Peders madopskrifter

Antal:

Ingredienser

 

 

BAGVÆRK

 

375 g mel (ca. 6 dl)

250 g smør

125 g flormelis (ca. 21/4 dl)

1 tsk. vanillesukker

 

Endvidere:

3/4 dl perlesukker

 

Håkonskager

Beskrivelse

Arbejdstid: 30 minutter

Bagetid: ca. 8 minutter

Afkøling: ca. 1 time

Mængde: 60-70 stk.

 

1. Smuldr smørret i melet.

 

2. Tilsæt flormelis og vanillesukker. Ælt dejen hurtigt sammen.

 

3. Rul dejen til 2 tykke stænger ca. 5 cm i diameter. Tril dem i perlesukker.

 

4. Pak dejen i folie og læg den i køleskab ca. 1 time.

 

5. Sæt ovnen på 200°. Skær stængerne i ½ cm tynde skiver med en meget skarp kniv og læg dem på en smurt meldrysset bageplade eller på en bageplade beklædt med bagepapir.

 

6. Bag kagerne på næstøverste rille i ovnen ca. 8 minutter ved 200°. Lad dem afkøle på en bagerist.

 

Tips:

Kagerne skal være helt kolde, før de lægges i en dåse med tætsluttende låg, ellers bliver de bløde. Dej stængerne kan trilles i perlesukker og hakkede mandler.

Kan fryses.

Holdbarhed: 3-4 måneder.

Antal:

Ingredienser

 

 

BAGVÆRK

 

½ l vand

50 g gær

¼ dl olie

1 tsk. salt

1 dl hørfrø

180 g grahamsmel (Ca. 3 dl)

600 g hvedemel (ca. 10 dl)

 

HørfrøboIler

Beskrivelse

Arbejdstid: 30 minutter

Hævetid i alt: ca. 11/4 time

Bagetid: ca. 15 minutter

Antal: 15 stk.

 

1. Lun vandet håndvarmt (35°) og rør gæren ud heri.

 

2. Tilsæt olie, salt, hørfrø og grahamsmel.

 

3. Ælt hvedemelet i lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem på et melet bord. Stil dejen tildækket til hævning ved stuetemperatur i ca. 45 minutter.

 

4. Ælt atter dejen kort. Rul den til en pølse, del den i 15 stykker, og tril dem til boller. Stil bollerne tildækket til efterhævning på en smurt plade i ca. 30 minutter. Indstil ovnen på 225°.

 

5. Pensl bollerne med vand, giv dem et enkelt snit med en skarp kniv og bag dem 15-20 minutter på ovnens midterrille, til de er gyldne og gennembagte.

 

Tips:

Dejen kan gøres lettere med rent hvedemel.

Kan fryses.

Holdbarhed: 5-6 måneder.

Antal:

Ingredienser

 

 

BAGVÆRK

 

2 dl vand

l5 g gær

1 spsk. (oliven) olie

1 tsk. salt

2 fed hvidløg

1 spsk. hakket persille

1 spsk. klippet dild

2-3 kviste basilikum

Ca. 300 g mel (Ca. 5 dl)

 

Hvidløgsflûtes med krydderurter

Beskrivelse

Arbejdstid: ½ time

Hævetid i alt: 1½ time

Bagetid: 25-30 minutter

Antal: 2 stk.

 

1. Lun vandet næsten håndvarmt og opløs gæren heri. Tilsæt olie og salt.

 

2. Pil hvidløgsfeddene og knus dem eller hak dem fint. Rør dem i gær væden.

 

3. Bland krydderurterne med melet og rør det i gærblandingen lidt ad gangen.

Ælt dejen smidig på et melet bord og stil den tildækket til hævning på et lunt sted i Ca. i time.

 

4. Ælt dejen igennem og del den i 2 dele. Rul hver del til en pølse i bagepladens længde og stil flåten tildækket til efterhævning ved stuetemperatur i ca. ½ time. Sæt ovnen på 250gr.

 

5. Rids med en skarp kniv skråt på langs i hver flûte, pensl dem med vand og bag dem 10 minutter på næstnederste rille. Dæmp varmen til 200° og bag derefter yderligere 15-20 minutter, til flûtene er gyldenbrune og gennembagte.

 

Tips:

Hvidløgsflûtes er især velegnede til supper og forskellige for- og frokostretter.

Andre krydderurter kan bruges. Lad rettens art bestemme.

Ekstra sprød skorpe får man, hvis brødet gnides/ pensles med (hvidløgs)-smør, i samme sekund det forlader ovnen.

Kan fryses.

Holdbarhed: 2-3 måneder.

Antal:

Ingredienser

 

(Hvedeknopper)

 

BAGVÆRK

 


25 g smør

2 dl mælk

25 g gær

1 tsk. salt

1 tsk. sukker evt.

1/2 tsk. stødt kardemomme

1 æg

450 g mel (Ca. 7 dl)

 

Hveder, varme

Beskrivelse

Arbejdstid: 20 minutter

Hævetid: 11/4 time

Bagetid: 15 minutter

Antal: 12 stk.

 

1. Smelt smørret ved svag varme. Det må ikke tage farve. Kom mælken i gryden og lad den blive lun (35°).

 

2. Hæld mælken i en skål og rør gæren ud heri. Tilsæt salt, sukker, æg og evt. kardemomme. Rør melet i, lidt ad gangen, og ælt dejen glat og smidig på et melet bord. Den skal slippe fingrene.

 

3. Læg dejen tilbage i skålen og lad den hæve tildækket og lunt en times tid.

 

4. Ælt atter dejen igennem. Rul den til en lang pølse og skær den i 12 stykker. Form dem til boller.

 

5. Sæt ovnen på 200°. Smør en lille bradepande eller beklæd den med bagepapir. Læg bollerne side om side uden mellemrum, og lad dem efterhæve tildækket Ca. 15 minutter.

 

6. Pensl med vand og bag hvederne på midterrillen i den 200° varme ovn Ca. 15 minutter. Lad dem svale af tildækket på en bagerist.

 

7. Flæk hvedeknopperne en gang og rist dem ved stærk varme i ovnen (2500), evt. under grillelementet. Eller på brødristeren og nyd de varme hveder lune.

 

Tips:

Byd frisk koldt smør til, ost og (orange)marmelade.

Kan fryses.

Holdbarhed: 6 måneder.

Antal:

Ingredienser

 

 

BAGVÆRK

 


50 g smør

2 dl mælk

1 dl kærnemælk

25 g gær

1 tsk. salt

1 tsk. sukker

20 g hvedekim (½ dl)

500 g mel (Ca. 9 dl)

 

Endvidere:

1-2 spsk. friskhakkede krydderurter

(fx en blanding af persille, basilikum og fennikel)

eller 1 spsk. Herbes de Provence

 

Til pensling.

1 æg

 

Hvedekranse med krydderurter

Beskrivelse

Arbejdstid: 20 minutter

Hævetid: ca. 11/4 time

Bagetid: Ca. 15 minutter

Antal: 10 stk.

 

1. Smelt smørret ved svag varme, det må ikke tage farve.

 

2. Kom mælk og kærnemælk i gryden til smørret og lad det blive lunt, ikke over 35°.

 

3. Hæld smør-mælkeblandingen i en skål og rør gæren ud heri. Tilsæt salt, sukker og hvedekim. Rør melet i lidt ad gangen og ælt dejen på et melet bord, til den er smidig og glat og slipper fingrene.

 

4. Læg dejen tilbage i skålen og lad den hæve tildækket og lunt en times tid. Så skal den have fordoblet sin størrelse.

 

5. Ælt atter dejen igennem og rul den til en pølse. Del den i 10 stykker.

Del hvert dej stykke i 2, og tril dem til tynde stænger. Saml de 2 stænger i den ene ende, sno dem om hinanden og form dem til kranse.

 

6. Sæt ovnen på 225°. Smør en bageplade eller dæk den med bagepapir. Sæt kransene på pladen og lad dem efterhæve tildækket 15 minutter. Pensl med sammenpisket æg og drys med hakkede krydderurter.

 

7. Sæt pladen på midterrillen i den 225° varme ovn og bag kransene gyldne, Ca. 15 minutter. Lad dem svale af utildækket på en bagerist.

 

Tips:

Sesamfrø kan erstatte de hakkede krydderurter helt eller delvis.

Dejen kan tilsættes 1 tsk. stødt koriander.

Kan fryses.

Holdbarhed: 4-6 måneder.

Antal:

Ingredienser

 

 

BAGVÆRK

 

250 g mel (ca. 4 dl)

125 g smør

½ tsk. salt

1 tsk. Honning

3/4 dl fløde

1 æg

 

Hvedekiks

Beskrivelse

Arbejdstid: 25 minutter

Hviletid: ½ time

Bagetid: ca. 8 minutter

Mængde: ca. 50 stk.

 

1. Smuldr melet og det kolde fedtstof sammen, så det ligner reven ost.

 

2. Rør honningen ud i fløden, rør det sammen med salt og æg og bland det med mel/fedtstof. Ælt dejen godt sammen. Lad den hvile ½ time, tildækket og koldt.

 

3. Sæt ovnen på 200°. Rul dejen tyndt ud på et let melet bord. Skær firkanter ud på 6 x 6 cm eller stik runde kiks ud med en form eller et glas.

 

4. Prik kiksene med en gaffel og sæt dem på en smurt, let meldrysset bageplade eller på en bageplade beklædt med bagepapir.

 

5. Bag kiksene i den 200° varme ovn i Ca. 8 minutter, de skal være sart lysebrune. Lad dem køle af på en bagerist. Opbevar kiksene i en dåse med tætsluttende låg, men kom dem først i, når de er helt kolde, ellers bliver de bløde.

 

Tips:

1 dl af melet kan udskiftes med grahamsmel. Honningen kan udelades, så er kiksene velegnet til ost.

Antal:

Ingredienser

 

 

BAGVÆRK

 

120 g knækkede hvedekerner (Ca. 2 dl)

100 g fuldkornshvedemel (knap 2 dl)

3½ dl vand

3 dl A-38

50 g gær

2 spsk. honning

2 tsk. salt

1 spsk. olie

Ca. 800 g hvedemel (Ca. 131/3 dl)

 

Endvidere:

mælk til pensling

knækkede hvedekerner til pynt

 

Hvedebrød, groft

Beskrivelse

Arbejdstid: 25 minutter

Hævetid: 30 minutter + 20 minutter

Bagetid: ca. 40 minutter

Mængde: 2 brød

 

1. Bland de knækkede hvedekerner og fuldkornsmelet, kog vandet op og hæld det over og lad det trække 10 minutter.

 

2. Rør A-38 i og smuldr gæren i. Tilsæt honning, salt og olie og rør det til en lind grød.

 

3. Ælt melet i lidt ad gangen, til dejen føles smidig og lidt fugtig. Lad dejen hæve under et klæde 30 minutter. Sæt ovnen på 220°.

 

4. Slå dejen ned og form 2 brød, runde eller aflange, og lad dem efterhæve på bagepladen 20 minutter, tildækket.

 

5. Rids brødene med en skarp kniv fx i rudemønster, pensl med mælk og drys lidt knækkede hvedekerner over. Bag brødene ca. 40 minutter. De skal lyde hult, når man banker på dem. Lad brødene afkøle på en bagerist, utildækket, så forbliver skorpen sprød.

 

Tips:

A-38 kan erstattes af et andet surmælksprodukt, fx ymer eller yoghurt naturel. Bagværk bagt med surmælksprodukter holder sig frisk længe.

Ønskes et grovere brød, kan 2 dl hvedemel erstattes af 2 dl grahamsmel. Man kan ikke bytte al hvedemelet med en grovere mel sort, da det ikke har samme hæveevne (glutenindhold).

Grovere melsorter kræver længere hævetid og en lidt anden fremgangsmåde.

Kan fryses. Holdbarhed: 6 måneder.

Hvedebrød, flet-

Se Flet brød .

Hvedefuldkornsbrød

Se Fuldkornshvedebrød .

Antal:

Ingredienser

 

 

BAGVÆRK

 

Fordej:

Ca. 100 g kartofler

51/2 dl lunkent kartoffelvand

20 g svinefedt

15 g gær

1 tsk. sukker

280 g hvedemel (Ca. 5 dl)

 

Dej:

fordejen

1 spsk. salt

Ca. 500 g hvedemel (Ca. 8 dl)

 

Til pensling:

vand

 

Hvedebrød, gammeldags

Beskrivelse

Arbejdstid: 30 minutter

Kogetid, kartofler: 20 minutter

Hævetid: 1 døgn + 21/2 time

Bagetid: ½ time

Mængde: 2 brød

 

Fordej:

 

1. Skræl kartoflerne og kog dem 20 minutter i usaltet vand. Riv kartoflerne fint. Det går lettest, når de er kolde. Smelt fedtet i det lunkne kartoffelvand og rør gæren ud heri. Temperaturen må ikke overstige 35°. Rør sukker, de revne kartofler og mel i. Blandingen skal være sej.

 

2. Dæk skålen med et klæde og stil den til hævning et køligt sted natten over.

 

3. Ælt næste dag salt og resten af melet i dejen. Den skal være blank og smidig. Lad dejen hæve igen, denne gang tildækket og lunt ca. 2 timer.

 

4. Slå dejen ned, men ælt den ikke, så ælter man luften ud af den. Form 2 runde brød. Sæt dem på en letsmurt, melet plade eller på en plade dækket med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket ½ time. Sæt ovenen på 200°.

 

5. Rids brødene med en skarp kniv og pensl dem med vand. Bag brødene Ca. ½ time ved 200gr, til de er gyldne og lette. Lad brødene afkøle på en bagerist.

 

Tips:

Kartofler i bagværk giver en god fugtighed og dermed holdbarhed til brødet. Svinefedt kan erstattes med smør eller margarine. Ved at lave en fordej opnås en fin krumme i brødet og en forstærket brødsmag.

Kan fryses.

Holdbarhed: 6 måneder.

Antal:

Ingredienser

 

 

BAGVÆRK

 

3 dl vand

3 dl mælk

50 g smør

50 g gær

1 spsk. sirup

2 tsk. salt

1 spsk. kommen

400 g groft rugmel (8 dl)

400 g sigtemel (8 dl)

100 g hvedemel (Ca. 2 dl)

 

Pensling:

vand

 

Hulbrød, groft

Beskrivelse

Arbejdstid: 15 minutter

Hævetid: 11/2-13/4 time

Bagetid: Ca. ½ time

Mængde: 4 brød

 

1. Lun vand og mælk knap håndvarmt og lad smørret smelte heri. Smuldr gæren i og rør, til den er opløst.

 

2. Tilsæt sirup, salt og kommen. Bland de tre slags mel og ælt det i lidt ad gangen, til dejen er blank og smidig. Stil dejen til hævning lunt og tildækket og lad den hæve til dobbelt størrelse, 1-11/4 time.

 

3. Ælt dejen let igennem og del den i 4 dele. Tril hver del til en kugle og rul dem flade med kagerullen. De skal være Ca. 20 cm i diameter.

 

4. Læg brødene på en letsmurt, letmelet bageplade eller på en bageplade beklædt med bagepapir. Lav et hul i midten af hvert brød med en kolonneform eller et mindre glas. Prik brødene med en gaffel. Lad dem efterhæve ½ time tildækket. Sæt ovnen på 210°.

 

5. Pensl brødene med lidt vand. Bag dem på ovnens midterrille i Ca. ½ time ved 210'. Lad de bagte brød køle af på en bagerist.

 

Tips:

Dejen fra »hullerne« kan laves til et lille brød og bages med. Velegnet til fx ost og pølser eller som tilbehør til supper og gryderetter.

I stedet for rugmel og sigtemel kan der bruges rug sigtemel, og i stedet for kommen kan dejen krydres med fx knust anis, fennikel eller finthakket pomeransskal.

Server det da med Appelsinmarmelade.

 

Små hulbrød:

Del dejen i 10 stykker, og rul dem i cirkler med Ca. 10 cm i diameter. Udstik hul og forkort bagetiden til Ca. 20 minutter.

Kan fryses.

Holdbarhed: 6 måneder.

Antal:

Ingredienser

 

 

BAGVÆRK

 

200 g smør

250 g mel (godt 4 dl)

½ dl kærnemælk

 

Til pensling:

Sammenpisket æg eller fløde te sukker

 

Horn uden bagepulver

Beskrivelse

Arbejdstid: 20 minutter

Bagetid: ca. 15 minutter

Antal: 16 stk.

 

1. Hak smørret i melet med en kniv og smuldr det dernæst grynet med fingrene.

 

2. Tilsæt kærnemælken og ælt dejen hurtigt sammen.

 

3. Del dejen i 2 dele og rul hver del ud til en rund plade på et letmelet bord. Del hver dejcirkel i 8 trekanter. Rul hver trekant fra den brede ende mod spidsen og bøj enderne til horn.

 

4. Stil hornene med sammenføjningen nedad på en letsmurt, letmelet plade eller på en plade dækket med bagepapir. Pensl hornene med æg eller fløde og drys med sukker. Bag dem Ca. 15 minutter ved 225° på ovnens midterrille.

 

5. Lad hornene afkøle på en bagerist.

 

Tips:

Server hornene, drysset med salt i stedet for sukker, som små hurtige kuvertbrød.

 

Horn med æbler:

Læg 1 tsk. fast æblemos i den brede ende af trekanterne. Rul, pensl og bag som ovenfor. Se også Horn med bagepulver.

Kan fryses.

Holdbarhed: 3 måneder.

Antal:

Ingredienser

 

 

BAGVÆRK

 

250 g mel (godt 4 dl)

2 tsk. bagepulver

½ tsk. salt

1 tsk. sukker

50 g smør

1¼ dl mælk

 

Til pensling:

Sammenpisket æg eller fløde

 

Horn med bagepulver

Beskrivelse

Arbejdstid: 20 minutter

Bagetid: ca. 12 minutter

Antal: 16 stk.

 

1. Kom mel, bagepulver, salt og sukker i en skål.

 

2. Hak smørret i melblandingen med en kniv og smuldr det dernæst grynet med fingrene.

 

3. Tilsæt mælken og ælt dejen hurtigt sammen.

 

4. Del dejen i 2 dele og rul hver del ud til en rund plade på et letmelet bord. Del hver dejcirkel i 8 trekanter. Rul hver trekant fra den brede ende mod spidsen og bøj enderne til horn.

 

5. Stil hornene med sammenføjningen nedad på en letsmurt, letmelet plade eller på en plade dækket med bagepapir. Pensl hornene med æg eller fløde. Bag dem straks Ca. 12 minutter ved 200° på ovnens midterrille.

 

6. Lad hornene afkøle på en bagerist, men nyd dem gerne friskbagte, evt, flækkede med koldt smør.

 

Tips:

Bagværk med bagepulver som her er bedst samme dag, det er bagt.

Horn med æbler:

Læg en rå æblesnitte i den brede ende af trekanterne, drys med lidt sukker eller kanelblandet sukker. Pensl hornene med lidt æg eller fløde og drys evt, med lidt tesukker. Bag hornene ca. 15 minutter ved 200°.

 

Horn med marcipan og appelsin:

Læg en skive marcipan og lidt fintreven appelsinskal i den brede ende af trekanterne. Rul dejen om fyldet. Bag hornene som ovenfor.

 

Horn med kanel:

Rør 50 g smør med 2 spsk. sukker og 1 tsk. kanel. Fordel fyldet i den brede ende af trekanterne. Pensl med æg eller fløde og bag som ovenfor.

Antal:

Ingredienser

 

BAGVÆRK

 

100 g smør

120 g sukker (Ca. 11/2 dl)

170 g (akacie) honning

2 æg

240 g mel (ca. 4 dl)

I tsk. bagepulver

½ tsk. stødt ingefær

1 tsk. stødt nellike

2 tsk. stødt kanel

Ca. ½ dl appelsinmarmelade

 

Smørcreme:

100 g smør

80 g flormelis (Ca. 2 dl)

1 æggeblomme

 

Glasur:

100 g flormelis (Ca. 2 dl)

1 spsk. appelsinsaft

 

Honning kage hjerte

Beskrivelse

Arbejdstid: Ca. 45 minutter

Bagetid: Ca. 1 time

Afkøling: Ca. 1 time

1 stor hjertekageform: Ca. 24 cm

 

1. Indstil ovnen på 1500. Rør smørret blødt, tilsæt sukker og rør det tykt og ensartet. Kom honningen i og rør massen jævn.

 

2. Tilsæt æggene enkeltvis og rør grundigt mellem hvert æg.

 

3. Bland melet med bagepulver og krydderier og vend det i dejen. Kom den i en velsmurt hjerteform og bag kagen i ovnen i ca. i time.

 

4. Lad kagen køle lidt af i formen, før den vendes ud, afkøles på bagerist og flækkes med en lang skarp kniv.

 

Smørcreme:

5. Blødgør smørret og pisk det let og luftigt med flormelis. Rør æggeblommen i.

 

Sammenlægning:

6. Fordel appelsinmarmeladen på den ene halvdel af den flækkede helt kolde kage, smør smørcremen på den anden og læg kagen sammen.

 

 

Glasur:

7. Sigt flormelisen og rør den til en tyk glasur med appelsinsaft. Fordel straks glasuren i et jævnt lag på kagen.

 

Tips:

Dersom der anvendes almindelig honning og ikke akacie-, skal den smeltes og afsvales inden brug.

Kagen kan også overtrækkes med mørk chokolade, der er smeltet i vandbad.

Kan fryses (bedst uden creme).

Holdbarhed: 3-4 måneder.

Antal:

Ingredienser

 

 

BAGVÆRK

 

150 g smør

200 g sukker (Ca. 21/2 dl)

3 æg

11/2 dl (akacie) honning

275 g mel (ca. 5 dl)

1 tsk. stødt kanel

1 tsk. stødt ingefær

1 tsk. stødte nelliker

2 tsk. Bagepulver

 reven skal af ½ usprøjtet citron

smør og rasp til formen

 

Honningbrød

Beskrivelse

Arbejdstid: 20 minutter

Bagetid: ca. 11/4 time

Bageform: 11/21

 

1. Smelt smørret og lad det svale af. Indstil ovnen på 175°.

 

2. Pisk æg og sukker skummende. Tilsæt under piskning det afsvalede smør og honningen.

 

3. Bland melet med krydderier, bagepulver og reven citronskal og vend blandingen i dejen.

 

4. Kom dejen i en velsmurt, raspet form, eller en form beklædt med bagepapir, og bag honningbrødet på næst-nederste rille i ca. 1 time og 15 minutter. Dæk eventuelt brødet med staniol det sidste kvarter.

 

5. Lad brødet svale lidt af i formen, før det vendes ud og afkøles på bagerist.

 

Tips:

Akaciehonningens flydende konsistens gør den velegnet til bagværk. Bruges der anden form for honning til brødet, skal den blot smeltes flydende sammen med smørret, før den kommes i dejen.

Skær brødet i tynde skiver og server det med smør. Dejen kan yderligere tilsættes 2 spsk hakket, syltet pomerans- eller appelsinskal.

Kan fryses.

Holdbarhed: 3-4 måneder.

Antal:

Ingredienser

 

 

BAGVÆRK

 

150 g honning

150 g farin (ca. 21/2 dl)

100 g smør

2 æg

reven skal af 1 usprøjtet citron

5OOg mel (ca. 8½dl)

1 tsk. hjortetaksalt

1 tsk. stødte nelliker

smør til formene

 

Honningbomber

Beskrivelse

Arbejdstid: ½ time

Bagetid: Ca. 20 minutter

Linseforme

Mængde: ca. 20 stk.

 

1. Sæt ovnen på 175°.

 

2. Smelt honning, farin og smør i en tykbundet gryde for svag varme. Rør af og til.

 

3. Lad blandingen køle lidt af. Rør æggene i honningmassen ét ad gangen.

Rør godt mellem hvert æg.

 

4. Tilsæt reven citronskal. Bland melet med hjortetaksalt og nelliker og rør det i honning-æggeblandingen.

 

5. Smør formene og fyld dem 3/4 op med dej.

 

6. Bag honningbomberne midt i ovnen ved 175° i ca. 20 minutter. Tag honningbomberne ud af formene og lad dem afkøle på bagerist.

 

Tips:

Honningbomberne har godt af at stå til næste dag, før der spises af dem. Så kommer smagen bedst til sin ret.

Spis honningbomberne som de er eller flækkede smurt med smør.

Smelt 100 g ren, (let)bitter chokolade og pensl de helt kolde honningbomber med den.

Lad den stivne svalt og trækfrit.

Dejen kan yderligere tilsættes hakket pomeransskal, sukat eller mandler.

Kan fryses.

Holdbarhed: Ca. 6 måneder.

 

Antal:

Ingredienser

 

 

BAGVÆRK – TILBEHØR

 

350 g hvedemel (Ca. 6 dl)

100 g grahamsmel (12/3 dl)

75 g hirseflager (1/2 dl)

2½ dl vand

1½ dl ymer

25 g gær

1 tsk. salt

1 spsk. honning

 

Pensling:

1 æg

 

Hirsebrød

Beskrivelse

Arbejdstid: 20 minutter

Hævetid i alt: 1 time

Bagetid: ca. 15 minutter

Antal: 12 stk.

 

1. Lun vandet (35°) og kom det i en stor skål. Rør gæren ud heri. Skyl hirsen og skold den kort. Se Hirse.

 

2. Rør først hirseflager og honning og dernæst ymer, salt, grahamsmel og det meste af hvedemelet i gærvæsken.

 

3. Tilsæt resten af hvedemelet lidt ad gangen og ælt dejen på et let melet bord, til den er smidig og glat.

 

4. Læg dejen tilbage i skålen og dæk den med et klæde. Stil den til hævning lunt ca. 45 minutter, til den er fordoblet.

 

5. Sæt ovnen på 225°. Ælt dejen igennem og form den til en pølse. Skær denne i 12 lige store dele og form dem til små aflange brød. Sæt dem på en letsmurt let melet bageplade, eller på en plade beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve tildækket Ca. 15 minutter.

 

6. Pensl brødene med et sammenpisket æg og bag dem ca. 15 minutter, til de er gyldne. Lad dem afkøle utildækket på en bagerist.

 

Tips:

Drys eventuelt brødene med lidt hirseflager, efter de er penslet med æg.

Kan fryses.

Holdbarhed: 4-6 måneder.

Antal: 4

Ingredienser

Helsebrød

 

BAGVÆRK

 

4½ dl vand

25 g gær

1 spsk. honning

1/2 tsk. salt

300 g grahamsmel (5 dl)

25 g hvedekim (1 dl)

 

Endvidere:

275-300 g hvedemel (4½-5 dl)

 

Til pensling:

1 æg

 

Spaghetti

Beskrivelse

Arbejdstid: 20 minutter

Hævetid: mindst 12 timer

Bagetid: 30 minutter

Mængde: 1 brød

 

1. Lun vandet let (350) og smuldr gæren ud heri. Tilsæt honning og salt. Rør grahamsmel og hvedekim i. Rør dejen godt igennem.

 

2. Dæk dejen til med et fugtigt stykke og stil den lunt mindst 12 timer, gerne til næste dag.

 

3. Ælt hvedemelet i dejen, lidt ad gangen. Ælt godt, til dejen er smidig og slipper fingre og bordplade.

 

4. Form dejen til et rundt brød. Smør en bageplade og drys den let med mel, eller dæk den med bagepapir. Læg brødet herpå og lad det atter hæve tildækket en halv times tid.

 

5. Sæt ovnen på 200°. Rids brødet og pensl med sammenpisket æg. Stil det midt i den varme ovn og bag det Ca. 30 minutter. Det skal lyde hult, når man banker på det. Lad brødet køle af utildækket på en bagerist.

 

Tips:

2 dl af grahamsmelet (120 g) kan erstattes af rugmel eller sigtemel.

Brødet er en god ledsager til frokost- og middagsretter, specielt til tætte supper.

Kan fryses.

Holdbarhed: 4-6 måneder.

Antal:

Ingredienser

 

BAGVÆRK

 

250 g havregryn (godt 8 dl)

2 spsk. hvedemel

½ tsk. salt

2 tsk. bagepulver

75 g smør

1½ dl mælk

 

Endvidere:

smør til bagepladen

 

Havrekiks

Beskrivelse

Arbejdstid: 30 minutter

Bagetid: Ca. 8 minutter

Antal: 60-70 stk.

 

1. Bland havregryn, mel, salt og bagepulver i en skål.

 

2. Hak smørret i med en kniv, og smuldr det dernæst grynet med fingrene. Tilsæt mælken, og ælt dejen hurtigt sammen.

 

3. Sæt ovnen på 200°.

 

4. Rul dejen tyndt ud på et meldrysset bord og prik den med en gaffel.

 

5. Skær dejen i firkanter (5 x 5 cm) eller stik kiks ud med et glas. Læg dem på en smurt, letmelet plade.

 

6. Bag kiksene Ca. 8 minutter på næstøverste ovnrille, til de begynder at tage farve. Tag dem forsigtigt af pladen og læg dem til afkøling på en bagerist.

 

Tips:

Kiksene bliver sprødest, når de ikke bages på bagepapir. Opbevar kiksene i dåse med tætsluttende låg. Der skal ikke papir i dåsen, det gør kiksene bløde. Kom dem først i dåse, når de er helt kolde.

Kan fryses.

Holdbarhed: Ca. 3 måneder.

Antal:

Ingredienser

 

 

BAGVÆRK

 

150 g havregryn (ca. 5 dl)

1 stykke emmentaler (150 g)

50 g smør

1 æg

1-2 spsk. koldt vand

½ tsk. tørret basilikum

 

Drys:

½ tsk. groft salt

 

Havregrynsostekiks

Beskrivelse

Arbejdstid: 20 minutter

Bagetid: ca. 25 minutter

Bradepande: ca. 35 x 25 cm

Antal: 20 stk.

 

1. Sæt ovnen på 180°.

 

2. Riv osten fint. Smelt smørret i en lille kasserolle.

 

3. Bland havregryn og reven ost i en skål. Tilsæt det smeltede smør, det let sammenpiskede æg, koldt vand og basilikum. Saml dejen med hænderne.

 

4. Smør en bradepande og fordel dejen over bunden. Pres med fingrene dejen ud i et 3-4 millimeter tyndt lag. Prik den med en gaffel, drys med salt og bag den ca. 25 minutter midt i ovnen, til overfladen er gylden.

 

5. Tag bradepanden ud af ovnen, og skær straks med en skarp kniv, ca. 20 firkanter (kiks). Lad kiksene svale på en bagerist. Læg dem først i dåse, når de er helt kolde, ellers bliver de bløde.

 

Tips:

Kiksene egner sig som snacks til drinks, som tilbehør til suppe eller som en del af en oste anretning. Emmentaleren kan erstattes af anden skæreost.

Antal:

Ingredienser

 

 

BAGVÆRK

 

50 g smør

80 g sukker (ca. 1 dl)

1 æg

25 g mandler (ca. ½ dl)

90 g havregryn (Ca. 3 dl)

25 g mel (ca. 3 spsk.)

½ tsk. bagepulver

 

Havregrynsmakroner

Beskrivelse

Arbejdstid: 20 minutter

Bagetid: ca. 10 minutter

Antal: Ca. 40 stk.

 

1. Rør smør og sukker blødt. Tilsæt ægget og rør godt. Sæt ovnen på 2000.

 

2. Skold, smut og mal mandlerne eller riv dem fint. Kom dem i æggeblandingen og tilsæt havregryn, mel og bagepulver. Rør dejen ensartet.

 

3. Afsæt små kager med to teskeer på en smurt, letmelet bageplade eller på en plade dækket med bagepapir og bag dem ved 200° i 8-10 minutter på midterrillen, til de er svagt lysebrune. Lad dem afkøle på bagerist.

 

Tips:

Opbevar havregrynsmakroner i dåse med tætsluttende låg. Kom dem ikke i dåsen, før de er helt kolde, ellers bliver de bløde. Dåsen bør heller ikke være foret med papir.

Antal:

Ingredienser

 

BAGVÆRK

 

150 g smør

60 g havregryn (ca. 2 dl)

120 g hvedemel (ca. 2 dl)

170 g sukker (Ca. 2 dl)

½ dl fløde

1/2 dl lys sirup

1/2 tsk. bagepulver

evt. 1 tsk. vanillesukker

 

HavregrynsfIan

Beskrivelse

Arbejdstid: 35 minutter

Bagetid: Ca. 5 minutter

Antal: Ca. 60 stk.

 

1. Sæt ovnen på 200°.

 

2. Smelt smørret, hæld det i et fad og lad det køle lidt af.

 

3. Tilsæt først de våde, så de tørre ingredienser og rør dejen ensartet.

 

4. Afsæt små toppe på en melet plade eller på en plade belagt med bagepapir. Brug to teskeer. Sørg for god afstand mellem kagerne, de flyder meget ud.

 

5. Bag dem midt i ovnen i ca. 5 minutter. Lad dem køle lidt af på pladen, før de forsigtigt løsnes og flyttes over på en bagerist for at blive helt kolde.

 

Tips:

Havregrynsflan egner sig som tilbehør til is, sorbet, fromage, kompot og andre desserter. Opbevar dem på dåse med tætsluttende låg, men kom dem først i, når de er helt kolde, ellers bliver de bløde. Af samme grund bør dåsen ikke være foret med papir.

Dejen kan tilsættes reven skal af en usprøjtet appelsin eller citron.

Kan fryses.

Holdbarhed: ca. 4 måneder.