Peder's madopskrifter

Antal:

Ingredienser

FROKOSTRET

3 dl bulgur
6 dl vand
eller grønsagsbouillon

Dressing:
½ dl god olivenolie
saft af 1 citron
2fed hvidløg
2 spsk. finthakkede, friske mynteblade
eller citronmelisseblade
2 spsk. finthakket persille

Endvidere:
I lille porre
3 små stængler blegselleri 
½ salatagurk
3-4 modne tomater
15-20 (sorte) oliven

Sovs:
2 avocado
100 g fetaost
saft af ½ citron 
½ dl fløde 13 
peber


Bulgursalal

Beskrivelse
Arbejdstid: ½ time 
Kogetid: 10 minutter 
Skal trække: 1-11/2 time

1. Skyl bulguren, kog den i en gryde i vandet eller i grønsagsbouillonen i 10 minutter under låg, eller til al væden er opsuget.

Dressing:
2. Pisk olivenolie og citronsaft sammen og pres hvidløgsfeddene i. Kom den hakkede mynte/citronmelisse i og persillen. Vend det i en stor skål med den lunkne bulgur. Lad det trække 1-11/2 time.

3. Skær blegselleri og porre i meget smalle stykker. Flæk agurken, skrab lidt af kerne-massen ud, hvis der er meget, og skær også agurken i smalle stykker. Bland det i bulguren. Anret salaten i et halvdybt fad og pynt med tomatbåde og oliven.

Sovs:
4. Tag kødet ud af avocadoerne og blend eller mos det sammen med fetaost, citronsaft og fløde. Smag til med salt og peber, og kom det i en skål. Server det sammen med bulgursalaten.

Tips:
Spis evt. grahamsbrød eller groft landbrød til - selv om salaten her er meget mættende.
Det »grønne« kan skiftes ud, fx med frisk peberfrugt, gulerødder, majskorn osv.

Antal:

Ingredienser

FROKOSTRET

1/2 kg broccoli (evt. frossen) 
3-4 velmodne tomater
25 g smør
I løg
1-2 fed hvidløg 
300 g spaghetti 
salt
peber

Endvidere:
10-15 g smør
Evt. lidt friskhakket basilikum


Broccoli med spaghetti

Beskrivelse
Arbejdstid: 20 minutter

1. Del broccolien i mindre buketter og skyl den. Frossen skal blot tø igennem.

2. Bring rigeligt, letsaltet vand i kog i en stor gryde. Kog spaghettien ved god varme uden låg ifølge anvisningen på emballagen, 8-10 minutter.

3. Kog imens broccolien i letsaltet vand 1-2 minutter.

4. Skold og flå tomaterne og skær tomatkødet i små terninger eller hak det groft.
5. Pil løg og hvidløg og hak det. Smelt smørret gyldent på panden og snur løg og hvidløg heri et par minutter uden at det tager nævneværdig farve.

6. Kom broccolien på panden og vend den nænsomt med løgene 3-4 minutter.

7. Lad spaghettien dryppe af i en sigte og bland den med broccoli-løg i en stor, varm skål. Læg det hakkede tomatkød over og lad en klat smør - gerne krydret med friskhakket basilikum - smelte ned over.

Tips:
Reven (parmesan)ost kan bydes til.
Ristede pinjekerner eller hakkede valnøddekerner kan erstatte tomaterne, så skal der ikke basilikum i smørret.

Antal:

Ingredienser

FROKOSTRET - EFTERRET

3 plader dybfrossen butterdej
I rund, umoden brie (200 g) 
1-2 bdt persille
1 bdt dild
1 bdt purløg
1 bakke karse
dijonsennep
21/2 dl cremefraiche

Endvidere:
I æg til pensling


Brie, indbagt

Beskrivelse
Arbejdstid: 30 minutter 
Bagetid: 20 minutter
1. Læg butterdejen frem

2. Skyl persille, dild og purløg. Fjern grove stilke. Hak krydderurterne fint. Klip karsen i blandingen. Bland godt. Del krydderurterne i to lige store portioner.

3. Ælt den optøede butterdej sammen, og del den i to lige store dele. Rul dejen ud med en kagerulle i to runde plader på ca. 22 cm i diameter.

4. Smør et tykt lag dijonsennep på begge sider af brieosten, og læg den midt på en af dejcirklerne. Drys den ene del af krydderurterne over brieosten.

5. Læg den anden dejplade over osten og fold pladernes kanter sammen ind mod 
 osten. Tryk kanten sammen med en gaffel. Dejen skal være godt trykket, så osten ikke løber ud under bagningen.

6. Sæt den indpakkede brie på en plade dækket med bagepapir, eller på en smurt bageplade. Pensl med sammenpisket æg og bag osten midt i ovnen i ca. 20 minutter, eller til dejen er gylden.

7. Rør resten af krydderurterne sammen med creme fraichen og byd den til.

Tips:
Krydderurterne kan varieres efter årstiderne. Lidt friskhakket basilikum eller mynte er godt i blandingen, men lad altid persillen være basis.
Som tilbehør er friske radiser og blegselleri godt. Osten kan tilberedes i god tid før serveringen. Stil den i køleskab gerne i 3-4 timer. Pensl den med æg og bag den lige inden serveringen. Indbagt brie kan med stort held bages i portionsstørrelse. Fremgangsmåden er den samme, men bagetiden bør forkortes med ca. 5 minutter.

Antal: 1-4

Ingredienser
MORGENMAD

5 tynde skiver bacon
2 æg
evt. smør

Bacon og æg

Beskrivelse
Arbejdstid: 10 minutter
1.Kom baconskiverne på en varm, tør pande og steg dem på begge sider, til de er gyldne og sprøde. Vend skiverne et par gange under stegningen. Læg baconskiverne på en varm tallerken.

2.Slå æggene ud på panden og steg dem i baconfedtet, til hviderne er netop stivnet. Om nødvendigt kan lidt smør tilsættes.

3.Tag æggene forsigtigt af panden og læg dem på samme tallerken som bacon-skiverne. Server straks.
Tibs:
Server retten fx til brunch, kombineret morgenmad og frokost.  Æggene kan steges på begge sider. Steg evt. franskbrødsskiver i smør på panden. Mange foretrækker »scrambled eggs«, røræg. Pisk æggene sammen, salt evt. lidt (baconen er salt) og lad massen glide ud i varmt smør på panden. Flyt med en træske rundt på massen, til den er krøllet og endnu lidt fugtig. Server straks rørægget til den sprødstegte bacon.