Peder' madopskrifter

Antal:

Ingredienser

BAGVÆRK

 

250 g mel (knap 4 dl)

½ tsk. hjortetaksalt

150 g smør

85 g sukker (Ca. 1 dl)

1 æg

 

Drys:

2 tsk. kanel

4 spsk. sukker

50 g mandler (1 dl)

 

Endvidere:

1 æg til pensling

 

Jødekager

Beskrivelse

Arbejdstid: 30 minutter

Hviletid, dej: 6-7 timer, men gerne natten over

Bagetid: ca. 5 minutter

Antal: ca. 80 stk.

 

1. Sigt mel og hjortetaksalt sammen. Hak smørret i med en kniv og smuldr det derpå med fingerspidserne, til det har konsistens som reven ost. Kom sukkeret i og saml dejen med det let sammenpiskede æg.

 

2. Rul dejen til to pølser på ca. 4 cm i diameter og læg dem indpakket i folie i køleskabet, til dejen er helt fast, gerne natten over.

 

Drys:

3. Bland kanel og sukker. Skold, smut og snit mandlerne groft.

 

4. Sæt ovnen på 200°.

 

5. Smør bagepladerne let

 

6. Skær dejrullerne i tynde skiver med en skarp kniv og læg kagerne på bagepladerne. Pensl let med sammenpisket æg, fordel lidt kanelsukker på hver kage og drys med de snittede mandler.

 

7. Bag kagerne på ovnens midterste rille i ca. 5 minutter, til de er smukt lysebrune. Lad dem svale utildækket på bagerist.

 

Tips:

Dejen kan også udrulles tyndt på et melet bord og udstikkes til runde kager med form eller glas. Hvilet i køleskab kan så forkortes til I time.

Kagerne opbevares bedst i en uforet dåse med tætsluttende låg. De må ikke lægges i dåsen, før de er helt kolde, så bliver de bløde. Dejen kan fryses.

Holdbarhed: Ca. 3 måneder.

 

Antal:

Ingredienser

 

BAGVÆRK

 

500 g mel (Ca. 9 dl)

150 g honning

150 g mørkt farm

125 g margarine

2 æg

Reven skal af i usprøjtet citron

1 tsk. stødte nelliker

1 tsk. hjortetaksalt

 

Glasur:

150 g flormelis (ca. 3 dl)

½ æggehvide

evt. frugtfarve eller kakao

Krymmel, sukkerkugler, kandiserede blomster

 

 

 

Juletræsfigurer

Beskrivelse

Arbejdstid: 1 time

Skal hvile: mindst 1 time

Bagetid: 8-10 minutter

Mængde: ca. 25 stk.

Kagefigurforme

 

1. Smelt honning, farin og margarine ved svag varme. Rør, til sukkeret er smeltet, og lad blandingen svale lunken.

 

2. Pisk æggene let sammen og rør dem i blandingen sammen med citronskallen. Tag lidt mel fra til udrulning og bland resten af melet med nelliker og hjortetaksalt.

 

3. Rør melet i og ælt dejen godt sammen. Lad den hvile koldt mindst i time.

 

4. Sæt ovnen på 200°. Rul dejen ud på et melet bord til ca. 1 cm's tykkelse og udstik forskellige figurer med udstiksforme.

 

5. Læg kagefigurerne på smurte plader eller på plader beklædt med bagepapir og bag dem på næstøverste rille i 8-10 minutter. Lav et hul til bånd med en tynd strikkepind i hver kage, mens de endnu er varme. Lad kagerne svale på bagerist.

 

Glasur:

6. Rør den sigtede flormelis med sammenpisket æggehvide. Rør, til blandingen er blank og tyk og holder formen. Farv eventuelt med kakao eller frugtfarve.

 

7. Lav små kræmmerhuse af pergamentpapir og fyld dem med glasur. Sprøjt glasuren på i de ønskede mønstre og pynt med krymmel, sukkerkugler o.a., mens glasuren endnu er våd.

 

8. Sæt silkebånd igennem kagefigurerne.

 

Tips:

Kagerne (uden glasur) kan opbevares flere uger i kagedåse med folie imellem.

Kan fryses.

Holdbarhed: Ca. 4 måneder

Antal:

Ingredienser

 

BAGVÆRK

 

15 g smør

3/4 dl vand

½ æg

Et par dråber vineddike

180 g mel (ca. 3 dl)

¼ tsk. salt

 

Fyld:

200 g kvark

2 æggeblommer

130 g sukker (ca. 11/2 dl)

reven skal af 1 usprøjtet citron

60 g rosiner (Ca. 1 dl)

50 g valnøddekerner

 

Til pensling og drys:

40 g smør

3 spsk. rasp

2 spsk. flormelis

 

Julestrudel, østrigsk

Beskrivelse

Arbejdstid: ca. 40 minutter

Skal hvile: ca. ½ time

Bagetid: Ca. ½ time

 

1. Smelt smørret og bland det med det kolde vand. Tilsæt sammenpisket æg og eddike. Bland mel og salt i et dej fad, lav en fordybning i midten og hæld æggeblandingen heri.

 

2. Rør dejen sammen. Ælt den smidig på et letmelet bord i 10 minutter.

Ælt, til dejen er elastisk. Form den til en kugle og lad den hvile under en stor omvendt skål i ½ time. Sæt ovnen på 225°.

 

3. Rør kvarken til en jævn masse med æggeblommer, sukker, reven citronskal og rosiner. Hak valnødderne og rør også dem i.

 

4. Rul dejen ud på et melet bord. Den skal rulles papirtynd og måle ca. 55 x 35 cm. Pensl overfladen med ca. 20 g smeltet smør og drys halvdelen af raspen oven på.

 

5. Fordel fyldet på dejen, så ca. 1 cm er fri hele vej en rundt. Rul dejen på den lange led til en roulade, fold enderne ind under den og læg den forsigtigt, og med sammenføjningen nedad, på en smurt, meldrysset bageplade eller på en plade beklædt med bagepapir.

6. Pensl kagen med resten af det smeltede smør, drys med den resterende rasp og bag den midt i ovnen i ca. ½ time, til den er gylden og sprød.

 

7. Server kagen varm, lun eller kold drysset med sigtet flormelis.

 

Tips:

Strudel stammer fra det Østrig/ungarske køkken og laves med mange varianter af fyld, fx: æbler og rosiner,

syltede kirsebær med hakkede mandler eller abrikosmos.

Antal:

Ingredienser

 

BAGVÆRK

 

500 g mel (ca. 10 dl)

2 dl mælk

50 g gær

2 æg

100 g smør

50 g sukker (3/4 dl)

½ tsk. fint salt

1 tsk. vanillesukker evt. 1/2 tsk. kanel

eller allehånde

 

Endvidere:

Reven skal af 1 ubehandlet citron

75 g mandler (11/2 dl)

50 g korender

50 g rosiner

50 g hakket pomeransskal

 

Til pensling:

20 g smør

evt. kanelsukker af ½ tsk. kanel og 2 tsk. sukker

1 spsk. flormelis

 

Julestolle

Beskrivelse

Arbejdstid: 45 minutter

Hævetid: Ca. 2 timer

Bagetid: 40-45 minutter

 

1. Lun mælken let og rør gæren ud heri.

 

2. Anbring melet i dej fadet, hak smørret ud heri, lav en fordybning i midten og kom gærmælken i.

 

3. Pisk ægget sammen og kom det i fadet. Tilsæt sukker, salt, vanillesukker og evt. kanel (allehånde).

 

4. Bland dejen i skålen med en stor grydeske og tag den ud på et melet bord, når den er samlet.

 

5. Ælt dejen blank og smidig og stil den til hævning tildækket og lunt, til den har fordoblet sit omfang, Ca. 45 minutter.

 

6. Skold og smut mandlerne. Snit dem i splitter.


7. Ælt dejen sammen med citronskal, korender, rosiner, hakket pomeransskal og mandelsplitter. Tag 1 spsk. mandelsplitter fra til drys.

 

8. Stil atter dejen til hævning tildækket og lunt i 45 minutter.

 

9. Form dejen til en kugle og rul denne aflang. Rul nu den aflange dej fra midten på den længste led, så Ca. halvdelen bliver rullet tyndere ud. Det er lettest at rulle væk fra sig selv. Fold den tyndere dej »flap« ind over den urørte del, og sørg for, at det lukker godt.

 

10. Anbring kagen på en smurt, letmelet bageplade og lad den hæve lunt og tildækket i yderligere 30 minutter. Sæt imens ovnen på 200gr.

 

11. Bag på nederste rille i ca. 45 minutter, til kagen har en god kulør og lyder hul ved bank.

 

12. Tag kagen ud af ovnen og pensl den straks med smeltet smør. Drys med mandelsplitter og evt, kanel-sukker og lad stollen blive helt kold, før den drysses med sigtet flormelis.

 

Tips:

Sukat kan delvis erstatte pomeransskal og/eller rosiner!

Korender. Cocktailbær ses også. Julestolle holder sig fint omvundet med folie eller plastic. Smagen bliver faktisk bedre og bedre.

Julestolle kan spises helt som den er, eller den kan (specielt når den er blevet lidt tør) skæres i skiver og spises med smør. Skiverne kan også lægges sammen med smør creme af smør og flormelis, evt, krydret med lidt reven citronskal.

Dejen kan tilsættes et par spsk. rom, det skal i så fald ske under pkt. 3.

Laver man kage til frysning tilrådes det at forøge krydderimængden med Ca. ½.

Holdbarhed: ca. 3 måneder.

Antal:

Ingredienser

 

BAGVÆRK

 

60 g smør

125 g sukker (Ca. 1½ dl)

2 æg

Reven skal af ½ usprøjtet citron

500 g mel (81/2 dl)

1/2 tsk. salt

2 tsk. bagepulver

1½ dl fløde

 

Til kogning:

3/4 l olie eller 375 g raffinol

 

Endvidere.

4 spsk. Sukker

 

Julekranse, fedtkogte

Beskrivelse

Arbejdstid: 40 minutter

Hviletid: 15 minutter

Kogetid: 3-4 minutter pr, hold à 2-3 stk.

Mængde: Ca. 40 stk.

 

1. Rør smør og sukker hvidt. Rør æggene i ét ad gangen. Tilsæt den revne citronskal.

 

2. Bland mel, salt og bagepulver. Rør de tørre dele i dejen skiftevis med fløden. Ælt dejen blød og smidig. Den skal netop slippe fingre og bord. Lad dejen hvile køligt et kvarters tid.

 

3. Rul dejen ud til en ½ cm tyk plade på et melet bord. Udstik runde kager, fx med et glas, diameteren skal være ca. 6 cm. Lav et hul midt i hver dejskive.

 

4. Varm fedtstoffet op til 180°. En franskbrødsterning på 1 cm skal blive gylden på i minut. Kog 2-3 kager ad gangen i 3-4 minutter og vend dem, når de er gyldenbrune på undersiden.

 

5. Tag kagerne op med en hulske og lad dem dryppe af på fedtsugende papir.

 

6. Vend de varme kager i sukker og server dem varme eller lune.

 

7. Vend de varme kager i sukker og server dem varme eller lune.

 

Tips:

Kog ikke for mange ad gangen, så daler temperaturen og kagerne suger fedtstof og bliver klæge.

Si evt, fedtstoffet og brug det igen.

Gå ind på links: madopskrifter, hvordan man laver.1. Der er der billede fortegnelse over opskriften

 

Antal:

Ingredienser

(Bûche de Noël)

 

BAGVÆRK

Bund:

75 g mandler (11/2 dl)

4 æg

100 g sukker (11/4 dl)

70 g mel (godt 1 dl)

 

Sukkerlage:

1 dl vand

100 g sukker (11/4 dl)

1 spsk. kirsch

 

Creme:

100 g sukker (11/4 dl)

1 spsk. glukose

3/4 dl vand

2 æggeblommer

130 g smør

45 g kogechokolade

 

Julekage, fransk

Beskrivelse

Arbejdstid: 45 minutter

Bagetid: 15-20 minutter

Afkøling, sukkerlage: 20-30 minutter

Hviletid: 1 time

Bagepapir

 

Bund:

1. Lav en firkantet form af bagepapir, 20 x 40 cm. Hold hjørnerne sammen med clips. Pensl den med smeltet smør og drys med sukker. Sæt formen på en bageplade.

 

2. Sæt ovnen på l70°. Skold, smut og hak mandlerne fint. Blend eller brug en kværn.

 

3. Pisk æg og sukker godt sammen. Vend forsigtigt de hakkede mandler og melet i.

 

4. Hæld dejen i papirformen og bag den ca. 15 minutter midt i ovnen.

 

5. Læg et stort stykke pergamentpapir på bordet og drys det med sukker. Vend bunden ud på papiret og lad den blive kold.

 

Sukkerlage:

6. Kom sukker og vand i en tykbundet gryde. Bring langsomt sukkerlagen i kog og lad den koge et par minutter. Sukkeret skal være helt opløst. Rør jævnligt i den. Tag gryden fra varmen og afkøl den i koldt vand. Rør kirschen i lagen, når den er helt kold.

Creme:

7. Kom sukker, glukose og vand i en tykbundet gryde og bring det langsomt i kog. Lad massen koge 10-15 minutter. Rør jævnligt i den. Prøv, om den har kogt længe nok, ved at dyppe en ske med lidt sukkerlage i koldt vand. Kan massen formes til en kugle, har den kogt længe nok. Er den for flydende, må den koge længere.

 

8. Pisk æggeblommerne godt sammen og pisk den varme sukkerlage i æggeblommerne i en tynd stråle. Pisk godt hele tiden.

 

9. Rør smørret blødt og rør det i ægge/sukkerblandingen, lidt ad gangen.

 

10. Smelt chokoladen i godt håndvarmt vandbad. Tag lidt creme fra til pynt, og rør den smeltede chokolade i den resterende creme.

 

11. Stænk den kolde sukkerlage over kagebunden.

 

12. Fordel et tyndt lag chokoladecreme over kagebunden og rul den sammen herom fra den korte side, som en tyk roulade. Sørg for, at kagen ligger på sammenføjningen.

 

13. Fordel resten af chokoladecremen over kagen, så den er helt dækket og dæk enderne med den hvide smørcreme. Træk en gaffel let gennem chokoladecremen, så den bliver rillet, kagen skal ligne en træstamme. Lad den stå svalt mindst i time.

 

Tips:

Glukose kan købes på apoteket.

Kagen kan evt. »limes« fast på en bagt mørdejsbund og dekoreres med små svampe lavet af marengsmasse eller blade af marcipan.

Bûche betyder brændestykke, derfor traditionen med skovens tilbehør.

 

Antal:

Ingredienser

 

BAGVÆRK

 

Dej:

25 g gær

3/4 dl vand

½ æg

3/4 dl sukker (65 g)

½ tsk. kardemomme

250 g mel (ca. 4 dl)

100 g smør

 

Fyld:

60 g rosiner (1 dl)

25 g hakket sukat

 

Til pensling:

½ æg

 

           

Julekage

Beskrivelse

Arbejdstid: ca. 30 minutter

Afkøling: ca. 11/4 time

Hævetid: ca. 30 minutter

Bagetid: ca. 30 minutter

 

1. Rør gæren ud i det kolde vand.

 

2. Pisk ægget sammen og rør halvdelen af det i gærblandingen sammen med sukker og kardemomme. Ælt melet i. Dæk dejen med et fugtigt klæde og stil den køligt ca. 15 minutter.

 

3. Læg dejen, der skal være lind, på et meldrysset bord. Drys med mel og rul den forsigtigt til en firkant på 30 x 30 cm.

 

4. Skær smørret i tynde skiver og fordel dem over halv delen af dejen. Fold den anden dejhalvdel over.

 

5. Rul dejen ud med let hånd og fold den sammen i 3 lag. Først på den ene led, så på den anden. Stil igen dejen køligt Ca. 15 minutter.

 

6. Gentag udrulning og foldning 2-3 gange og læg dejen køligt ca. 15 minutter mellem hver gang.

 

7. Rul dejen til en aflang firkant Ca. 15 x 70 cm.

 

 

8. Fordel rosiner og hakket sukat over dejen. Rul dejen sammen på den lange led og form den derefter rund som en snegl.

 

9. Læg dejen på en smurt meldrysset plade eller på en bageplade beklædt med bagepapir og lad den hæve tildækket ca. 30 minutter. Sæt ovnen på 2000.                             

 

10. Pensl med det resterende æg.                          

 

11. Bag julekagen i ovnen ca. 30 minutter, til den er gylden og sprød at se på. Lad den afkøle utildækket på en bagerist.                                        

 

Tips:                                 

Små marcipanstykker kan tilsættes fyldet. Julekagen kan også drysses med hakkede mandler, når den er penslet.                                      

Kan fryses.                      

Holdbarhed: 3-4 måneder.                            

Antal:

Ingredienser

(Striezel)

 

BAGVÆRK

550 g mel (Ca. 9 dl)

40 g sukker (½ dl)

1/2 tsk. salt

100 g smør

100 g rosiner (Ca. 11/2 dl)

reven skal af 1 usprøjtet citron

2 dl mælk

25 g gær

1 æg

 

Pensling:

1 æg

 

Julebrød, østrigsk

Beskrivelse

Arbejdstid: Ca. 25 minutter

Hævetid i alt: Ca. 11/2 time

Bagetid: ca. 30 minutter

 

1. Bland mel, sukker og salt. Hak smørret i og smuldr, til det er grynet.

 

2. Tilsæt rosiner og reven citronskal.

 

3. Lun mælken håndvarm og rør gæren ud heri.

 

4. Hæld gærblandingen i melet, tilsæt ægget og ælt dejen godt sammen.

 

5. Læg et fugtigt klæde over dejen og stil den til hævning et lunt sted Ca. i time.

 

6. Ælt dejen kort igennem. Del den i 9 lige store stykker og rul dem til 40-45 cm lange pølser.

 

7. Flet fire af pølserne sammen til en fletning. Flet løst, så dejen får plads til hæve. Bøj enderne ind og sæt dejfletningen på en smurt, meldrysset bageplade eller på en bageplade beklædt med bagepapir.

 

8. Flet de tre næste pølser sammen til en løs fletning, bøj enderne ind og læg den oven på den første fletning.

 

9. Sno de sidste to pølser, bøj enderne ind og læg dem Øverst på brødet.

 

10. Dæk brødet med et fugtigt klæde og lad brødet efterhæve 30 minutter.

Sæt ovnen på 200°.

12. Pensl forsigtigt brødet med sammenpisket æg. Bag det ca. 30 minutter i ovnen ved 200°, til det er gyldent.

 

13. Lad det afkøle utildækket på en bagerist.

 

Tips:

 

Strits:

I den sønderjyske udgave af Striezel erstattes halvdelen af rosinerne med hakkede mandler og hakket sukat. Lige før serveringen pudres det med et tykt lag formelis. Ofte kommes et par spiseskefulde orangemarmelade i dejen, så holder brødet sig også længere frisk.

 

Kløben:

Laves af samme dej som Strits. Formes til et almindeligt brød eller trilles til boller eller andet småbrød, der pensles med æg og bages på midterrille i 20 minutter.

Kan fryses.

Holdbarhed: 3-4 måneder.

Antal:

Ingredienser

 

BAGVÆRK

 

300 g mel (5 dl)

125 g smør

40 g sukker (½ dl)

60 g rosiner (1 dl)

25 g hakket sukat

½ tsk. kardemomme

1/4 tsk. salt

1 dl sødmælk

25 g gær

1 æg

 

Pensling:

1 æg

 

Juleboller

Beskrivelse

Arbejdstid: Ca. 25 minutter

Hævetid i alt: Ca. 11/2 time

Bagetid: Ca. 20 minutter

Mængde: 12 stk.

 

1. Hak smørret i melet og smuldr det grynet.

 

2. Tilsæt sukker, rosiner, hakket sukat, kardemomme og salt.

 

3. Lun mælken håndvarm og rør gæren ud heri.

 

4. Hæld gærblandingen i melet, tilsæt ægget og ælt dejen godt sammen.

 

5. Læg et fugtigt klæde over dejen og stil den til hævning et lunt sted Ca. i time.

 

6. Ælt dejen kort igennem. Form den til 12 boller, og sæt dem på en smurt, meldrysset bageplade eller på en bageplade beklædt med bagepapir.

 

7. Læg et fugtigt klæde over bollerne og lad dem efterhæve 30 minutter.

 

8. Sæt imens ovnen på 225°.

 

9. Pensl bollerne forsigtigt med sammenpisket æg. Bag dem Ca. 20 minutter i ovnen ved 225°.

 

10. Lad dem afkøle på en bagerist. de penslede boller med mandelsnitter.


Tips:

Erstat rosiner og sukat med små klumper marcipan, der røres i dejen til sidst. Drys de penslede boller med mandelsnitter.


Kan fryses.

Holdbarhed: 3-4 måneder.

Antal:

Ingredienser

 

 

KONFEKT

 

200 g ren bitter chokolade

200 g jordnøddesmør

150 g flormelis (3 dl)

4 spsk. kakao

60 g usaltede jordnødder (1 dl)

 

Jordnøddenougat

Beskrivelse

Arbejdstid: 15 minutter

 

1. Bræk chokoladen i mindre stykker og smelt dem over håndvarmt vandbad (en lille skål oven i en større (gryde) med varmt vand).

 

2. Rør jordnøddesmør og flormelis godt sammen. Tilsæt den smeltede chokolade og kakao.

 

3. Hak jordnødderne groft og kom dem i massen. Beklæd en lille form med bage papir og fordel nougaten heri.

 

4. Skær nougaten i mindre stykker, inden den stivner helt.

 

Tips:

Hasselnødde-, valnøddekerner eller mandler kan erstatte jordnødderne. Hvis nougaten skal gemmes nogle dage, bør hvert enkelt stykke pakkes ind i folie el. lign.

Antal:

Ingredienser

 

 

BAGVÆRK

 

150 g smør

3 æg

125 g sukker (11/2 dl)

revet skal af 1 ubehandlet appelsin

150 g mel (21/2 dl)

1 tsk. bagepulver

 

Fyld:

75 g usaltede jordnødder (1/4 dl)

100 g smør

75 g sukker (knap 1 dl)

saft af 1 appelsin

2 spsk. mel

 

Jordnøddekage med appelsin

Beskrivelse

Arbejdstid: 30 minutter

Bagetid: Ca. 1 time

Springform: 24 cm

 

1. Sæt ovnen på 175°. Smelt smørret i en gryde og lad det svale. Det skal forblive flydende.

 

2. Pisk æg og sukker luftigt. Riv skallen af appelsinen og rør den i de piskede æg.

 

3. Sigt mel og bagepulver sammen og rør det i æggemassen. Rør det svalede smør i dejen.

 

4. Smør en springform. Hæld dejen i. Bag den 30 minutter ved jævn varme, 175°, den skal kun bage halvt færdig, men overfladen skal være fast.

 

Fykd:

5. Hak jordnøddekernerne groft. Rør smør og sukker godt sammen.

Pres appelsinen og rør appelsinsaft, jordnødder og mel i smørblandingen.

 

6. Fordel fyldet over den halvbagte kage i formen. Bag kagen yderligere Ca. 25 minutter ved samme temperatur. Så er fyldet fast og kagen gennembagt.

 

7. Lad kagen svale lidt, før den tages ud af formen.

 

Tips:

Hasselnødder, valnødder eller mandler kan erstatte jordnødderne.

 

Jordnøddesnitter:

Bag kagen i en lille bradepande og skær den i snitter på x 6cm.

 

Kan fryses.

Holdbarhed: ca. 3 måneder.

Antal:

Ingredienser

 

 

BAGVÆRK

 


2½ dl vand

30 g jordnøddesmør (2 spsk.)

30 g usaltede jordnødder (1/2 dl)

40 g hirseflager (knap 1 dl)

25 g gær

1 tsk. salt

½ spsk. lyst farm

400 g hvedemel (Ca. 61/2 dl)

 

Jordnøddebrød

Beskrivelse

Arbejdstid: 20 minutter

Afkøles: ca. 10 minutter

Hævetid: ca. 13/4 time

Bagetid: 30-40 minutter

 

1. Bring vandet i kog i en lille gryde og pisk jordnøddesmørret i. Tag gryden fra varmen og hæld indholdet i en skål.

 

2. Hak jordnøddekernerne ret fint.

 

3. Rør jordnøddekernerne, hirseflager, salt og farin i nøddeblandingen.

Lad det afkøle ca. 10 minutter, til det er håndvarmt.

 

5. Læg dejen tilbage i skålen og stil den til hævning lunt og tildækket ca. 40 minutter, til den har fordoblet sit omfang.

 

6. Ælt atter dejen igennem og form den til et brød. Læg brødet på en letsmurt bageplade eller på en plade beklædt med bagepapir. Lad brødet efterhæve tildækket 1 time. Sæt ovnen på 180°.

 

7. Bag brødet 30-40 minutter, til det har en god farve og lyder hult, når man banker på det i bunden.

 

8. Lad brødet svale utildækket på en bagerist.

 

Tips:

Pynt evt, med halve jordnøddekerner stukket ned i brødet, når det er efterhævet.

Kan fryses.

Holdbarhed: 3 måneder.

Antal: 6

Ingredienser

 

 

BAGVÆRK

 


Tærtebund:

175 g mel (ca. 3 dl)

100 g smør

2 spsk. sukker

revet skal af 1 usprøjtet appelsin

1 æg

 

fyld:

½ kg friske jordbær

 

Endvidere:

ca. 4 spsk. ribsgelé

 

Jordbærtærte

Beskrivelse

Arbejdstid: 30 minutter

Hviletid, dej: 1 time

Bagetid: 15-20 minutter

Tærteform, helst med løs bund: ca. 24 cm

 

Tærtebund:

1. Kom melet i en skål. Hak og smuldr det kolde smør i, til det ligner reven ost.

Tilsæt sukker, appelsinskal og æg og ælt dejen hurtigt sammen. Pak den ind, fx i alufolie, og stil den koldt 1 time.

 

2. Sæt ovnen på 200gr. Smør tærteformen.

 

3. Rul dejen ud og beklæd en tærteform med den. Tryk dejen godt til langs kanten og prik den med en gaffel.

 

4. Sæt tærtebunden på ovnens midterrille og bag den gylden, 15-20 minutter. Lad bunden blive kold i formen.

 

5. Skyl jordbærrene kort og befri dem for haser.

 

6. Læg bunden på et rundt fad og fordel jordbærrene over. Lun ribsgeleen flydende og fordel den over bærrene, når den er ved at tykne. Lad tærten stå, til geleen er stivnet.

 

Tips:

Server jordbærtærten med flødeskum, Crème Chantilly eller creme fraiche. Man kan også dække bunden med en creme, fx Crème anglaise, før jordbærrene lægges i, så kan man undlade glaseringen.

Tærten kan laves med andre bær.

Kan fryses.

Holdbarhed: ca. 3 måneder.

Antal:

Ingredienser

 

 

BAGVÆRK

 

250 g friske jordbær

1-2 spsk. sukker, efter smag

3 store æg

120 g sukker (ca. 1½ dl)

120 g mel (ca. 2 dl)

1 spsk. kartoffelmel

60 g smør

 

Endvidere:

smør og sukker til form

 

Jordbærroulade

Beskrivelse

Arbejdstid: 20 minutter

Bagetid: Ca. 15 minutter

Pergamentpapir

eller alufolie

 

1. Indstil ovnen på 180gr.

 

2. Skyl jordbærrene kort og befri dem for haser. Mos bærrene let og bland dem med sukkeret.

 

3. Pisk æggene lyse og lette med sukkeret, bedst med el-pisker.

 

4. Bland mel og kartoffelmel og sigt det i dejen, mens der vendes med let hånd.

 

5. Smelt smørret, lad det svale og rør det i dejen.

 

6. Lav en 30 x 20 cm stor form af bagepapir, pergamentpapir eller alufolie, et par cm høj. Hold den eventuelt sammen i hjørnerne med clips.

 

7. Smelt lidt smør til formen og pensl den hermed. Drys sukker i, så den er helt dækket.

 

8. Fordel dejen i formen og sæt den på ovnens midterrille. Bag den ca. 15 minutter, til den er let og gylden.

 

9. Drys imens et stort stykke pergamentpapir med sukker. Tag bunden ud af ovnen, når den er færdig, og vend den over på papiret. Træk formen af.

 

10. Fordel jordbærmosen over rouladen, men sørg for, at mosen ikke går helt ud til kanten, og at kun 3/4 af bunden dækkes på den længste led. Rul straks rouladen nænsomt, men fast sammen om fyldet fra den »fyldte« side. Lad eventuelt papiret blive omkring, til rouladen er kold, så holder den bedre faconen.

 

Tips:

Byd evt. vanille tilsmagt flødeskum til rouladen, se Crème Chantilly.

Andre bær kan bruges, fx hindbær, brombær og solbær.

Friske bær er bedst. Bruges der frosne, må noget af væden holdes tilbage, da rouladen ellers hurtigt bliver for våd.

Meget søde jordbær kræver (næsten) intet sukker. Syltetøj eller marmelade kan erstatte de friske bær uden for sæsonen.

Roulade med friske eller frosne/optøede bær bør ikke vente sammenrullet længere end et par timer.

Antal: 6-8

Ingredienser

 

(Strawberry-shortcake)

 

BAGVÆRK

 

400 g friske jordbær

3 spsk. sukker

l8O g mel (ca. 3dl)

2 spsk. sukker

3 tsk. bagepulver

50 g smør

1 dl mælk

 

Endvidere:

75 g smør

 

Tilbehør:

21/2 dl piskefløde

 

Jordbærkage

Beskrivelse

Arbejdstid: 20 minutter

Trækketid, jordbær: ½ time

Bagetid: Ca. 20 minutter

Springform

 

1. Skyl jordbærrene kort og befri dem for haser. Mos dem med sukkeret og lad dem trække ½ time.

 

2. Sæt ovnen på 210°.

 

3. Sigt mel, sukker og bagepulver sammen. Hak og smuldr det kolde smør i, til det ligner reven ost. Saml dejen hurtigt med mælken.

 

4. Smør springformen. Rul dejen ud med en kagerulle og fordel halvdelen af den i formen, så den dækker bun den. Skær smørret i tynde skiver, fordel det halve herover. Læg resten af dejen oven på og slut af med skiver af det resterende smør.

 

5. Bag kagen på ovnens midterrille 15-20 minutter, til den er lysebrun.

 

6. Vrid kanten af springformen. Skil kagen ad med en paletkniv. Smørskiverne i midten gør det nemt at løfte det øverste lag af.

 

7. Kom halvdelen af jordbærmosen over bunden i formen, læg den anden bund over og slut med den resterende jordbærmos.

 

8. Pisk fløden stiv og server den til eller på den lune kage.

 

Tips:

En shortcake er en gammel amerikansk kage/dessert. I stedet for én stor kage kan bages flere små: Rul dejen ud, kom smørskiver på halvdelen og fold dejen ind over. Dæk med smørskiver og stik kagerne ud med en form eller et glas. Bag dem med lidt afstand på en smurt bageplade, eller en plade beklædt med bagepapir, Ca. 15 minutter.