Peders bageopskrifter

Antal:

Ingredienser
Mange efterlyser hvert år til jul de tykke klejner fra Sønderjylland, der serveres pyntet  med florsukker eller florsukkerglasur:

Bagværk

1 1/4 dl mælk,
75 gr. smør,
25 gr. gær,
½ spsk. sukker,
revet citronskal 
eller kardemomme,
2 små æg,
ca. 250 gr. mel.


Tykke sønderjyske klejner

Beskrivelse
Mælken lunes med smørret og hældes over gæren, der er plukket ud i småstykker.
Æggene piskes let sammen og blandes sammen med citronskal, kardemomme og melet.
Dejen æltes sammen, evt. med lidt ekstra mel, deles, og hver del rulles ud til en plade, der afmærkes til klejner med kagesporen.
Ofte snores klejnerne ikke, de lægges på et let-melet fad og afsvaler lidt, inden de koger i varmt fedtstof.
Serveres med florsukker eller glasur.

Antal:

Ingredienser

Klejnerne kan uden sukker også serveres til diabetikere.


Bagværk

500 g. Mel,

50 g. Gær,

1 spsk. Sukker (der kan udelades),

Revet skal af 1 stor citron,

2-3 tsk. kardemomme,

150 g. Smør,

3 æg,

2½ dl mælk.

Olie, palmin eller svinefedt til kogning.




Tykke gærklejner fra Åbenrå

Beskrivelse

Mælken lunes med smørret, afsvales, skal kun være lunken og hældes i en skål; gæren opløses heri, hvorefter sukker, citronskal og kardemomme blandes i sammen med de sammenpiskede æg.

Til sidst røres melet i lidt efter lidt, og dejen røres sammen med en ske, æltes derefter ude på bordet med resten af melet, men hold lidt tilbage, det er forskelligt hvor meget dejen kantage, det kommer an på æggenes størelse.

Dejen rulles straks ud, afstikkes til klejner, der koges i varmt fedtstof i nogle minutter, til klejnerne er gyldenbrune.

Disse klejner er tykke, som mange gerne vil have. De kan lunes, og de kan spises med glasur på eller med syltetøj eller sigtet florsukker.

Desuden kan klejnerne fryses; det har jeg selv prøvet, og de var fine, da de var tøet op og blev lunet i ovnen.