og drys med salt og peber. Læg låg på og lad salaten snurre ved svag varme en 4-5 minutter. Tilsæt ærterne og lad salaten snurre yderligere 3-4 minutter. Server i et varmt fad.

 

Tips:

Spis Bonde brød til.

Byd julesalaten til stegte kød- og fiskeretter.

Antal:

Ingredienser

 

FROKOSTRET

 

6-8 julesalat (Ca. 1 kg)

½ l (piske)fløde

 

Bechamelsauce:

20 g smør

11/2 spsk. mel

fløden fra kogningen

1 dl vand

1 dl reven parmesanost

½ tsk. salt

hvid peber

½ tsk. reven muskatnød

 

Endvidere:

½ dl reven ost

(gruyère eller emmentaler)

1 spsk. rasp

1 spsk. smør

 

Julesalat Mornay

Beskrivelse

Arbejdstid: 30 minutter

Kogetid: Ca. 15 minutter

Gratineringstid: ca. 20 minutter

Ovnfast fad

 

1. Befri julesalaten for de yderste, grove blade, skær rodskiven ud med et kegleformet snit og skyl salaten kort under rindende, koldt vand. Salaten må ikke ligge i vand, så bliver den bitter.

 

2. Varm (piske)fløden i en gryde, læg julesalaten i og lad den småkoge uden låg et kvarters tid.

 

3. Tag forsigtigt julesalaten op med en hulske, lad den dryppe af et øjeblik. Gem fløden til saucen.

 

4. Fordel julesalaten i et halvdybt ovnfast fad således, at hver anden vender toppen til den ene side. Sæt ovnen på 200°.

 

Bechamelsauce:

5. Smelt smørret i en tykbundet gryde. Det må ikke tage farve. Rør melet i og rør blandingen ensartet.

 

6. Tilsæt fløde og vand lidt efter lidt under konstant piskning. Fortsæt med at piske, til saucen er jævn.

 

7. Kog saucen nogle minutter under omrøring. Tag gryden fra varmen og rør parmesanosten i. Saucen må ikke koge, efter at osten er tilsat, så bliver osten lang. Smag til med salt, peber og reven muskatnød.

 

8. Dæk julesalaten med den varme sauce. Bland osten med rasp og fordel det over retten.

 

9. Smelt smørret og dryp det over osten. Stil fadet midt i den 200° varme ovn og gratinér retten ca. 20 minutter. Osten skal være gylden, men ikke brun, så bliver den bitter.

 

Tips:

Spis julesalat Mornay som selvstændig ret eller server den som tilbehør til fx stegt kød, fisk eller skinke.

 

Antal:

Ingredienser

 

 

FROKOSTRET

 

8-10 mellemstore kartofler

2 løg

1 spsk. smør

20 ansjosfileter (Ca. 50 g)

3 dl fløde

1 spsk. rasp

2 spsk. smør

 

Janssons frestelse

Beskrivelse

Arbejdstid: 20 minutter

Ovntid: 45 minutter

 

1. Indstil ovnen på 225°. Skræl kartoflerne og skær dem i skiver eller fingertykke stave. Pil løgene og skær dem i ringe. Svits dem i lidt smør.

 

2. Smør et ovnfast fad og læg kartofler, løg skiver og ansjosfileter lagdelt heri. Krydr forsigtigt med salt (ansjoserne er salte) og peber mellem lagene. Hæld halvdelen af fløden og et par spsk. ansjoslage ved.

 

3. Drys med rasp og fordel smørklatter over. Sæt fadet midt i den varme ovn og bag retten ca. 30 minutter. Spæd nu med den resterende fløde. Den må gerne være varm, ellers kan fadet springe. Lad frestelsen mørne helt endnu et kvarters tid.

 

Tips:

Byd brød og smør til. Drys evt, den færdige ret med friskklippet purløg.

Den ægte og oprindelige ret kræver ægte ansjoser. Benfri sild kan bruges, men så er det en svensk sill-låda.