Peders bageopskrifter
Antal:
Ingredienser
Bagværk
(Ca. 60 stk.)
250 g mel,
1/2 tsk. hjortetaksalt,
175 g smør,
1 æg,
1/4 dl piskefløde,
mel til udrulning.
Til pensling:
1 æg.
Drys:
perlesukker.
Sukkerkranse
Beskrivelse
Bland hjortetaksaltet godt med melet. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet. Saml dejen med ægget, der er pisket let sammen med piskefløde.
Lad dejen hvile på et koldt sted i Ca. 30 min.
Rul dejen ud til 2 mm i tykkelsen og stik kagerne ud med en udstiksform eller et stort ølglas. Lav hullet i midten med et snapseglas og rul dejen ud igen, til den er brugt op.
Læg kagerne på en bageplade og drys med perlesukker.
Bag sukkerkransene på midterste rille ved 200gr i 6-8 min., til de er gyldne.
Små chokolademarengs
Beskrivelse
Pisk æggehviderne meget stive. Bland 100 g sukker i og pisk, til marengsen er sej.
Bland kakaoen med resten af sukkeret og vend det i marengsen
Fyld marengsen i en sprøjtepose og sprøjt kagerne ud i små toppe på en bageplade med
bagepapir. Stil dem i en kold ovn på næstnederste rille og indstil ovnen på 140gr.
Bag marengsene Ca. 40 min, til de er tørre. Opbevar dem i en dåse med tætsluttende låg.
Antal:
Ingredienser
Midt i alle de søde kager er det dejligt med nogle lækre sprøde kiks:100 gr. groft rugmel,
100 gr. sigtemel,
1 strøget tsk. bagepulver,
1/2 tsk. salt,
1½ tsk. stødt kommen, eller 1 tsk. anis,
100 gr.smør,
ca. 1 dl. kold mælk.
Sprøde rugkiks til juleosten
Beskrivelse
De to slags mel blandes med bagepulver, salt og kommen eller anis, og heri hældes det smeltede smør, iblandet den kolde mælk.Det skal være næsten helt koldt, når melet tilsættes. Dejen røres sammen og æltes ude på bordet, gem lidt af melet til at ælte med, og synes du, dejen er lidt fugtig, tilsættes mere mel.
Del dejen og rul hver del ud med en almendelig kagerulle, ret tyndt, og derefter med en >>ternet<< kagerulle. Har du ikke sådan en, så skal dejen prikkes godt. Den deles ud med kagesporen til firkanter
ca. 6 x 6 cm. De lægges på smurte plader, bager ved 200 grader i 5 minutter. Afsvaler på en rist og skal op-bevares i en tæt kagedåse for ikke at blive bløde.
Synes du, dejen er lidt blød at rulle ud, må den gerne vente i køleskabet i nogle timer. Skønne sprøde kiks med smør og ost.
Antal:
Ingredienser
Sprøde flutes er dejlige både til frokost, middag og sandelig også til morgenmad. Flutene efterhæver i meget lang tid og bages ved høj ovntemperatur.
Bagværk
(4 stk. Se billedet)
25 gr. gær,
2 spsk. Olie,
2 tsk. Salt,
Ca. 600 gr. mel.
Sprøde Flutes
Beskrivelse
Rør gær og vand sammen. Kom olie, salt og mel i, hold lidt af melet tilbage.
Tag dejen ud på bordet og ælt resten af melet i. ælt dejen rigtig godt igennem, så den bliver sej.
Drys skålen med lidt mel og kom dejen tilbage i skålen.
Lad dem hæve et lunt sted ca. 20 minutter.
Ælt dejen let igennem og form den til 4 flutes.
Læg dem på bagepladen og dæk dem til med et fugtigt klæde.
Lad dem efterhæve et lunt sted 1½ time. Pensel flutesne med æg eller vand og rids dem med en skarp kniv. Bag flutesne gyldne midt i ovnen ca. 12 minutter, ved 250 grader og afkøl dem på en bagerist.
Antal:
Ingredienser
Solsikkebrødet smager dejlig med en skive ost eller marmelade.
Bagværk
(Se billedet)
50 gr. smør,
25 gr. gær,
50 gr. solsikkekerner,
1½ dl ymer eller ylette,
25 gr. hakkede hasselnøddekerner,
½ tsk. Salt,
1 tsk. Sukker,
100 gr. groft rugmel,
Ca. 325 gr. hvedemel.
Til pensling:
Æg
solsikkekerner.
Solsikkebrød med appelsin
Beskrivelse
Smelt smørret og kom det i en skål. Tilsæt appelsinsaft og rør gæren ud heri.
Kom ymer, hasselnøddekerner, salt, sukker, rugmel og hvedemel i skålen.
Hold lidt af melet tilbage og tilsæt det under æltningen. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted ca. 1 time.
Ælt dejen let igennem og form den til et brød,
rundt eller aflangt.
Lad det efterhæve på pladen ca. ½ time.
Pensel med æg og drys med solsikkekerner. Tryk dem lidt ned i brødet, så de ikke falder af. Bag brødet ca. ½ time ved 200 grader og lad det køle af på en bagerist.
Tip: I mikrobølgeovn kan du hurtigt smelte smørret eller lune dejvæsken
Antal:
Ingredienser
Bagværk
(Se billedet)
125 gr. sukker,
50 gr. smør,
½ spsk. Kanel,
½ spsk. Nelliker,
½ spsk. Ingefær,
½ spsk. Natron,
Ca. 400 gr. mel.
Glasur:
150 gr. flormelis,
1 æggehvide,
1 tsk. Eddike.
Sirupskagehus
Beskrivelse
Varm sirup og smør i en gryde og tag det fra varmen. Tilsæt krydderier, natron, mælk og mel og ælt dejen sammen. Pak dejen ind og lad den hvile køligt til næste dag.
Tegn huset på papir efter skabelonerne: Skabelonerne kan i hente inde på mit link mine billeder. De er i halv størrelse, og det er tegninger til gavl, forside af huset samt skorstenens for – og bagside. Til tag tegnes to rektangler på hver 21 gange
Antal:
Ingredienser
Sirupskagen skal helst trække en dag, inden du begynder at skære af dejen
(Se billedet)
2 æg,
125 gr. lys farin,
125 gr. sirup,
100 gr. smeltet smør,
250 gr. mel,
1 tsk. Bagepulver,
1 tsk. Nelliker,
1 tsk. Kanel,
1 tsk. Ingefær,
100 gr. rosiner,
40 gr. hakket sukat,
50 gr. hakkede nødder eller mandler.
Sirupskage med fyld
Beskrivelse
Bland melet med bagepulver, nelliker, kanel og ingefær. Pisk æg og farin lyst og skummened. Rør siruppen i. tilsæt smeltet smør, mel-blandingen, rosiner, sukat og nødder. Vend det hele godt rundt i skålen, så det blandes.
Kom dejen i en smurt form (ca. 1½ l). Bag kagen ca. 1 time ved 170 grader.
Antal:
Ingredienser
Bagværk
(Ca. 40 stk. se billedet)
100 g. blødt smør,
150 g. sukker,
1 æg,
100 g. mørk chokolade, hakket,
125 - 150 g. mel,
½ strøget tsk. bagepulver.
Sofies kokos- og chokoladekager
Beskrivelse
Smør, sukker og æg røres blødt, og heri blandes den hakkede chokolade, kokosmel og bagepulver. Alt røres sammen.
Med to teskeer sættes dejen på smurte plader.
Prøvebag nogle stykker.
Flyder kagerne for meget ud, tilsættes mere mel.
Kagerne skal bage på nederste rille ved 225 grader i 4-5 minutter. Afsvaler et øjeblik, inden de tages fra pladen og afsvaler på en rist.
Antal:
Ingredienser
Bagværk
(Ca. 30 stk.)
100 g. havregryn,
75 g. smeltet smør,
1 æg,
125 g. sukker,
1 spsk. Mel (lille top),
1 strøget tsk. bagepulver.
Evt. fyld:
Æblemos eller smørcreme af;
75 g. smør,
2 ikke for store spsk. Kakao,
2 spsk. Florsukker,
Evt. 1 spsk. Portvin eller madeira.
Succeskager
Beskrivelse
Smørret smeltes og hældes over grynene. Imens piskes æg og sukker let sammen og heri blandes gryn og smør samt mel og bagepulver.
Alt røres sammen og sættes med 2 teskeer i små topper på smurte plader. Giv lidt afstand, da kagerne flyder ud.
Bager på nederste rille ved 200 grader i 4-5 minutter, til de er gyldne.
Afsvaler et lille øjeblik på pladen, inden de sættes på en rist og afsvaler.
Det kan være klogt at prøve bage et par kager først og se, hvor meget de flyder.
Synes du, at der er for meget, rører du 1-2 tsk. Ekstra hvedemel i.
Kagerne er lækre, som de er, men festlige, når de inden serveringen lægges sammen to og to med æblemos eller smørcreme. Evt. kan kagerne pyntes med lidt gelé.
Antal:
Ingredienser
Midt i alle de søde kager kan det nemt smage godt med noget helt andet.
(Ca. 60 stk.)
175 g. Smør,
200 g. Mel,
100 g. sukker,
50 g. farin,
75 g. hakkede valnødder,
Ca. 100 g. hakket chokolade,
1 sammenpisket æg.
Sigtet florsukker, som dejen kan trilles i.
Skagenskager
Beskrivelse
Smørret hakkes ud i melet sammen med de to slags sukker, den hakkede chokolade, de hakkede valnødder og æg.
Det hele æltes – samles ude på bordet til en ensartet dej, der straks deles, og hver del rulles til en tyk pølse som en femkrone i diameter.
Pølserne rulles i sigtet florsukker og lægges på et spækkebræt, let tildækket, og hviler på et koldt sted, gerne nogle timer eller i nogle dage, som det nu passer dig.
Med en skarp kniv skæres rullen ud, og kagerne lægges på smurte plader.
Bager på nederste rille ved 200 grader i ca. 8-10 minutter.
Afsvaler på en rist og opbevares i en kagekasse eller i fryseren.
Antal:
Ingredienser
Midt i alle de søde kager, kan det nemt smage godt med noget helt andet.
Bagværk
(Ca. 40 stk.)
125 g. Smør,
125 g. Mel,
125 g. Revet ost,
helst emmentaler,
lidt salt.
Små ostekage
Beskrivelse
Alt hakkes sammen, og dejen æltes og lægges koldt. Deles, og hver del rulles ud på bordet med lidt ekstra mel, og dejen skal rulles lidt tykkere ud end til medaljer.
Med et lille, rundt mål som en femkrone sættes kagerne over på smurte plader, gerne lidt tæt, de flyder ikke, men trækker sig sammen.
Bager på nederste rille ved 200 grader i 4-5 minutter, de må ikke blive for lysebrune, kun let gyldne, afsvaler på en rist.
Er fine at fryse og smager dejligt, f.eks. til gløgg.
Antal:
Ingredienser
EFTER EN GAMMEL
FAMILIEOPSKRIFT
Bagværk
(Ca. 80 stk. – se billedet)
210 g. Smør,
150 g. Sukker,
Ca. 425 g. Mel,
1 strøget tsk. bagepulver.
Pynt:
Æg,
smuttede, hakkede mandler
og groft tesukker (perlesukker).
Smørkringler
Beskrivelse
Smør og sukker røres blødt, derefter tilsættes fløde – upisket – og mel med bagepulver. Dejen røres sammen og æltes let ude på bordet, evt. med lidt mere mel, hvorefter du lægger dejen på et koldt sted, gerne til dagen efter.
Så rulles dejen ud til tynde pølser, tag lidt dej ad gangen. Det er nemmest, når dejen er kold. Skær dejen af i passende stykker og form dem til kringler, der pensles med æg og dyppes i hakkede mandler og groft tesukker.
Bag kringlerne på nederste rille ved 200 grader i 6.7 minutter.
De kan også - for at forenkle bagningen – rulle dejen ud til smalle pølser, ca. 3-
lægge dejen koldt, skære ud i skiver der lægges på smurte plader. Pensles og drysses med sukker og hakkede mandler.
Antal:
Ingredienser
3 æg,
200 g. sukker,
125 g. mel,
2 strøgne tskf.bagepulver,
3 tsk. kanel,
100 g. smør,
1 dl vand.
1 pose mandelflager,
2 tskf. kanel.
Svensk kanelkage fra dalarne
Beskrivelse
Æg og sukker piskes til en tyk æggesnaps, og heri sigtes mel, bagepulver og kanel, og der røres let og forsigtigt til alt er blandet.Så koger du vand og smør op, lader dette lige gå af kog og røres det i dejen. En springform, der rummer ca. 1½ liter smøres godt, heri fordeles dejen.
Mandelflager og kanel drysses over. Kagen bager på nederste rille i ovnen ved 200-210 grader i ca. 35-40 minutter. Afsvaler på en rist,
egner sig også fint til at fryse.
Antal:
Ingredienser
Svenske Luciabrød
Beskrivelse
Antal: 10
Seneste kommentarer