Peders bageopskrifter

Antal:

Ingredienser


Bagværk

 

(Ca. 50 stk.)

 

250 gr. smør,

375 gr. mel,

2 spsk. Sukker,


Pensling: 

1 sammenpisket æg,


Pynt: 

Smuttede, hakkede mandler 

og perlesukker.




Finske testænger

Beskrivelse
Smørret, melet og sukker æltes sammen til en dej, som rulles ud i ca. 1½ cm tykkelse. Dejen skæres derefter i aflange stykker, som pensles med æg og drysses med perlesukker. Bages ved 200 grader i ca. 10 minutter.

Antal:

Ingredienser


Bagværk

(Ca. 80 stk.)

 

200 gr. lys sirup,

100 gr. sukker,

100 gr. smør,

1 tsk. Potaske,

½ tsk. Stødt kanel,

½ tsk. Allehånde,

½ tsk. Pomeransskal,

½ tsk. Sukat,

¼ tsk. Stødte nelliker,

Ca. 500 gr. mel,

75 gr. smuttede finthakkede mandler.


Pynt: 

mandelflager.



Fru Andersens brune kager

Beskrivelse

Siruppen bringes i kog, sammen med sukker og smør. Når det koger kommes potasken i, og når dette bruser godt, 
tages gryden af varmen.

Når sirupmassen er kølet lidt af, kommes krydderierne og mandlerne i og til slut melet. (Men hold igen med dette, da det ikke er sikkert at dejen kan tage det hele). Dejen rulles ud, mens den endnu er lun og stikkes derpå ud med et glas eller en udstiksform. Læg kagerne på en smurt bageplade og pynt med mandelflager.

Bages i ca. 5 minutter, ved 180 grader.

Antal:

Ingredienser
Det er praktisk, at du juleaften kan tage et dejligt stort familiehorn op af fryseren, lade det tø op hele natten og så julemorgen lune det, så har du dejligt morgenbrød til kaffen:

Bagværk

300 gr. mel,
½ tsk. salt,
1½ spsk. sukker,
150 gr. smør,
25 gr. gær,
2 æg heraf lidt til at pensle med,
ca. ½ dl koldt vand.

Pynt: 
lidt æg at pensle med.


Familiehorn til julemorgen

Beskrivelse
I melet blandes salt, sukker og smørret, der hakkes i, så
 dejen ligner revet ost.
Gæren røres ud i vandet,  der helst skal være blot kuldslået,  og tilsættes sammen med æggerne, 
men hold lidt tilbage til at pensle med. 
Dejen æltes godt og skal være meget blød og smidig. 
Den lægges til hævning tildækket (HUSK plastik over) på et lunt sted i 20 minutter. 
Æltes om evt. med lidt ekstra mel og rulles derefter ud til en ret stor trekant med lige kanter (skær kanterne lige og tril overskudsdejen til en bolle). 
Dejen rulles nu sammen ret stramt mod spidsen, lægges på denne på en smurt plade og efterhæver lunt og tildækket i 10 minutter. 
Pensles med æg og bager på nederste rille ved 225 grader i 15 minutter

Antal:

Ingredienser
En adventskrans fyldt med marcipanmasse 
og rosiner er en stor delikatesse.

Bagværk

(se billedet)

25 gr. gær,
100 gr. smør,
ca. 2½ dl mælk,
1 æg,
1/4 tsk salt,
100 gr. sukker,
lidt safran (1/2 tsk.), hvis du har,
ca. 400 gr. mel.

Fyld: 
200 gr. marcipan,
75 gr. smør,
ca. 2 dl. rosiner.

Pynft: 
sammenpisket æg 
med lidt fløde.


Fyldt adventskrans

Beskrivelse
Gæren plukkes ud i småstykker. Smøret let smeltes, og heri blandes mælken, begge dele er lunkne. 
Hældes over gæren, der opløses. 
Sukker, det sammenspiskede æg, salt og evt. lidt safran, blandes i. Til sidst melet lidt efter lidt.

Dejen røres sammen med en ske og æltes ude på bordet, evt. med lidt mere mel, blød og smidig skal den være, når den stilles til hævning, tildækket (husk plastik) på et lunt sted i 40 minutter. Æltes om og rulles ud til en plade, der oversmøres med fyldet: Hertil river du marcipanen på den grove side af råkostjernet og blander heri blødt smør, måske lidt æg, for massen skal kunne smøres i et tyndt lag ud over dejen.
Du drysser rosiner på, og dejen rulles sammen til en tyk pølse på den lange led og lægges over på en smurt plade som en krans. Nu klippes dejen med hak, og dejsnipperne foldes skiftevis til højre og til venstre. Efterhæver 20 - 30 minutter, lunt og under et plastikstykke.
Pensles med æg og bager på nederste rille ved 200 grader i 20 minutter. Den samme dej du anvende til boller.

Hvis du vil have lidt fyld heri, kan det enten være rosiner, sukat eller syltedet appelsinskaller, der er hakkede.
Men du kan også i hver bolle bore en fordybning med en finger og heri komme marcipan med hakkede appelsinskaller og lukke dejen lidt til. Bollerne hæver lunt en gang, pensles og bager ved 225 grader i 10 minutter.

Antal:

Ingredienser

Disse småkager er også lidt nye
og gode, prøv dem en dag:

Bagværk


(Ca. 50 stk - se billedet)

200 gr. smør
200 gr. sukker
1 æggeblomme
275 - 300 gr. mel
Fyld: 150 gr. valnødder - eller hasselnøddekerne
125 gr. sukker (melis)
revet skal af 1 lille vasket appelsin
1 spsk. vand.

Pynt:  

Melis eller sigtet florsukker.



Fyldte snebolde

Beskrivelse

Du rører smør og sukker blødt, gerne med en el-pisker, og heri piskes  æggeblommen og det hele æg.
Så må du ikke piske mere, men røre melet i - og husk at tage lidt fra. Dejen æltes ude på bordet med restmelet til en smidig dej, der lægges koldt i kortere eller længere tid.
Dejen rulles ud til 3 tykke pølser, ca. 3 cm tykke. Skær så dejen ud til valnødder store stykker, der trilles til kugler.

I hver kugle lægges fyldet, det røres sammen af de finthakkede valnødder eller hasselnøddekerner, der blandes med sukker, revet appelsinskal og vand til en grødagtig masse.
Med en finger borer du en lille fordybning i hver kugle dej og heri kommes 1 tsk. fyld, hvorpå dejen klemmes sammen omkring fyldet og formes til en bolle.
Kagerne lægges på smurte plader og bager på nederste rille ved knap 200 grader i 12 - 15 minutter, til de får lidt farve.

Florsukker eller melis hældes op på en tallerken, og heri vendes kagerne, mens de er varme
Afsvaler på en bagerist. Fine at fryse, hvis det er aktuelt.
Husk, at småkager er en glimrende julegave til familiens ældre, der måske ikke bager så meget mere. 

God fornøjelse.


Antal:

Ingredienser
Ingen jul uden brune kager! Disse er de nemmeste og de bedste, jeg kender. 

Bagværk


(Ca. 100 stk. - se billede)
200 gr. smør
200 gr. sukker (melis)
1 dl.sirup
2 tsk. ingefær
2 top tsk. kanel
2 strøgne tsk. nelliker
ca. 300 - 325 gr. mel
1 strøget tsk. natron
ca. 125 gr. mandler.


Franske brune kager

Beskrivelse
Du rører smør, sukker, sirup og krydderierne godt sammen, og til sidst blandes det meste af melet i (gem et par spskf, til at ælte med) samt natron og de hakkede mandler. dejen æltes sammen med resten af melet ude på bordet til en ensartet smidig dej. 
Den deles i 3-4 ruller, som en femkrone i diameter, og lægges på et melet spækkebræt, tildækket til næste dag.
Skæres med en skarp kniv i skiver, der lægges på smurte plader og bager på nederst rille ved 200 grader i 5 minutter. Afsvaler et lille øjeblik på pladen og afsvaler på en rist. Sprøde og lækre - og de kan fryses.

Antal:

Ingredienser
FINSKE BRØD UDEN SUKKER
                 TIL DIABETIKERE
 
Bagværk

150 g. smør,
4 spsk. piskefløde,
200 g. mel,

Pynt: 
Kokosmel.

FINSKE BRØD UDEN SUKKER

Beskrivelse
Smøret røres med fløde, hvorefter mel tilsættes og dejen æltes ude på bordet .
Formes som finske brød, der kan pensles og dyppes i kokosmel. 
Bages på nederste rille ved svag varme, 175 grader 
i 15 minutter, afsvales på en rist.

Antal:

Ingredienser

             GAMMELDAGS SMÅKAGER:
De gode gamle småkager, der er en tradirion i mange hjem, må ikke glemmes.

Her kommer der de gode gammeldags småkager, som smager:



Bagværk
(Ca. 60 stk.)
375 g. mel,
250 g. smør,
100 g. sukker.

Pynt:
Æg, 
groft tesukker (perlesukker),
hakkede mandler.

                 

FINSKE BRØD

Beskrivelse
Smør hakkes ud i melet sammen med sukker; dejen samles, æltes ude på bordet til en smidig, ensartet dej, Formes til små brød, nemmest er det nok at trille dejen ud i fingertykke pølse og afskæres på smurte plader. Pensles med æg, dryses med sukker og mandler.  
Bages på nederste rille ved 225 grader i 5 minutter, afsvales på en rist.

Antal:

Ingredienser

Bagværk
(Se billedet)
150 gr. mørk chokolade,
150 gr. smør,
3 æggeblommer,
150 gr. sukker,
100 gr. malede nøddekerner,
50 gr. mel,
1 spskf. Nestlé-kaffepulver,
3 stiftpiskede hvider.

Pynt efter bagningen:
Sigtet florsukker.

Fransk chokoladekage

Beskrivelse
Smør og chokolade smeltes i vandbad, men pas på, vandet må ikke blive for varmt.
Imens piskes æggeblommer og sukker skummende, heri hældes smør og chokoladeblandingen let afsvalet og derefter røres mel, malede nødderkerner og kaffepulveret i og til allersidst de stiftpiskede hvider, der blandes let i.
En form der rummer ca. 1½ liter, smøres godt, heri bager kagen på nederste rille ved 200 grader i ca. 40 minutter, kagen må gerne være fugtig i midten.
Den har en dejlig smag. Afsvaler lidt i formen, inden kagen vendes ud på en rist og afsvaler med formen over sig. Serveres med sigtet florsukker.
Kagen kan også fryses.

En fransk chokoladekage med nødder er også en fin juleformkage:

Bagest fra venstre:
Fransk  Chokoladekage

Antal:

Ingredienser

Bagværk
(Se billedet)
200 gr. smør,
200 gr. sukker,
3 æg,
1½ spskf. cognac,
100 gr. hvedemel,
100 gr. kartoffelmel,
2 strøgne tskf. bagepulver.

Fin julesandkage

Beskrivelse
Smør og sukker røres godt, inden æggene piskes i et ad gangen, derefter cognac, og nu sigtes de to slags mel i sammen med bagepulver, og dejen blandes let, men alligevel godt. Hældes i en velsmurt rundform 
(1½ liter), og kagen bager på nederste rille ved knap 200 grader i 45-50 minutter. Afsvaler lidt i formen, vendes forsigtigt ud, og kagen afsvaler med formen over sig.
Elegant kage, der også er fin at fryse.

En ægte god gammeldags sandkag er måske mest andvendt til jul, men faktisk kan en virkelig fin sandkage nydes hele året:

Bagest fra venstre:
Julesandkage

Antal:

Ingredienser

Bagværk
(Se billedet)
200 g. smør,
200 g. sukker,
4 æg,
200 g. mel,
1½ strøget tsk. bagepulver,
1 pose syltede appelsinskaller,
1 pose sukat,
1 pose cocktailbær,
50 g. rosiner,
30 g. hakkede mandler,
4 hakkede finer,
2 spsk. cognac eller sherry.


Frugtkage

Beskrivelse
Smør og sukker røres godt, inden æggene piskes i et ad gangen. I melet blander du bagepulver, appelsinskaller, sukat, hakkede cocktailbær, rosiner, mandler og figner. Alt dette røres i dejen sammen med cognac eller sherry. Dejen røres ikke for voldsomt med melet, men alt skal dog blandes.
En form, der rummer 1½ liter smøres godt, drysses med rasp, og heri bager dejen på nederste rille ved 150 grader i 1 time og 10 minutter.
Kagen afsvaler lidt, inden den forsigtigt vendes ud på en rist. Kagen skal helst >>hvile og modnes<< 1 uge inden den spises, og den er fin velindpakket, og dybfrossen. Skal senere tø op i emballagen.

Dejlige formkager:
Forrest til Venster Frugtkage

Antal: 4

Ingredienser
Børnene skal have lov til at være med ved julebagningen. Måske skal du dagen før lave selve dejen, den skal nemlig helst have lov til at hvile på et køligt sted natten over. Giv så børnene et stykke dej, de kan tumle med, rulle ud og afskære i figurer alt efter fantasi.

Rigtig god fornøjelse.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Spaghetti

Beskrivelse