Peders bageopskrifter

Antal:

Ingredienser
 

Bagværk


250 g smør
250 g sukker
3 æg 
100 g rosiner
40 g paranøddekerner
500 g mel
1 tsk. Bagepulver
21/2 dl mælk.

Glasur: 
150 g flormelis
1-2 spsk. spilkogende vand.
 
 

Bradepande med krydderier

Beskrivelse
Rør smør og sukker godt og rør æggene i ét ad gangen. 
Bland rosiner, hakkede nødder og bagepulver med melet og rør det forsigtigt i skiftevis med mælken. Bred dejen ud på en lille bradepande med bagepapir, Ca. 36 x 26 cm. Bag kagen på næstnederste ovnrille ved 180 i Ca. 45 min.
Lad kagen blive kold, inden den overtrækkes med glasur rørt at vand og flormelis.

Antal:

Ingredienser
 
 
Bagværk


(Ca. 250 stk.)

175 g smør, 
500 g sirup, 
100 g mandler, 
2 tsk. stødt kanel, 
1 tsk. stødt allehånde,
1 tsk. stødte nelliker, 
100 g pomeransskal, 
100 g sukat, 
500 g mel, 
¼ dl rosenvand (fås på apoteket), 
10 g hjortetaksalt, 
125 g sukker. 

 

Brunkager

Beskrivelse
Smelt smør og sirup i en gryde. Lad det koge under omrøring i 2-3 min. Tag gryden af blusset og lad det køle af til håndvarmt. Rør hjortetaksaltet ud i rosenvandet og rør det i den afkølede sirupsmasse sammen med sukkeret. De usmuttede finthakkede mandler, hakket sukat og pomeransskal samt krydderier blandes i melet. 
Rør det i sirupsmassen og ælt til dejen er lind og glat.

Del dejen i 4 stykker og læg den koldt et par timer i køleskabet. Rul dejen ud på et melet bord til Ca. 1/2 mm's tykkelse. Stik hjerter eller andre figurer ud med udstiksforme.
Læg kagerne på en bageplade med god afstand, da de løber lidt ud. Bag dem på næstnederste rille ved 180 i 5-8 min. Læg dem til afkøling og opbevar dem i en dåse med tætsluttende låg.

NB: Noget af dejen kan rulles i pølser og lægges i bagepapir i køleskabet. Så er det nemt og hurtigt at skære dem i skiver til en frisk portion brunkager.

Antal:

Ingredienser

 

Bagværk


Ca. 30 stk.)

 

250 g. smør,

250 g. sukker,

200 g. sirup,

2 tsk. Potaske,

1 spsk. Koldt vand,

1 tsk. Nelliker,

1 tsk. Ingefær,

1 tsk. Kanel,

75 g. smuttede, finthakkede mandler,

Ca. 500 g. mel.


 

 

Brunkager

Beskrivelse

Bland smør, sukker og sirup i en tykbundet gryde og lad det smelte ved svag varme.

Rør af og til, så blandingen ikke sætter sig fast på grydens bund. Tag gryden fra varmen og lad massen køle af, 
til den er lunken.

Rør potaske ud i det kolde vand. Kom krydderierne og mandlerne i sirupsblandingen. Tilsæt potasken og ælt melet i. tag dejen ud på bordet og ælt den færdig, det er nemmest.

Dejen skal føles fast og smidig. Del dejen i 2-3 stykker og rul dem til ca. 4 cm tykke pølser. Pak dem i alufolie og lad dem hvile køligt et par dage.

Skær dejen i meget tynde skiver med en skarp kniv.

Bag kagerne 5-6 minutter, ved 200 grader på øverste rille.

Antal:

Ingredienser
 
Bagværk

(Ca. 125 stk.  - se billedet)
250 gr. smør,
250 gr. sukker,
1 dl sirup,
1 spskf. kanel,
1 spskf. ingefær,
½ spskf. nelliker,
1 dl vand,
3/4 strøget spskf. natron,
ca. 500 gr. mel.




Biskopgårdens brune kager

Beskrivelse
Smør, sukker, sirup og krydderier kommes i en gryde og varmes, skal ikke koge. Så tilsættes vandet, og føres når denne masse er helt kold, røres mel og natron i.

Kommes melet i mens sukker -og sirupmasse er for varm, smuldrer dejen og kan kun samles med lidt koldt vand. Derfor helt kold sukker - og sirupmasse, inden melet blandes i med natron.
Gem lidt mel til senere æltning. Dejen æltes ude på bordet og skal være blank og sammenhængende.
Lægges koldt til den næste dag. Deles og rulles ud i mindre portioner med lidt ekstra mel, afstikkes til forskellige figurer, hjerter og stjerner.
Evt. kan du stikke lidt rosiner i kagerne. De lægges på smurte plader og bager på nederste rille ved 200 grader i 5 minutter.


Disse kager er nemme, kan ikke mislykkes og smager dejligt. De kan skæres større eller mindre ud, det kommer an på, hvor tykke vi gør rullerne.
På billedet er de lidt store, jeg synes ikke, de skal være meget større end en >>stor femkrone<<, og ofte >>banke<< jeg rullen til en firkant, så kagerne bliver firkantede, når de er bagte:

Antal:

Ingredienser
BRUNE KAGER
Børnene skal have lov til at være med ved julebagningen. Måske skal De dagen før lave selve dejen, den skal nemlig helst have lov til at hvile på et køligt sted natten over. Giv så børnene et stykke dej, de kan tumle med, rulle ud og afskære i figurer alt efter fantasi

150 g smør, 
500 g sukker, 
2 dl sirup, 
2 dl koldt vand, 
1 spsk. kanel, 
1 spsk. ingefær, 
1 spsk. nelliker, 
1 strøget spsk. Natron, 
Ca. 700 g mel.

Glasur til pynt: 
1 æggehvide, 
Ca. 375 g sigtet florsukker, 
1 tsk., citronsaft. 

 

Figur i Brunekagerdej

Beskrivelse
Til dejen røres smør, sukker og sirup smidigt. Så tilsættes vand, krydderier,
Natron og til sidst melet, der røres i lidt efter lidt, det er forskelligt, hvor meget dejen kan tage. Men den skal være tilpas til at æltes ude på bordet uden at klistre i Deres fingre. De ælter dejen ensartet og lægger den derefter hen på et køligt sted til næste dag. Så får børnene et stykke, de ruller ud og former evt, efter et stykke pap, som der er skåret ud til f.eks.: Mand og kone eller De kan skære dejen ud til:

Figurer i brunkagedej, som børnene kan være med til at forme.

Julebukken
og endelig kan De bage et stort: Julehjerte
(Se billedet)
Dejen lægges på en smurt plade. De kan i hjertet bore et lille hul og heri stikke en lille rulle af aluminiumsfolie og bage hjertet, så der er hul, når kagen er bagt, cern folien og træk et rødt bånd igennem hullet inden hjertet pyntes med glasuren.
Men De kan også bruge forskellige udstikkerforme i figurer som hjerter, stjerner, grise osv.
Sådan bages figurerne:
På nederste rille ved 2000 i 12 min., hvis de er store, lidt kortere tid for de små figurer.
Lad kagerne afsvale lidt på den smurte plade, inden de lægges på en rist. Sådan pyntes figurerne:
Den upiskede æggehvide rØres med florsukker og citronsaft eller lidt eddike, til glasuren er sej og tilpas tyk, så den ikke løber ud på kagerne. Glasuren skal rØres længe, og det er muligt, der skal tilsættes lidt mere væde i form af citronsaft eller eddike, ikke vand. De kan evt. komme lidt frugtfarve i glasuren. Glasuren kommes i et kræmmerhus, De former af pergamentpapir, klipper en lille spids af, og glasuren er nem at sprøjte ud på
kagerne. Disse kan opbevares med glasuren på i kagekasser.
 

Antal:

Ingredienser
Vi bliver ved de brune kager og her kommer:
 
Mormors brune kager  med ingefær
(Ca. 150 stk. - se billedet)

125 g blødt smør, 
1/2 dl sirup, 
250 g sukker, 
11/2 dl piskefløde, 
1-11/2 spsk. ingefær, 
1 spsk. vanillesukker, 
1 strøget spsk. natron, 
Ca. 650-700 g mel.

 

Mormors brune kager

Beskrivelse
Smør, sukker og sirup røres. Heri blandes fløden, der er pisket stiv, hvorefter ingefær, vanillesukker, natron og mel tilsættes - men endelig kun melet i lidt efter lidt og hold lidt tilbage til udrulningen. Dejen æltes fin blank og ensartet og lægges på et køligt sted til den næste dag. Deles i mindre portioner - så er den nemmest at rulle ud, og dejen skal rulles ret tyndt ud og afstikkes til hjerter, figurer eller stjerner. Lægges på smurte plader. Bager på nederste rille ved 200 0 5 min., afsvaler på en bagerist.

Antal:

Ingredienser
Bagværk
 
100 g. smør,
85 g. sukker,
2 æg,
revet skal af 2 mandariner eller 1 stor citron,
3 tskf. kardemomme,
40 g. gær,
4 spskf. rosiner,
hakket sukat eller syltet appelsinskal,
ca. 1½ dl. lunken fløde,
ca. 250-275 g mel.

Pynt: 
Æg
hakkede mandler, 
sukker og evt rosiner.

 

Bondegårdens julekager

Beskrivelse
Smør, sukker og æg røres godt med frugtskal og kardemomme, og heri gæren.
Rosiner, sukat, og melet blandes i til sidst skiftevis med lunkne fløde. Dejen røres hurtigt sammen, den er ret  fugtig, og skal ikke æltes ude på bordet, 
men blot >>slåes<< godt med en ske.
Kommes derefter over i en velsmurt rund lille form, lille springform eller ildfast fad, der rummer 1 liter.
Hæver lunt i 25 minutter. Pensles lidt forsigtigt med sukker, hakkede mandler og rosiner,
og bager på den nederst rille ved 200 grader i 40 minutter. Egner sig fint til at dybfryse.