Peders bageopskrifter

Antal:

Ingredienser


Bagværk

 

 

 

250 gr. mel,

75 gr. melis,

2 æg,

100 gr. smør,

1 tsk. Kardemomme,

Rosiner efter behag,

Sukat efter behag,

40 gr. gær,

Mælk, æg til pensling.




Holdsteinborgs julekage

Beskrivelse

Gæren udrøres med lidt mælk. 
Smør og melis røres sammen og kommes i 
gærblandingen. Æggene tilsættes 1 ad gangen.

Derefter tilsættes mel og krydderierne.

Dejen røres sammen, og der tilsættes mælk, 
til man har en lind dej.

Derefter skal den hæve i en halv time.


Dejen slås ned og kommes i en sandkageform. Derefter skal den efterhæve en halv time og herpå pensles med æg. Efter dette skal den drysses med mandler og perlesukker. Bages i 30-40 minutter, ved 200 grader.

Antal:

Ingredienser


Bagværk

 

(Ca. 70 stk.)

 

125 gr. havregryn,

100 gr. hasselnødder,

3 æggehvider,

250 gr. sukker,

2 tsk.  Vanillesukker,

Reven skal af 1 appelsin,

Hele hasselnødder til pynt.



 



Havregrynskager

Beskrivelse

Havregrynene ristes lidt på en pande uden fedtstof. 
De 100 gr. hasselnødder hakkes fint. 
Æggehviderne og de 125 gr. af sukker piskes skummenede.

Resten af sukker og vanillesukker tilsættes og det piskes helt stift.

Nu tilsættes havregrynene, de hakkede hasselnødder og appelsinskallen. Ved hjælp af 2 teskeer sættes dejen på bagepladen som små toppe.

Derefter pyntes de med hele hasselnødder. 

Bages i 12-15 minutter, ved 175 grader.

Antal:

Ingredienser
Denne kage er speciel, hvad navnet angår.
Den bages meget i Holland og England og anvendes ofte på morgenbordet.

Før i tiden var der honning i dejen, men efterhånden er kagen lavet om. 
Dejlig er den med smør på skiverne.

Bagværk

(2 stk. - se billedet)

375 gr. hvedemel,
250 gr. rugmel,
1½ strøget tsk. natron,
1 tsk. ingerfær,
1 tsk. kanel,
1 tsk, nelliker,
2 dl. sirup,
200 gr. sukker, gerne farin (puddersukker),
ca. 1/2 liter mælk,
4 spsk. marmelade.


Honningkagen uden honning

Beskrivelse
De to slags blandes med krydderier og natron.
I en skål blandes sukker og sirup, rør, til det er en ensartet masse. Heri blandes melet med natron og krydderier, appelsinmamalade, skiftevis med den kolde mælk.
To aflange brødforme, der hver rummer 1½ liter smøres godt med blødt smør og drysses med rasp. Dejen fordeles heri, og kagerne stilles på en rist på nederste rille. Bager ved 200 grader i ca. 50 minutter. Prøv med en tandstikker. Afsvales og pakkes i et bagestykke til næste dag. Kagerne kan holde sig i en lille måned i en kagekasse.

Antal:

Ingredienser
Lidt utraditionelle er disse peberkager, men børnene vil more sig med at >>male<< på dejen og pynte med farvet glasur:

Bagværk

( Se billedet).

200 gr. melis
50 gr. smør
1 dl. koldt vand
1 dl. piskefløde
1 1/2 dl. lys sirup
1 æggehvide
1/2 tsk. kanel
3/4 tsk. hjortetaksalt
Ca. 300 - 350 gr. mel

Glasur: 
Ca. 300 - 325 gr. sigtet florsukker
1 æggehvide
Saften af 1 lille citron, 
forskellige frugtfarver.


Hvide peberkager med fantasi

Beskrivelse
I en gryde blander du sukker, smør, vand, piskefløde og lys sirup, og dette koger op og afsvales helt.
Nu røres den upiskede æggehvide i. Kanel og hjortetaksalt blandes i lidt af lidt af melet, der røres i dejen sammen med resten af melet, til du har en lidt fast dej.
Hold nogle spsk. mel tilbage. Dejen æltes ude på bordet, evt. med restemelet, og skal være som mørdej, når den er færdigæltet. Dejen lægges koldt, gerne til næste dag.

Del dejen og rul lidt af den ud ad gangen. Efter fantasi afstikkes dejen til figurer, som børnene evt. først aftegner og klippet ud af pap, der lægges på dejen, så den kan skæres ud.
Dejen lægges på let-smurte plader og bager på nederste rille ved 200 grader i 5-6 minutter.
Hvis figurerne flyder lidt ud, skal du ælte lidt mere mel i dejen. Derfor er det praktisk at bage et par prøvekager først.
Kagerne afsvaler. Pyntes med den sammenrørte glasur, der skal være som en tyk vælling og farvet efter ønske.

Sådan pyntes kagerne nemmest:

Du kommer glasuren i en plasticpose og klemmer sukke-massen ned i et hjørne. Klipper et lille hjørne af, holder i hjørnet uden på posen med venstre hånd og styrer posen med højre, så kan du pynte alle figurerne efter fantasi. Glasuren stivner og løber ikke ud.

Rigtig god fornøjelse:
Og til alle børnene.


Antal:

Ingredienser


Bagværk


(Ca. 24 stk. Se billedet)

 

150 g. honning,

100 g. smør,

100 g. lys farin,

1 tsk. Ingefær,

½ tsk. Kanel,

3 æg,

450 g. mel,

1 tsk. Hjortetaksalt.


Overtræk:  

Ca. 75 g. overtrækschokolade, mandelsplitter.


 


Honningbombe

Beskrivelse

Varm honning, smør og farin i en gryde. Hæld blandingen i en skål og lad den køle lidt af. Rør ingefær, kanel og æg i dejen. Bland mel og hjortetaksalt og rør det i til sidst. Fordel dejen i papirsforme, det er ikke nødvendigt at smøre formene.

Kagerne hæver en del, så formene skal kun fyldes halvt op.

Bag kagerne 12 – 15 minutter, ved 175 grader på midterste ovnrille.

Afkøl kagerne og pynt med smeltet chokolade samt mandelsplitter eller mandelflager.

Du kan komme lidt reven appelsinskal i dejen i stedet for krydderierne.

Antal:

Ingredienser

Vil du have de tynde klejner uden nogen form for hævemiddel,

så er disse sprøde og dejlige.

 

Bagværk


(Ca. 50 stk. – se billedet)

 

4 æggeblommer,

100 g. Sigtet florsukker,

2 spsk. Cognac eller snaps,

Fintrevet skal af 1 stor citron,

50 g. Smeltet smør,

Ca. 150 g. Mel,

Olie, palmin eller svinefedt til kogning.




Husjomfruens fine klejner

Beskrivelse

Æggeblommer, sukker, citronskal og cognac eller snaps røres sammen. Heri blandes smeltet, helt afsvalet, smør og melet, og dejen røres sammen og æltes ude på bordet evt. med lidt ekstra mel.

Dejen skal være silkeblød og lægges koldt. Gerne i flere dage. Tag lidt dej ad gangen og rul den ud. Skær dejen ud med kagesporen til 2 cm brede strimler,

der afskæres ca. 10 cm lange. Giv dejen et snit på midten og sno den ene del af dejen derigennem. Klejnerne lægges koldt på fade eller bakker. Det er vigtigt, at disse klejner er helt stive, inden de koges i det varme fedtstof.

Kom kun få stykker i gryden ad gangen. Klejnerne skal være gyldenbrune, når de tages op og lægges på køkkenpapir for at dryppe af.

Opbevares i en kagekasse. Kan fryses, lunes og serveres evt. med sigtet florsukker.

 

HUSK NÅR DU KOGER KLEJNER:

Til ovenstående klejner skal dejen være meget kold, inden klejnerne kommes i fedtet. Bruser dette op, er fedtet for varmt. Kom kun få klejner i ad gangen.

Varm aldrig fedtstoffet under låg. Flyder klejnerne ud i fedtstoffet, er dette ikke tilstrækkelig varmt. Har du en termostat på frituregryden,

skal denne stå på ca. 175 - 180 grader.

Antal: 4

Ingredienser


Bagværk

(Ca. 40 stk.)

 

100 gr. Smør,

100 gr. Sukker,

1 lille æg,

2 top tskf. Kakao,

1 top tskf. Kanel,

2 tskf. Vanillesukker,

1 strøget tskf. bagepulver,

125-140 gr. Mel.


Pynt:

Æg, groft tesukker (perlesukker).



Hapskager

Beskrivelse

Smør, sukker og æg røres blødt (tag lidt æg fra til at pensle med), derefter tilsættes kakao, kanel, vanillesukker, mel og bagepulver.

Kom melet i lidt efter lidt. Dejen æltes ude på bordet og formes straks til to pølser (som en femkrone), der lægges koldt til den følgende dag.

Så pensles hele rullen med lidt æg og rulles i det grove tesukker, og så skæres rullen ud med en skarp kniv og kagerne lægges på smurte plader.

Bages på nederste rille ved 200 grader i ca. 5 minutter.

Afsvales på en rist.

Fine og velegnede til at ned fryse.