Peders bageopskrifter

Antal:

Ingredienser


Bagværk

 

(Ca. 50 stk.)

200 gr. marcipan,

75 gr. smuttede malede mandler,

1 tsk. Citronsaft,

100 gr. flormelis.


Pynt:  

25 smuttede mandler,

Flormelis til drysning.


 


Mandellinser

Beskrivelse
Marcipan, malede mandler, citronsaft og flormelis æltes sammen. Dejen deles og formes til små kugler. Derefter stilles de på en bageplade og en mandel trykkes ned i hver. Linserne bages derefter i 10-15 minutter, ved 175 grader. Drys til sidst med flormelis.

Antal:

Ingredienser
Luksuskager hører måske mest med til i julen, 
som disse.


Bagværk

250 gr. mandler,
225 gr. sigtet florsukker 
eller 175 gr. melis,
2 spsk. abrikosmarmelade, 
lidt vanillesukker,
2 æggevider.

Mandlerne smuttes, de 175 gr. males ret fint-
resten hakkes groft til pynt.

Mandelhorn

Beskrivelse
De malede mandler blandes med sukkeret,
og marmelade samt vanillesukker til sættes.
Har du ingen abrikosmarmelade, kan du købe et lille glas baby food med marmelade, men æblemos kan også bruges. Æggehviderne piskes kun let sammen med en gaffel og du blander ca. ½ af dem i dejen, 
resten gemmes til pynt.
Dejen røres sammen, og med letmelede fingre formes den til horn, der lægges på en smurt letmelet bageplade. Kagerne pensles med den resterende æggehvide, og de grofthakkede mandler drysses på.

Bager ved 200 grader i ca. 10 minutter, til kagerne
har fået lidt farve.
Afsvaler lidt på pladen og derefter på en bagerist.
Skønne kager, der smager som kransekage.

Antal:

Ingredienser


Bagværk


(Ca. 24 stk. Se billedet)

 

75 gr. smør,

2½ dl mælk,

25 gr. gær,

1 æg,

1 tsk. Sukker,

1 tsk. Salt,

Ca. 500 gr. trim-hvedemel.


Til pensling:

Æg

eller æggehvide, 

birkes.


 


Morgenknuder

Beskrivelse

Smelt smørret og tilsæt mælken. Rør gæren ud i mælkeblandingen.

Tilsæt æg, sukker, salt og det meste af melet. Ælt resten af melet i efterhånden, til dejen har en passende konsistens.

Ælt dejen godt igennem på bordet og kom den tilbage i en mel drysset skål.

Lad den hæve et lunt sted ca. 1 time.

Ælt dejen let igennem og tril den i stænger. Skær stængerne i ca. 24 stykker og tril dem til tynde stænger, slå en knude på hver og læg dem på bagepladen.

Lad dem efterhæve ca. 20 minutter. Pensel med æg og drys med birkes.

Bag knuderne ca. 12 minutter, ved 225 grader.

Antal:

Ingredienser

Denne tærte laves af rørt dej og marengs dej, der lægges

sammen med flødeskum og frugt.

    

Bagværk


(Se billedet)

 

75 g. smør,

75 g. sukker,

4 æggeblommer,

90 g. mel,

1½ tsk. Bagepulver,

2 spsk. Mælk.


Marengs:

4 æggehvider,

175 g. sukker.


Fyld:

¼ piskefløde,

Frisk frugt eller optøet bær.


 


Marengstærte

Beskrivelse

Rør smør og sukker godt. Rør æggeblommerne i en ad gangen. Bland mel og bagepulver og vend det i dejen sammen med mælken.

Pisk hviderne meget stive, tilsæt sukkeret og pisk endnu et par minutter. Beklæd en bradepande (20 x 30 cm) med bagepapir. Kom den rørte dej i bradepanden og smør den ud i et tyndt lag. Fordel marengsmassen ovenpå.

Bag kagen gylden i 20-25 minutter, ved 150 grader på midterste rille. Lad kagen køle lidt af, inden du fjerne bagepapiret.

Skær kagen igennem og læg den sammen med flødeskum og frugt.

På billedet er kagen lagt sammen med passionsfrugt, hvis syrlige smag passer fint sammen med den søde kage.

Antal:

Ingredienser

Småkagerne med mandler er bagt med sødemiddel, så de kan serveres for diabetikere.

Kagerne bliver sprødest, hvis du bruger smør.

     

Bagværk


(CA 80 stk. Se billedet)

 

175 g. smør,

250 g. mel,

6 spsk. Candarel,

Reven skal af 1 appelsin,

2-3 spsk. Mandelsplitter.


 


Mandelsmåkager

Beskrivelse

Smuldr smørret i melet. Tilsæt Candarel og appelsinskal og ælt dejen let sammen.

Form dejen til 2 stænger, ca. 3 cm tykke, og læg dem i køleskabet et par timer.

Skær stængerne i tynde skiver med en skarp kniv.

Læg skiverne på en bageplade og kom lidt mandelsplitter på hver kage.

Bag kagerne 4-5 minutter, ved 200 grader på øverste rille.


Antal:

Ingredienser

Disse kager synes jeg selv, høre med til julen, og som smager skønt.

 

Bagværk

 

(Ca. 60 stk.)

150 g. Smør,

150 g. Mel,

150 g. Sukker,

150 g. Smuttede, grofthakkede mandler.


Mandelspecier

Beskrivelse

Alt hakkes sammen og dejen æltes, samles ude på bordet med hændernes varme.

Rulles straks ud til tykke pølser som en femkrone og lægges på et melet spækkebræt. Dækkes let med folie og stilles i køleskabet, til du har tid til at skære rullen ud i skiver med en skarp kniv og lægge kagerne på smurte plader.

Bages på nederste rille ved 220 grader. Kagerne flyder lidt ud og skal være lysebrune i kanterne; det tager ca. 5-6 minutter. Afsvales lidt på pladen, inden du med en paletkniv lægges over på en bagerist. Prøv først at bage et par kager; flyder de meget ud, må dejen tilsættes lidt mere mel. Kagerne er skøre, men skønne.

Antal:

Ingredienser

Bagværk

(Ca. 100 kager - se billedet)
100 g. smør,
100 g. sukker,
3/4 dl sirup,
1 top tsk. kanel,
1 top tsk. nelliker,
1 lidt mindre toppet tsk. ingefær,
2 spsk. koldt vand,
75-100 g. hakkede mandler,
ca. 300 g. mel,
1 strøget tsk. natron.

Mine bedste brunekager

Beskrivelse
Smør, sukker, sirup og krydderier røres med vandet.
Heri blandes de hakkede mandler, mel og natron, og dejen røres sammen og æltes ude på bordet med ekstra mel. Formes straks til tykke pølser, der lægges på et spækkebræt, der er pudret med mel.
Folie kommes over dejen og den sættes i køleskabet. Lige til at skære ud i skiver. Lægges på smurte plader og bages på nederste rille ved 200 grader i 5 minutter. Tages fra pladen, når de er lidt afsvalede og lægges på en rist. Sprøde, nemme og fine.

HUSK NÅR I BAGER BRUNE KAGER:
Kom aldrig melet i dejen, hvis den er for varm.
Brug ikke gamle krydderier.
Kom melet i lidt efter lidt, gem lidt til den senere udrulning. Hvis dejen skulle smuldre for jer og ikke vil hænge sammen, så stænk dejen med koldt vand - ligesom i stænker tøj - og med mel på hænderne ælter i dejen smidig igen. Det kan gøres, og resultatet bliver fint, når kagerne er bagte.
Alle arter brune kager. evt. uden glasur, kan fryses og er efter optøning sprøde som nybagte og opbevares som nybagte kager i en kagekasse med tæt låg.