Peder' madopskrifter
Antal: 6
Ingredienser
1 kg fåre- eller lammebov
1 hvidkålshoved (ca. 1 kg)
½ kg kartofler
2 løg
1 krydderurtebuket (persille, laurbærblad, timian)
1 dl bouillon eller vand
50 g smør
peber
salt
Irish stew med hvidkål
Beskrivelse
Arbejdstid: 35 minutter
Kogetid: ca. 11/2 time
1. Skær kødet fra benene og skær det i tern.
2. Fjern de yderste grove blade fra hvidkålshovedet. Del det i kvarter, fjern stokken og snit kålen groft.
3. Skræl kartoflerne og pil løgene. Skær begge dele i skiver.
4. Smelt smørret i en tykbundet gryde. Vend hvidkålen heri, til den er blank.
5. Vend kartofler og løg i kålen. Krydr med salt og peber, men vær forsigtig med saltet, hvis der bruges bouillon. Vend godt.
6. Læg kød og ben ned i kålen. Der skal være kål både over og under. Hæld bouillonen eller vandet ved og kom krydderurtebuketten i gryden.
7. Læg låg på og lad retten koge ved svag varme ca. 11/2 time, til kød og kål er mørt.
8. Fjern ben og krydderurtebuket og server, gerne direkte fra gryden, eller i et varmt (låg)fad.
Tips:
Spis groft (rug)brød til. Drys eventuelt hakket persille over retten i serveringsøjeblikket.
Retten kan tilsættes porrer og gulerødder. De skal svitses sammen med løg og kartofler.
Et par spsk. kommen kan drysses i gryden og mørne sammen med kålen. Stykker af lammekølle (skåret som til osso buco) er velegnet i denne ret. Billigere stykker som hals og skanke kan også bruges, men der er ikke rigtig kød på.
Kan fryses.
Holdbarhed: 3 måneder.
Antal:
Ingredienser
HOVEDRET
3/4-1 kg fåre- eller lammebov
2 løg
2 porrer
krydderurtebuket
(persille, laurbærblad, porretop)
25 g smør eller olie
2½ dl bouillon eller vand
6-8 hele sorte peberkorn
salt
Tilbehør:
rugbrød eller landbrød
Irish stew
Beskrivelse
Arbejdstid: 30 minutter
Kogetid: 1 time
1. Skær kødet fra benene og skær det i tern.
2. Skræl kartoflerne og skær dem i ret tykke skiver. Pil løgene og del dem et par gange. Skyl porrerne godt og del dem i 3-4 cm lange stykker.
3. Krydr kødet med salt og peber og brun benet og kødterningerne kort i fedtstoffet i gryden. Tilsæt kartofler, løg, porrer, krydderurtebuket, peberkorn og salt. Vær forsigtig med salt, hvis der bruges bouillon.
4. Kom bouillon eller vand ved og kog retten under låg ved svag varme en times tid,
til alt er mørt. Vend af og til i gryden og tilsæt eventuelt mere bouillon eller vand, hvis retten er ved at koge tør. Kartoflerne moser lidt, det skal de.
5. Tag benet op. Fjern krydderurtebuketten, vend en gang og server direkte fra gryden eller i et varmt (låg)- fad. Byd rugbrød eller landbrød til.
Tips:
Lammebryst eller -hals kan erstatte lammebov, men der er ikke ret meget kød på.
Engelsk Irish stew:
Tilsæt i persillerod eller ¼ selleri. Lad grønsagerne koge ud, så de delvis jævner retten. Man kan også tage kødstykkerne op, purere kartofler og grønsager og servere kødet i mosen. Varm retten op igen og server.
Kan fryses.
Holdbarhed: 2-3 måneder.
Antal:
Ingredienser
HOVEDRET
½ kg hakket oksekød
2 løg
2 gulerødder
50 g smør
2 dl vand eller bouillon
1 lille dåse konc. tomatpuré
1-2 tsk. paprika
salt
peber
Jævning:
2 spsk. mel
4 spsk. vand
Indianerbøf
Beskrivelse
Arbejdstid: Ca. ½ time
Kogetid: ca. ½ time
1.
Pil løgene og hak dem. Skræl gulerødderne og riv dem groft.
2.
Smelt smørret i en gryde og svits de hakkede løg og gulerødderne heri et par minutter under omrøring. Tilsæt det hakkede oksekød og rør omhyggeligt, til kødet gryner og har skiftet farve.
3.
Hæld vand eller bouillon ved og tilsæt tomatpuré og krydderier. Læg tætsluttende låg på og lad retten snurre ved svag varme i ca. 15 minutter.
4.
Ryst eller rør en jævning af mel og vand og rør den i gryden. Lad den koge ca.
Tips:
Server retten med kartoffel
mos, pasta eller ris.
1-2 porrer skåret i tynde
ringe eller ¼ groftrevet selleri kan tilsættes retten sam
tidig med eller i stedet for gulerødderne.
Bouillonen og tomatpureen kan erstattes af i dåse flåede
tomater.
Kan fryses.
Holdbarhed: 1-3 måneder
Seneste kommentarer