Peders bageopskrifter

Antal:

Ingredienser

 

 

Bagværk

 

(Ca. 60 stk.)

250 g mel,

1/2 tsk. hjortetaksalt,

175 g smør,

1 æg,

1/4 dl piskefløde,

mel til udrulning.

 

Til pensling:

1 æg.

 

Drys:

perlesukker.

 

Sukkerkranse

Beskrivelse

Bland hjortetaksaltet godt med melet. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet. Saml dejen med ægget, der er pisket let sammen med piskefløde.

Lad dejen hvile på et koldt sted i Ca. 30 min.

Rul dejen ud til 2 mm i tykkelsen og stik kagerne ud med en udstiksform eller et stort ølglas. Lav hullet i midten med et snapseglas og rul dejen ud igen, til den er brugt op.

Læg kagerne på en bageplade og drys med perlesukker.

Bag sukkerkransene på midterste rille ved 200gr i 6-8 min., til de er gyldne.

Antal:

Ingredienser

 

 

Bagværk

 

1 dl æggehvider,

175 g sukker,

1 barneske 

 

 

Små chokolademarengs

Beskrivelse

Pisk æggehviderne meget stive. Bland 100 g sukker i og pisk, til marengsen er sej.

Bland kakaoen med resten af sukkeret og vend det i marengsen

Fyld marengsen i en sprøjtepose og sprøjt kagerne ud i små toppe på en bageplade med

bagepapir. Stil dem i en kold ovn på næstnederste rille og indstil ovnen på 140gr.

Bag marengsene Ca. 40 min, til de er tørre. Opbevar dem i en dåse med tætsluttende låg.

Antal:

Ingredienser
Midt i alle de søde kager er det dejligt med nogle lækre sprøde kiks:

Bagværk

(Ca. 35 stk. se billedet)

100 gr. groft rugmel,
100 gr. sigtemel,
1 strøget tsk. bagepulver,
1/2 tsk. salt,
1½ tsk. stødt kommen, eller 1 tsk. anis,
100 gr.smør,
ca. 1 dl. kold mælk.


Sprøde rugkiks til juleosten

Beskrivelse
De to slags mel blandes med bagepulver, salt og kommen eller anis, og heri hældes det smeltede smør, iblandet den kolde mælk.
Det skal være næsten helt koldt, når melet tilsættes. Dejen røres sammen og æltes ude på bordet, gem lidt af melet til at ælte med, og synes du, dejen er lidt fugtig, tilsættes mere mel.
Del dejen og rul hver del ud med en almendelig kagerulle, ret tyndt, og derefter med en >>ternet<< kagerulle. Har du ikke sådan en, så skal dejen prikkes godt. Den deles ud med kagesporen til firkanter 
ca. 6 x 6 cm. De lægges på smurte plader, bager ved 200 grader i 5 minutter. Afsvaler på en rist og skal op-bevares i en tæt kagedåse for ikke at blive bløde.
Synes du, dejen er lidt blød at rulle ud, må den gerne vente i køleskabet i nogle timer. Skønne sprøde kiks med smør og ost.

Antal:

Ingredienser

Sprøde flutes er dejlige både til frokost, middag og sandelig også til morgenmad. Flutene efterhæver i meget lang tid og bages ved høj ovntemperatur.

 

Bagværk


(4 stk. Se billedet)

 

25 gr. gær,

4 dl  lunkent vand,

2 spsk. Olie,

2 tsk. Salt,

Ca. 600 gr. mel.


 


Sprøde Flutes

Beskrivelse

Rør gær og vand sammen. Kom olie, salt og mel i, hold lidt af melet tilbage.

Tag dejen ud på bordet og ælt resten af melet i. ælt dejen rigtig godt igennem,  så den bliver sej. 

Drys skålen med lidt mel og kom dejen tilbage i skålen.


Lad dem hæve et lunt sted ca. 20 minutter.

Ælt dejen let igennem og form den til 4 flutes.

Læg dem på bagepladen og dæk dem til med et fugtigt klæde.

Lad dem efterhæve et lunt sted 1½ time. Pensel flutesne med æg eller vand og rids dem med en skarp kniv. Bag flutesne gyldne midt i ovnen ca. 12 minutter, ved 250 grader og afkøl dem på en bagerist.

Antal:

Ingredienser

Solsikkebrødet smager dejlig med en skive ost eller marmelade. 


Bagværk

 

(Se billedet)

 

50 gr. smør,

1 dl  friskpresset appelsinsaft,

25 gr. gær,

50 gr. solsikkekerner,

1½ dl ymer eller ylette,

25 gr. hakkede hasselnøddekerner,

½ tsk. Salt,

1 tsk. Sukker,

100 gr. groft rugmel,

Ca. 325 gr. hvedemel.


Til pensling:

Æg  

solsikkekerner.


 


Solsikkebrød med appelsin

Beskrivelse

Smelt smørret og kom det i en skål. Tilsæt appelsinsaft og rør gæren ud heri.

Kom ymer, hasselnøddekerner, salt, sukker, rugmel og hvedemel i skålen.

Hold lidt af melet tilbage og tilsæt det under æltningen. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted ca. 1 time.

Ælt dejen let igennem og form den til et brød, 
rundt eller aflangt.

Lad det efterhæve på pladen ca. ½ time.

Pensel med æg og drys med solsikkekerner. Tryk dem lidt ned i brødet, så de ikke falder af. Bag brødet ca. ½ time ved 200 grader og lad det køle af på en bagerist.

 

Tip: I mikrobølgeovn kan du hurtigt smelte smørret eller lune dejvæsken

i bageskålen.

Antal:

Ingredienser


Bagværk


(Se billedet)


1 dl  sirup,

125 gr. sukker,

50 gr. smør,

½ spsk. Kanel,

½ spsk. Nelliker,

½ spsk. Ingefær,

½ spsk. Natron,

1 dl  mælk,

Ca. 400 gr. mel.


Glasur:

150 gr. flormelis, 

1 æggehvide, 

1 tsk. Eddike.


 


Sirupskagehus

Beskrivelse

Varm sirup og smør i en gryde og tag det fra varmen. Tilsæt krydderier, natron, mælk og mel og ælt dejen sammen. Pak dejen ind og lad den hvile køligt til næste dag.


Tegn huset på papir efter skabelonerne: Skabelonerne kan i hente inde på mit link mine billeder. De er i halv størrelse, og det er tegninger til gavl, forside af huset samt skorstenens for – og bagside. Til tag tegnes to rektangler på hver 21 gange 11 cm og til husets bagside en på 8½ gange 18 cm. (Dvs. samme størrelse som huset forside, som der er skabelon til, blot uden hullet til dør) ælt dejen smidig på bordet og rul den ud i aflange firkanter, ca. 2 cm tykke. Bag en lille prøvekage, flyder dejen ud, skal der lidt mere mel i. Læg dejen på plader med bagepapir og skær den til efter skabelonerne med en skarp kniv. Bag delene 5-6 minutter, ved 175 grader på midterste rille og lad dem køle af på en bagerist. Rør glasuren sammen og kom den i en lille plastpose. Klip et lille hul i det ene hjørne og sprøjt glasur på hus delene. Lad glasuren stivne helt, det tager ca. ½ time. smelt 2-2½ dl sukker i en gryde. Lad gryden stå ved svag varme, mens huset limes sammen. Kom lidt smeltet karamel på kanterne og lim først gavlene sammen.  Med husets langside. Lim dernæst taget på, en halvdel ad gangen. Lim skorstenen sammen og lim den på gavlen. Lim døren på til sidst. Stil huset på et karton med et lag vat og pynt med lidt gran og nisser.

Antal:

Ingredienser

Sirupskagen skal helst trække en dag, inden du begynder at skære af dejen

    

Bagværk 


(Se billedet)

 

2 æg,

125 gr. lys farin,

125 gr. sirup,

100 gr. smeltet smør,

250 gr. mel,

1 tsk. Bagepulver,

1 tsk. Nelliker,

1 tsk. Kanel,

1 tsk. Ingefær,

100 gr. rosiner,

40 gr. hakket sukat,

50 gr. hakkede nødder eller mandler.


 


Sirupskage med fyld

Beskrivelse

Bland melet med bagepulver, nelliker, kanel og ingefær. Pisk æg og farin lyst og skummened. Rør siruppen i. tilsæt smeltet smør, mel-blandingen, rosiner, sukat og nødder. Vend det hele godt rundt i skålen, så det blandes.

Kom dejen i en smurt form (ca. 1½ l). Bag kagen ca. 1 time ved 170 grader.

Antal:

Ingredienser


Bagværk


(Ca. 40 stk. se billedet)

 

100 g. blødt smør,

150 g. sukker,

1 æg,

100 g. mørk chokolade, hakket,

1 dl  kokosmel (= 35 g.),

125 - 150 g. mel,

½ strøget tsk. bagepulver.


 


Sofies kokos- og chokoladekager

Beskrivelse

Smør, sukker og æg røres blødt, og heri blandes den hakkede chokolade, kokosmel og bagepulver. Alt røres sammen.

Med to teskeer sættes dejen på smurte plader. 
Prøvebag nogle stykker.

Flyder kagerne for meget ud, tilsættes mere mel.

Kagerne skal bage på nederste rille ved 225 grader i 4-5 minutter. Afsvaler et øjeblik, inden de tages fra pladen og afsvaler på en rist.

Antal:

Ingredienser


Bagværk


(Ca. 30 stk.)

 

100 g. havregryn,

75 g. smeltet smør,

1 æg,

125 g. sukker,

1 spsk. Mel (lille top),

1 strøget tsk. bagepulver.

Evt. fyld:

Æblemos eller smørcreme af;

75 g. smør,

2 ikke for store spsk. Kakao,

2 spsk. Florsukker,

Evt. 1 spsk. Portvin eller madeira.


 


Succeskager

Beskrivelse

Smørret smeltes og hældes over grynene. Imens piskes æg og sukker let sammen og heri blandes gryn og smør samt mel og bagepulver.

Alt røres sammen og sættes med 2 teskeer i små topper på smurte plader. Giv lidt afstand, da kagerne flyder ud.

Bager på nederste rille ved 200 grader i 4-5 minutter, til de er gyldne.

Afsvaler et lille øjeblik på pladen, inden de sættes på en rist og afsvaler.

Det kan være klogt at prøve bage et par kager først og se, hvor meget de flyder.

Synes du, at der er for meget, rører du 1-2 tsk. Ekstra hvedemel i.

Kagerne er lækre, som de er, men festlige, når de inden serveringen lægges sammen to og to med æblemos eller smørcreme. Evt. kan kagerne pyntes med lidt gelé.

Antal:

Ingredienser

Midt i alle de søde kager kan det nemt smage godt med noget helt andet.

     

Bagværk

(Ca. 60 stk.)

 

175 g. Smør,

200 g. Mel,

100 g. sukker,

50 g. farin,

75 g. hakkede valnødder,

Ca. 100 g. hakket chokolade,

1 sammenpisket æg.

Sigtet florsukker, som dejen kan trilles i.


 


Skagenskager

Beskrivelse

Smørret hakkes ud i melet sammen med de to slags sukker, den hakkede chokolade, de hakkede valnødder og æg.

Det hele æltes – samles ude på bordet til en ensartet dej, der straks deles, og hver del rulles til en tyk pølse som en femkrone i diameter.

Pølserne rulles i sigtet florsukker og lægges på et spækkebræt, let tildækket, og hviler på et koldt sted, gerne nogle timer eller i nogle dage, som det nu passer dig.

Med en skarp kniv skæres rullen ud, og kagerne lægges på smurte plader. 
Bager på nederste rille ved 200 grader i ca. 8-10 minutter.

Afsvaler på en rist og opbevares i en kagekasse eller i fryseren.

Antal:

Ingredienser

Midt i alle de søde kager, kan det nemt smage godt med noget helt andet.


Bagværk

(Ca. 40 stk.)

 

125 g. Smør,

125 g. Mel,

125 g. Revet ost,

helst emmentaler, 

lidt salt.


 


Små ostekage

Beskrivelse

Alt hakkes sammen, og dejen æltes og lægges koldt. Deles, og hver del rulles ud på bordet med lidt ekstra mel, og dejen skal rulles lidt tykkere ud end til medaljer.

Med et lille, rundt mål som en femkrone sættes kagerne over på smurte plader, gerne lidt tæt, de flyder ikke, men trækker sig sammen.

Bager på nederste rille ved 200 grader i 4-5 minutter, de må ikke blive for lysebrune, kun let gyldne, afsvaler på en rist.

Er fine at fryse og smager dejligt, f.eks. til gløgg.

 

Antal:

Ingredienser

EFTER EN GAMMEL

FAMILIEOPSKRIFT


Bagværk


(Ca. 80 stk. – se billedet)

210 g. Smør,

150 g. Sukker,

2 dl  piskefløde,

Ca. 425 g. Mel,

1 strøget tsk. bagepulver.


Pynt:

Æg, 

smuttede, hakkede mandler 

og groft tesukker (perlesukker).




Smørkringler

Beskrivelse

Smør og sukker røres blødt, derefter tilsættes fløde – upisket – og mel med bagepulver. Dejen røres sammen og æltes let ude på bordet, evt. med lidt mere mel, hvorefter du lægger dejen på et koldt sted, gerne til dagen efter.

Så rulles dejen ud til tynde pølser, tag lidt dej ad gangen. Det er nemmest, når dejen er kold. Skær dejen af i passende stykker og form dem til kringler, der pensles med æg og dyppes i hakkede mandler og groft tesukker.

Bag kringlerne på nederste rille ved 200 grader i 6.7 minutter. 

De kan også - for at forenkle bagningen – rulle dejen ud til smalle pølser, ca. 3-4 cm i diameter,

lægge dejen koldt, skære ud i skiver der lægges på smurte plader. Pensles og drysses med sukker og hakkede mandler.

Antal:

Ingredienser

Bagværk
(Se billedet)
3 æg,
200 g. sukker,
125 g. mel,
2 strøgne tskf.bagepulver,
3 tsk. kanel,
100 g. smør,
1 dl vand.

Pynt:
1 pose mandelflager,
2 tskf. kanel.


Svensk kanelkage fra dalarne

Beskrivelse
Æg og sukker piskes til en tyk æggesnaps, og heri sigtes mel, bagepulver og kanel, og der røres let og forsigtigt til alt er blandet.
Så koger du vand og smør op, lader dette lige gå af kog og røres det i dejen. En springform, der rummer ca. 1½ liter smøres godt, heri fordeles dejen.
Mandelflager og kanel drysses over. Kagen bager på nederste rille i ovnen ved 200-210 grader i ca. 35-40 minutter. Afsvaler på en rist, 
egner sig også fint til at fryse.

Til højre:
Svensk kanelkage

Antal:

Ingredienser

Bagværk

(Ca. 15 brød - se billedet)

35 gr. gær,
2½ dl mælk,
100 gr. smør,
½ tskf. salt,
125 gr sukker,
2 tskf. kardemomme,
1 æg,
1 tskf. safranpulver, hvis du har.
Ca. 350-400 gr mel.

Pynt: 
Æg, rosiner.


Svenske Luciabrød

Beskrivelse
Smørret smeltes, og heri blandes mælken. Når dette er lunket, hældes det over gæren, der ligger i en skål, og dette røres sammen inden salt, sukker, kardemomme, safran og det sammenpiskede æg tilsættes.
Alt blandes godt, og til sidst røres melet i lidt efter lidt, og dejen æltes godt. Kom aldrig alt melet i på en gang, men lidt efter lidt,  måske skal lidt holdes tilbage, eller der skal lidt mere i. Dejen æltes godt og hæver lunt under et plastikstykke eller bagestykke i 30-40 minutter. Æltes om og deles derpå ud i mindre stykker. Dejen trilles ud til blyantstykke pølser, der nu snoes til S'er - eller til andre spændende figurer,
som billedet viser. Jo flere snoninger desto bedre, for i hver en snoning trykker du en rosin. Brødene efterhæver lunt i 20 minutter.
Pensles forsigtigt med æg, og bager derpå i 8 minutter. på nederste rille ved 235 grader. Afsvaler på en bagerist, og egner sig fint til at fryse.

Antal: 10

Ingredienser

Bagværk

100 gr. smør,
100 gr. sukker,
1 æg,
revet skal af 1 citron,
4-5 spskf. rosiner,
3 tskf. kardemomme,
3 spskf. hakket sukat eller syltet appelsinskal,
35 gr. gær,
ca. 225 gr. mel,
ca. ½ dl lunken fløde.
Pynt:
Æg, groft tesukker (perlesukker),
hakkede mandler, rosiner.


Sønderjyske juleboller

Beskrivelse
Smør og sukker røres blødt, og heri æg og citronskal,
rosiner, kardemomme, sukat eller appelsinskal.
Gæren røres ud i den lukne fløde og blandes sammen med melet.
Dejen røres sammen og æltes derefter ude på bordet evt. med lidt ekstra mel.
Trilles straks til en tyk pølse, afskæres til 10 mindre stykker, der trilles til boller og lægges på en smurt plade, og hver bolle får et let tryk.
Hæver lunt under  plastikstykke i 20-30 minutter.
Pensles forsigtigt med lidt æg, drysses med sukker, hakkede mandler og rosiner.
Bager på nederste rille ved 225 grader i 10 minutter.
Bollerne er fine at fryse.

God fornøjelse.