Peders bageopskrifter

Antal:

Ingredienser

      

Bagværk

(Ca. 35 stk.)

 

100 gr. smør,

100 gr. sukker,

2 spsk. Mel,

½ tsk. bagepulver,

50 gr. guldkorn (den slags der ellers bruges til morgenmad).


 


 

Guldkornskager

Beskrivelse

Smør og sukker røres sammen.

Mel og bagepulver sigtes derefter i og det røres godt sammen. Umiddelbart før de skal bages, blandes guldkornene i. dejen sættes derefter i små toppe på bagepladen med god afstand imellem hver, da de flyder ud under bagningen. Bages ved 190 grader, i ca. 6 minutter.

 

Antal:

Ingredienser

       

Bagværk

        

(Ca. 60 stk.)

500 gr. kartoffelmel,

2 tsk. Bagepulver,

2 tsk. Vanillesukker,

1 stang vanille,

190 gr. smør,

190 gr. sukker,

1 æg.




Gaffelkager

Beskrivelse

Flæk vanillestangen, skrab kornene ud og bland dem med vanillesikkeret. Bland mel, bagepulver samt vanille og tilsæt derefter smør, skåret i små stykker.

Rør sukker og æg sammen og tilsæt dette. 
Rør dejen sammen, pak den ind i folie og lad den hvile i køleskabet i mindst 2 timer.

Trild dejen i tomme-tykke pølser, som skæres i 2 cm tykke skiver. Læg kagerne på bagepladen, 
dyp gaflen i mel og tryk kagerne flade.

Bages i ca. 10 minutter, ved 175 grader.

Antal:

Ingredienser


Bagværk


250 g. gulerødder,

3 æg,

200 g. sukker

325 g. mel,

2 tsk. Bagepulver,

1 tsk. Kanel,

1 tsk. Ingefær,

Salt og reven skal af 1 appelsin,

25 g. hakkede nøddekerner,

15 g. smeltet smør.


Glasur:

100 g. flødeost naturel,

25 g. blødt smør,

100 g. flormelis.


 


Gullerodstærte

Beskrivelse

Skræl gulerødderne riv dem på den grove side af råkostjernet. Pisk æg og sukker godt. Kom de revne gulerødder i æggene. Bland melet med kanel, ingefær og bagepulver og vend det i dejen sammen med appelsinskal og saft, nødder og smeltet smør. Kom dejen i en velsmurt bradepande (ca. 20 x30 cm).

Bag kagen 45-50 minutter, ved 200 grader på nederste ovnrille.

Rør glasuren sammen og smør den på kagen. Sæt kagen på øverste ovnrille og bag den yderligere 5-7 minutter, ved 225 grader, til glasuren er gylden.

Antal:

Ingredienser


 

Bagværk


150 g. fuldkornshvedemel,

3 dl  kogende vand,

2 dl  kærnemælk (ikke for kold)

50 g. gær,

1 tsk. salt,

Ca. 450 g. hvedemel.


 


GROFT KÆRNEMÆLKSBRØD

Beskrivelse

Rør fuldkornshvedemel og kogende vand sammen og lad det stå et par timer.  Rør kærnemælken i. 
Smuldr gæren og rør den i sammen med saltet.

Tilsæt melet lidt ad gangen, og ælt dejen godt igennem.

Stil den til hævning tildækket et lunt sted ca. 1½ time.

Ælt dejen let igennem og form den til et brød.

Lad brødet efterhæve ca. 20 minutter, et lunt sted.

Bag brødet ca. 40 minutter ved 200 grader på nederste rille

og afkøl det på en bagerist.


Til julens frokoster er det rart at have et grovbrød i fryseren.

Antal:

Ingredienser

ofte har vi lyst til nemme, hjemmebagte go’ morgenboller i julen. Her er nogle gode og billige boller, der bages en dag, hvor der er god tid, tages op evt. aftenen før og lunes i ovnen ved 200 grader i 8 minutter, - og virker som nybagte:


Bagværk


(Ca. 24 stk.)

 

400 g. mel,

50 g. smør,

2 tsk. sukker,

50 g. gær,

Ca. 3 dl mælk.


Pynt:

Æg, 

evt. birkes.


 


GO MORGENBOLLER

Beskrivelse

Mælk og smør lunes med salt og sukker, heri røres gæren ud, hvorefter æggene – tag lidt fra til at pensle med – og mel røres i lidt efter lidt.

Gem lidt mel, det kan være, at dejen ikke kan tage det hele.

Dejen æltes godt og skal være >>silkeblød<< og ensartet.

Lægges til hævning tildækket på et lunt sted i 30 minutter. (husk plastik over)

Æltes om, rulles til en tyk pølse, der deles ud i ca. 24 stykker, som hver rulles til fine ensartede boller og sættes til efterhævning på to smurte plader.

Hæver på et lunt komfur tildækket i 15-20 minutter. Pensles let med æg pisket op med lidt fløde eller mælk, drysses med birkes og bager på nederste rille i ovnen ved 225 grader i 8-10 minutter.

Bag ikke bollerne for mørke, husk på, at de skal lunes igen i ovnen.

Antal:

Ingredienser


Bagværk


Ca. 50 stk.)

 

250 gr. Mel,

200 gr. Smør,

125 gr. Sukker,

75 gr. Hakkede, ikke smuttede, mandler eller nøddekerner,

1 æg.


Gammeldags aristokrater

Beskrivelse

Tag lidt mel fra og i resten af melet hakkes smør, sukker, mandler eller nøddekerner og æg ud. Dejen æltes sammen ude på bordet til en ensartet dej, evt. med restmelet.

Dejen formes til to tykke pølser, der lægges til næste dag. Skæres derpå i skiver med en skarp kniv. 
Lægges på smurte plader.

Bager på nederste rille ved 220 grader i 5-6 minutter.

Kagerne skal kun lige have en lille brun kant.

Tages fra pladen, afsvales på en rist og opbevares i kagekasse.

Antal:

Ingredienser

Bagværk
(Se billedet)
100 gr. smør
250 gr. sukker
3 æg
200 gr. mel
2 strøgne tskf. bagepulver
1 top tskf. kanel
1 tskf. nelliker
1 tskf. ingefær
1 dl kaffefløde
2 spskf. tyttebærsyltetøj
10-12 hakkede mandler.

Gammeldags krydderikage

Beskrivelse
Smør og sukker piskes godt, inden de hele æg piskes i et ad gangen. Melet sigtes i med bagepulver og krydderier, og til sidst røres kaffefløde, tyttebær og de hakkede mandler i. Fejen kommes i en velsmurt form (1½ liter) og bager på nederste rille i ovnen ved 200 grader i en lille time. Afsvaler lidt i formen, vendes ud på en rist og afsvaler med formen eller et bagestykke løst over. Kagen egner sig fint til at fryse.

Mange holder af en formkage der smager af krydderier, ja, kagen er ekstra god til te:

Bagest fra venstre:
Gammeldags krydderikage