Syltetøj - Tilbehør

Antal:

Ingredienser

TILBEHØR

2 kg Victoria - eller sveske-blommer
½ kg sukker (ca. 6 dl) 
1 dl vand
10 cm kanelstang


Blomme-marmelade

Beskrivelse
Arbejdstid: 30 minutter 
Kogetid: ca. 40 minutter 
Sylteglas

1. Skyl blommerne. Læg dem i en gryde med 1 dl vand og kanelstangen.

2. Lad blommerne koge for svag varme under låg i ca. 30 minutter. Fjern stenene med en hulske, efterhånden som de frigøres og flyder ovenpå.

3. Fjern kanelstangen, når blommerne er kogt helt til mos, og tilsæt sukkeret. Lad marmeladen koge videre i ca. 10 minutter under omrøring.

4. Hæld marmeladen på rengjorte glas. Bind straks til.

Tips:
Victoria - eller sveskeblommer giver, udover en dejlig smag, den smukkeste farve.
Men alle andre blommesorter kan naturligvis bruges til marmelade.

Antal:

Ingredienser

TILBEHØR

12-15 blommer
50 g smør eller afsmeltet fedt fra and, gås eller gris
Evt. lidt sukker


Blommer, sauterede

Beskrivelse
Arbejdstid: 5 minutter 
Stegetid: 5-7 minutter

1.Smelt fedtstoffet på panden og vend blommerne heri i 7-8 minutter. Drys med lidt sukker, hvis blommerne er for sure.

2.Tag dem af panden, når de er blanke og revnede og server straks.

Tips:
Tilbehør til and, gås, vildt eller flæsk.

Antal:

Ingredienser

TILBEHØR

1 kg ægte reineclauder 
400 g sukker (4 3/4 dl)
1½ dl vand
1/2 dl hvidvinseddike
3 nelliker
5 cm kanelstang
skal af /2 citron (usprøjtet)


Blommer, syltede

Beskrivelse
Arbejdstid: 30 minutter 
Skal trække: 2-3 timer i Sylteglas

1. Skyl blommerne og prik dem med en gaffel.

2. Kog sukker, vand og hvidvinseddike sammen til en lage. Tilsæt nelliker, kanel-stang og tyndt skrællet citronskal.

3. Læg blommerne i lagen og bring dem meget langsomt til kogepunktet uden låg. Rør forsigtigt et par gange i blommerne. Tag gryden af varmen og lad blommerne trække Ca. 1 time under låg.

4. Varm igen blommerne meget langsomt op til kogepunktet. Tag gryden af varmen og lad blommerne trække endnu 1 time. Giv dem evt. endnu et opkog, hvis de ikke er møre.

5. Tag forsigtigt blommerne op med en hulske og kom dem på rengjorte glas.

6. Indkog lagen Ca. 10 minutter uden låg. Skum den. Fjern kanelstang, nelliker og citronskal og hæld lagen over blommerne.

7. Bind straks sylteglassene til.

Tips:
De afbrudte kogninger hindrer, at blommerne koger i stykker. Andre blommer kan naturligvis bruges, men reineclauder er særdeles aromatiske. 

Antal:

Ingredienser

TILBEHØR

I kg (Victoria) blommer 
750 g sukker (ca. 91/2 dl) 
15 blommesten konserveringsmiddel


Blommesyltetøj

Beskrivelse
Arbejdstid: 1 time 
Skal trække: 1 døgn i Sylteglas

1. Skold og flå blommerne og del dem på langs. Befri dem for sten. Gem 15 sten, kernerne herfra skal bruges.

2. Læg blommer og sukker lagvis i en emaljeret gryde eller en stålgryde. Undgå aluminium. Lad blandingen stå og trække et køligt sted et døgn.

3. Knæk blommestenene med et let hammerslag. Tag kernerne ud. Hak dem groft og kom dem i gryden til blommerne.

4. Bring langsomt blommerne i kog uden låg og lad dem koge ved svag varme en snes minutter, eller til lagen i gryden begynder at jævne. Skum forsigtigt.

5. Skyl rene sylteglas med konserveringsmiddel. Følg brugsanvisningen på emballagen. Kom syltetøjet forsigtigt i glassene og bind straks til med syltepapir eller dobbelt pergamentpapir.

Tips:
Victoria eller sveskeblommer giver, udover en dejlig
smag, den smukkeste farve.

Antal:

Ingredienser

TILBEHØR

I kg friske blåbær
(eller frosne)
Ca. 250 g sukker (knap 3 dl) 
1 tsk. geleringsmiddel
1 tsk. konserveringsvæske


Blåbærmarmelade

Beskrivelse
Arbejdstid: 20 minutter 
Kogetid: 15 minutter 
Skal trække: 2 timer i Sylteglas

1. Skyl bærrene, hvis det er nødvendigt. Læg dem lagvis med sukkeret i en gryde, som ikke må være af aluminium. Sukkermængden afhænger af, hvor sød man ønsker marmeladen. Lad dem trække et par timer. Hvis bærrene er frosne, hældes sukkeret over de frosne bær og står, indtil bærrene er tøet.

2. Varm bærrene langsomt op og lad dem koge for svag varme i ca. 15 minutter uden låg.

3. Bland geleringsmidlet med 1 spsk. sukker og rør det i marmeladen. Lad den koge et par minutter, til den tykner.

4. Tag gryden af varmen og rør konserveringsvæske i. Hæld straks marmeladen på rengjorte sylteglas og luk med låg eller syltepapir.

Tips:
Hvis man ikke ønsker at bruge geleringsmiddel (Melatin) til at stivne marmeladen, må sukkermængden Øges betydeligt, nemlig til Ca. 750 g sukker pr. kg bær.

Antal:

Ingredienser

TILBEHØR

I kg friske brombær (eller frosne)
300 g sukker (31/2 dl)
1 (usprøjtet) citron
I dl vand
geleringsmiddel


Brombær-marmelade

Beskrivelse
Arbejdstid: 15 minutter 
Kogetid: 15-20 minutter
Skal trække: 2 timer 
Sylteglas

1. Læg brombærrene lagvis i en gryde med sukkeret. Lad dem trække et par timer. Frosne bær drysses med sukker og står, til de er tøet.

2. Skræl citronen til en lang skal med en kartoffelskræller og kom den i brombærrene. Tilsæt vand og citron-saft og bring brombærrene i kog.

3. Kog for svag varme i 15-20 minutter uden låg. Skum marmeladen. Smag på den og tilsæt evt. mere sukker. Tag citronskallen op.

4. Tilsæt geleringsmiddel ifølge anvisning på emballagen. Lad marmeladen koge et par minutter.

5. Hæld den straks på rene sylteglas og sæt låg på eller dæk tæt med syltepapir.

Tips:
Bland evt. et par skrællede æbler, skåret i både, i marmeladen. Hvis man ikke ønsker at bruge geleringsmiddel, skal sukkermængden Øges betydeligt, til Ca. 3/4 kg sukker pr. kg bær.

Antal:

Ingredienser

TILBEHØR

1 kg friske brombær 
300 g sukker


Brombærfrysetøj

Beskrivelse
Arbejdstid: 15 minutter 
Små alufolieforme med låg

1. Skyl kun brombærrene, hvis det er nødvendigt.

2. Mos brombærrene let med en gaffel. Vend sukkeret i. Bland og rør, til alt sukkeret er opløst.

3. Kom brombærfrysetøjet i små aluf orme og læg låg over, før de sættes i fryseren til hurtigste indfrysning.

Tips:
Det er praktisk med små bakker frysetøj. 
Frysetøjet kan også fryses i plastbeholdere.
Holdbarheden efter optøning er begrænset til Ca. 1 uge.
Brombær og sukker kan også blendes, inden det frynses.
Denne mos er velegnet til desserter.
Holdbarhed i fryser: 1 år.

Antal:

Ingredienser

TILBEHØR

250 g friske brombær (eller frosne)
1 stort æble
saft af ½ citron
85 g sukker (1 dl)


Brombærkompot

Beskrivelse
Arbejdstid: 10 minutter 
Kogetid: 10 minutter

1. Skyl kun brombærrene, hvis det er nødvendigt, eller lad dem tø op, hvis de er frosne.

2. Skræl æblet, fjern kernehuset og skær æblet i tynde både og kom dem i en gryde sammen med brombær, sukker og citronsaft. Lad det koge for svag varme i 10 minutter uden låg.

3. Lad kompotten blive kold inden servering.

Tips:
Brombærkompot serveres til vildtretter eller lammekød.
Pære kan erstatte æblet. Pæren skal skrælles, før den skæres i både, og kogetiden nedsættes til det halve.
Kan fryses.
Holdbarhed: 6 måneder.