Peder's madopskrifter

Antal:

Ingredienser

 

 

SYLTNING

 

3/4 kg gulerødder

150 g tørrede abrikoser

3 dl vand

½ tsk. citronsyre

400 g sukker (43/4 dl)

4 usprøjtede citroner

1 tsk. geleringsmiddel

konserveringsvæske

 

Gulerodsmarmelade

Beskrivelse

Arbejdstid: 40 minutter

Kogetid: 20 minutter

Sylteglas

 

1. Skræl gulerødderne og riv dem. Hak abrikoserne fint med en skarp kniv. Kom gulerødder og abrikoser i en gryde sammen med vand og citronsyre.

 

2. Kog det i 10 minutter for svag varme under låg. Tilsæt sukkeret og lad marmeladen koge, til det er helt opløst.

 

3. Riv skallen af 2 citroner. Pres saften af alle citronerne. Kom skal og saft i marmeladen. Lad den koge yderligere 5 minutter.

 

4. Rør geleringsmidlet ud i 1 spsk. sukker, kom det i marmeladen og lad den koge yderligere et par minutter. Tag gryden fra varmen og rør konserveringsvæsken i efter anvisningen på emballagen.

 

5. Hæld marmeladen på rene, skoldede glas og luk straks.

 

Tips:

Abrikoserne kan udelades, men så må gulerodsmængden øges tilsvarende og sukkermængden øges lidt.

Holdbarhed: 6 måneder.

Antal:

Ingredienser

 

 

SYLTNING

 

2 usprøjtede grapefrugter

1 usprøjtet citron

1l vand

1 kg sukker

konserveringsmiddel

 

Grapefrugt-marmelade

Beskrivelse

Arbejdstid: 30 minutter

Trækketid: 1 døgn

Kogetid i alt: 1 time

 

1.    Vask frugterne godt. Skær dem igennem på den lange led og skær dem i smalle både. Skær bådene i papirtynde skiver. Fjern kerner og grove midterstrenge.

 

2.    Kom frugten i en gryde, dæk dem med vandet, læg låg på og lad blandingen stå og trække et køligt sted et døgns tid.

 

3.    Kog frugterne ved svag varme og under låg, til skallerne er næsten møre, ca. 30 minutter. Rør sukkeret i og lad frugten koge en halv times tid uden låg, til den er jævn. Tilsæt konserveringsmiddel iflg. brugsanvisningen på emballagen.

 

4.    Hæld marmeladen på rene glas, der er skyllet med konserveringsmiddel. Bind straks til.

 

Tips:

Grapefrugtmarmeladen kan også tilsættes et par fintsnittede appelsiner. Tilsæt da yderligere lidt vand og sukker.

Antal:

Ingredienser

 

 

TILBEHØR

 


11/2 kg græskar

 

Saltlage:

2 dl eddike 1l vand

80 g groft salt (1 dl)

 

Eddikelage:

4 dl lagereddike

1 dl vand

Ca. 300 g sukker (ca. 31/2 dl)

et stykke hel ingefær (30 g)

eller 5 hele nelliker

 

Endvidere:

konserveringsmiddel

 

Græskar, syltede

Beskrivelse

Arbejdstid: 1 time

Saltning: 1 døgn

Indkogning af lage: 12-15 minutter

Sylteglas

 

1. Flæk græskarret (græskarrene) på langs, fjern kernerne og skræl halvdelene. Skær dem i fingerbrede strimler på tværs.

 

2. Rør ingredienserne til saltlagen sammen og lad den stå, til saltet er opløst. Rør af og til.

 

3. Læg de strimlede græskar i saltlagen et døgn. Det gør dem sprøde, og eventuel bitterhed forsvinder.

 

4. Kog eddikelagen op. Lad græskarstrimlerne dryppe af og kom dem i eddikelagen sammen med ingefær eller nelliker. Lad dem koge op og koge klare.

 

5. Fordel græskarstykkerne i sylteglas.

 

6. Kog græskarlagen ind for god varme uden låg i 5-8 minutter. Tag den fra varmen og tilsæt konserveringsmiddel ifølge anvisningen på emballagen.

 

7. Fordel lagen over græskarrene i glassene og bind straks til.

 

Tips:

Græskarrene er her syltet med det man kan kalde søde krydderier. De kan også syltes med stærke krydderier, se fx Asier, syltede.

Holdbarhed: 1 år.