Peder' madopskrifter

Antal: 6

Ingredienser

 

 

HOVEDRET

 

1 kg fåre- eller lammebov

1 hvidkålshoved (ca. 1 kg)

½ kg kartofler

2 løg

1 krydderurtebuket (persille, laurbærblad, timian)

1 dl bouillon eller vand

50 g smør

peber

salt

 

Irish stew med hvidkål

Beskrivelse

Arbejdstid: 35 minutter

Kogetid: ca. 11/2 time

 

1. Skær kødet fra benene og skær det i tern.

 

2. Fjern de yderste grove blade fra hvidkålshovedet. Del det i kvarter, fjern stokken og snit kålen groft.

 

3. Skræl kartoflerne og pil løgene. Skær begge dele i skiver.

 

4. Smelt smørret i en tykbundet gryde. Vend hvidkålen heri, til den er blank.

 

5. Vend kartofler og løg i kålen. Krydr med salt og peber, men vær forsigtig med saltet, hvis der bruges bouillon. Vend godt.

 

6. Læg kød og ben ned i kålen. Der skal være kål både over og under. Hæld bouillonen eller vandet ved og kom krydderurtebuketten i gryden.

 

7. Læg låg på og lad retten koge ved svag varme ca. 11/2 time, til kød og kål er mørt.

 

8. Fjern ben og krydderurtebuket og server, gerne direkte fra gryden, eller i et varmt (låg)fad.

 

Tips:

Spis groft (rug)brød til. Drys eventuelt hakket persille over retten i serveringsøjeblikket.

Retten kan tilsættes porrer og gulerødder. De skal svitses sammen med løg og kartofler.

Et par spsk. kommen kan drysses i gryden og mørne sammen med kålen. Stykker af lammekølle (skåret som til osso buco) er velegnet i denne ret. Billigere stykker som hals og skanke kan også bruges, men der er ikke rigtig kød på.

Kan fryses.

Holdbarhed: 3 måneder.

Antal:

Ingredienser

 

 

HOVEDRET

 

3/4-1 kg fåre- eller lammebov

3/4 kg kartofler

2 løg

2 porrer

 

krydderurtebuket

(persille, laurbærblad, porretop)

25 g smør eller olie

2½ dl bouillon eller vand

6-8 hele sorte peberkorn

salt

 

Tilbehør:

rugbrød eller landbrød

 

Irish stew

Beskrivelse

Arbejdstid: 30 minutter

Kogetid: 1 time

 

1. Skær kødet fra benene og skær det i tern.

 

2. Skræl kartoflerne og skær dem i ret tykke skiver. Pil løgene og del dem et par gange. Skyl porrerne godt og del dem i 3-4 cm lange stykker.

 

3. Krydr kødet med salt og peber og brun benet og kødterningerne kort i fedtstoffet i gryden. Tilsæt kartofler, løg, porrer, krydderurtebuket, peberkorn og salt. Vær forsigtig med salt, hvis der bruges bouillon.

 

4. Kom bouillon eller vand ved og kog retten under låg ved svag varme en times tid,

til alt er mørt. Vend af og til i gryden og tilsæt eventuelt mere bouillon eller vand, hvis retten er ved at koge tør. Kartoflerne moser lidt, det skal de.

 

5. Tag benet op. Fjern krydderurtebuketten, vend en gang og server direkte fra gryden eller i et varmt (låg)- fad. Byd rugbrød eller landbrød til.

 

Tips:

Lammebryst eller -hals kan erstatte lammebov, men der er ikke ret meget kød på.

 

Engelsk Irish stew:

Tilsæt i persillerod eller ¼ selleri. Lad grønsagerne koge ud, så de delvis jævner retten. Man kan også tage kødstykkerne op, purere kartofler og grønsager og servere kødet i mosen. Varm retten op igen og server.

Kan fryses.

Holdbarhed: 2-3 måneder.

Antal:

Ingredienser

 

 

HOVEDRET

 

½ kg hakket oksekød

2 løg

2 gulerødder

50 g smør

2 dl vand eller bouillon

1 lille dåse konc. tomatpuré

1-2 tsk. paprika

salt

peber

 

Jævning:

2 spsk. mel

4 spsk. vand

 

Indianerbøf

Beskrivelse

Arbejdstid: Ca. ½ time

Kogetid: ca. ½ time

 

1.    Pil løgene og hak dem. Skræl gulerødderne og riv dem groft.

 

2.    Smelt smørret i en gryde og svits de hakkede løg og gulerødderne heri et par minutter under omrøring. Tilsæt det hakkede oksekød og rør omhyggeligt, til kødet gryner og har skiftet farve.

 

3.    Hæld vand eller bouillon ved og tilsæt tomatpuré og krydderier. Læg tætsluttende låg på og lad retten snurre ved svag varme i ca. 15 minutter.

 

4.    Ryst eller rør en jævning af mel og vand og rør den i gryden. Lad den koge ca.

 

  10 minutter yderligere ved svag varme, smag til med krydderierne og server ret­ ten rygende varm.

Tips:

Server retten med kartoffel mos, pasta eller ris.

1-2 porrer skåret i tynde ringe eller ¼ groftrevet sel­leri kan tilsættes retten sam­ tidig med eller i stedet for gulerødderne.

Bouillonen og tomatpureen kan erstattes af i dåse flåede tomater.

Kan fryses.

Holdbarhed: 1-3 måneder