Peder' madopskrifter

Antal:

Ingredienser

 

 

SYLTNING

 

1 kg friske jordbær

700 g sukker (Ca. 8 dl)

saft af 1 citron

 

Jordbærsyltetøj

Beskrivelse

Arbejdstid: ½ time

Trækketid, bær: 1 døgn

Kogetid, bær: ca. 10 minutter

Kogetid, saft: ca. 20 minutter

Syltetøjsglas

Syltepapir

Bomuldsgarn

 

1. Skyl jordbærrene kort og befri dem for haser. Læg dem lagvis med sukkeret i en gryde og pres citronsaft over.

 

2. Lad bærrene trække koldt til næste dag.

 

3. Bring langsomt jordbærrene i kog og lad dem koge ved svag varme uden låg, 8-10 minutter. Fjern det skum, der dannes, med en ske.

 

4. Tag forsigtigt bærrene op med en hulske og kom dem i rene, skoldede glas.

 

5. Kog saften ind for god varme uden låg, til den bliver lidt tykkere. Hæld den over bærrene og bind glassene til med syltepapir og bomuldsgarn.

 

Tips:

Syltetøj kan koges med mindre sukker, 500 g, men må så tilsættes konserveringsmiddel ifølge brugsanvisningen på emballagen.

Citronsaft kan udelades, men den understreger jordbærsmagen og bevarer farven.

Holdbarhed: ca. 6 måneder.

Antal:

Ingredienser

 

 

1 kg friske jordbær

½ l vand

350-500 g sukker pr. l saft

 

Jordbærsaft

Beskrivelse

Arbejdstid: 25 minutter

Kogetid: 30 + 20 minutter

Afdrypning: ca. ½ time

Saftpose eller geléklæde

Flasker

Syltepapir

Bomuldsgarn

 

1. Skyl bærrene kort og befri dem for haser. Kom bær og vand i en gryde. Bring det langsomt i kog og lad det koge svagt ½ time under låg.

 

2. Hæld grydens indhold gennem en skoldet saftpose og lad saften dryppe ned i en skål eller gryde. Pres ikke posen, det giver en uklar saft.

 

3. Mål saften og beregn sukkermængden. Bring saft og sukker i kog og lad det koge småt 20 minutter.

 

4. Skum saften med en ske og hæld den straks på rengjorte, varme flasker. Luk straks med prop eller syltepapir og bomuldsgarn.

 

Tips:

Saften kan laves med mindre sukker, 250 g pr. 1, men må så tilsættes konserveringsmiddel ifølge brugsanvisningen på emballagen.

Hvis flaskerne er for kolde, kan de sprænges, når den kogende saft hældes i. Jordbær og rabarber giver også en dejlig saft.

Holdbarhed: 6 måneder.

Antal:

Ingredienser

 

 

SYLTNING

 

 

1 kg friske jordbær

750 g sukker (Ca. 9 dl)

 

Endvidere:

geleringsmiddel

 

Jordbærmarmelade

Beskrivelse

Arbejdstid: 20 minutter

Trækketid, bær: 1-2 timer

Kogetid: 15 minutter

Sylteglas

Syltepapir

Bomuldsgarn

 

1. Skyl jordbærrene kort og befri dem for haser. Skær dem i skiver og læg dem i en

stor gryde lagvis med sukkeret. Lad dem trække et par timer.

 

2. Bring bærrene langsomt i kog og lad dem koge småt uden låg i 10 minutter.

 

3. Tilsæt geleringsmiddel ifølge anvisningen på emballagen. Skum marmeladen med en ske.

 

4. Fyld marmeladen på rene, skoldede glas og bind dem til med syltepapir og bomuldsgarn.

 

Tips:

Gammeldags jordbærmarmelade.

1 kg friske jordbær skives, varmes langsomt op, og koges småt 20 minutter. Tilsæt 1 kg sukker og kog igen 20 minutter. Denne marmelade tilsættes ikke gelerings-middel.

Begge typer marmelade kan tilsættes saft af 1 citron eller appelsin. Halvdelen af bær mængden kan erstattes af finstilkede vinrabarber.

Marmelade kan laves af frosne, optøede bær.
Holdbarhed: 6 måneder.