Peder's madopskrifter
Antal:
Ingredienser
TILBEHØR
2 kg (sveske) blommer
100 g rosiner (11/2 dl)
250 g chalotteløg
¼ liter (vin) eddike
60 g farm (1 dl)
1 spsk. salt
2 tsk. stødt ingefær
1 tsk. cayennepeber
2 tørrede chilipeberfrugter evt. konserveringsvæske
Chutney, blomme
Beskrivelse
Arbejdstid: 30 minutter
Kogetid: ca. 50 minutter
Sylteglas
1.
Skyl blommerne og udsten dem.
Skyl rosinerne. Pil og hak løgene.
2.
Læg blommer, rosiner og løg i en tykbundet gryde.
Hæld eddike på og lad det simre for meget svag varme under låg i Ca. 40 minutter.
3.
Tilsæt farm, salt, ingefær, cayennepeber og de tørrede chilier.
Lad chutneyen simre endnu ca. 10 minutter under omrøring, til blandingen tykner. Rør evt. konserveringsvæske i, efter at gryden er taget af varmen. Se anvisningen på emballagen.
4.
Hæld chutneyen på helt rene glas, der straks lukkes lufttæt.
Tips:
Opbevar glassene svalt, tørt
og mørkt. Vent et par uger med at spise af den.
Blommechutney egner sig
som tilbehør til kød og fi
skeretter.
Holdbarhed: Ca. 1 år.
Antal:
Ingredienser
TILBEHØR
½ kg ribbede hyldebær
250 g løg
125 g lyse rosiner (2 dl)
250 g sukker (3 dl)
2-21/2 dl vineddike
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. sennepspulver
1 tsk. stødt chili
1 spsk. gule sennepsfrø evt. konserveringsvæske
Chutney, hyldebær
Beskrivelse
Arbejdstid: 10 minutter
Kogetid: ca. 40 minutter
Sylteglas
1. Pil og hak løgene fint. Kom dem i en gryde med eddike og kog dem klare heri.
2. Kom rosinerne ned til løgene sammen med hyldebær og krydderier. Rør sukkeret i og lad det hele koge ved svag varme i Ca. 20 minutter.
3. Tag alt det faste op af gryden med en hulske og fordel det i rengjorte sylte-glas. Kog lagen op igen og lad den koge i ca. 20 minutter, til den tykner. Rør evt. konserveringsvæske i, efter at gryden er taget af varmen. Se anvisningen på emballagen.
4. Fordel lagen i glassene og luk dem tæt.
Tips:
Vent et par uger med at spise af den.
Hyldebærchutney egner sig specielt godt som tilbehør til vildt.
Holdbarhed: ca. 1 år.
Antal:
Ingredienser
TILBEHØR
½ kg courgetter
½ kg tomater
½ kg æbler
3 store løg
1 spsk. salt
1 tsk. paprika
1 tsk. peber
½ tsk. cayennepeber
1 tsk. stødt ingefær
1 spsk. karry
I spsk. gule sennepsfrø
200 g sukker (Ca. 21/4 dl)
½ 1 lagereddike
125 g rosiner (2 dl)
evt. konserveringsvæske
Chutney, indisk
Beskrivelse
Arbejdstid: ca. 40 minutter
Kogetid: ca. 1 time
Sylteglas
1. Skyl og tør grønsagerne og pil løgene. Skær alt i små tern og kom det i en tykbundet gryde.
2. Tilsæt krydderier, sukker, eddike og rosiner og lad det koge ved svag varme under låg ca. 1 time, til chutneyen er blevet tyktflydende. Rør jævnligt, men forsigtigt. Rør evt. konserveringsvæske i, efter at gryden er taget af varmen. Se anvisningen på emballagen.
3. Hæld chutneyen på rene, skoldede glas og luk straks tæt.
Tips:
Opbevar glassene køligt, tørt og mørkt.
Denne chutney egner sig til stegte kød og fiskeretter med karry.
Holdbarhed: ca. 1 år.
Antal:
Ingredienser
TILBEHØR
2 mangofrugter
3/4 kg æbler
5 chalotteløg
250 g rosiner
I fed hvidløg
15 g gule sennepskorn
2 stk. hel ingefær
3 hele chilipebre
ca. 250 g farin (4 dl)
I tsk. salt
3 dl (hvid) vineddike
evt. konserveringsvæske
Chutney, mango
Beskrivelse
Arbejdstid: 30 minutter
Kogetid: ca. 30 minutter
Sylteglas
1. Skræl mangofrugterne. Skær kødet fra stenen. Skræl æblerne. Tag kernehuset ud. Skær mango og æble i terninger. Pil og hak løgene fint. Pil og hak hvidløgsfeddet.
2. Kom sennepskornene i en lille gazepose og læg den i en gryde sammen med mango, æbler, løg, rosiner, farm, hvidløg, ingefær og chilipebre. Hæld vineddiken ved.
3. Bring chutneyen langsomt i kog under omrøring. Lad chutneyen koge uden låg, til den har konsistens som tyk grød. Det varer Ca. 30 minutter.
4. Vask og skold sylteglas. Smag på chutneyen og krydr evt, med salt. Rør evt.
konserveringsvæske i gryden, efter at den er taget af varmen. Se anvisningen på emballagen. Hæld chutneyen på glas og luk straks.
Tips:
Lad chutneyen modne et par uger inden brug. Chilipebre, sennepskorn og ingefærstykker kan fjernes, når chutneyen er stærk nok.
Holdbarhed: ca. 1 år.
Antal:
Ingredienser
TILBEHØR
½ kg tomater
3 chalotteløg
4fed hvidløg
50 g rosiner
1 dl vineddike
1 styk hel ingefær
1/2 tsk. chilipulver
¼ tsk. reven muskatnød
1 tsk. salt
evt, lidt sukker
evt. konserveringsvæske
Chutney, tomat
Beskrivelse
Arbejdstid: 30 minutter
Kogetid: Ca. 20 minutter
Sylteglas
1. Skold og flå tomaterne og skær dem i mindre stykker.
2. Pil og hak chalotteløg og hvidløg fint.
3. Kom alle ingredienserne i en gryde og varm langsomt op under omrøring. Lad chutneyen småkoge Ca. 20 minutter uden låg, til den er jævn.
4. Vask og skold sylteglas. Smag på chutneyen og krydr om nødvendigt lidt mere. Smag evt, til med et par spsk. sukker. Tilsæt evt. konserveringsvæske iflg. anvisning på emballagen, efter at gryden er taget af varmen. Hæld chutneyen på glas og luk straks.
Tips:
Lad chutneyen modne et par uger inden brug.
Opbevar den mørkt og køligt. Tomatchutney serveres til kødretter og bruges som smagsgiver i (creme fraiche) dressinger.
Holdbarhed: ca. 1 år.
Antal:
Ingredienser
TILBEHØR
3 usprøjtede citroner
1 chalotteløg
1 fed hvidløg
4 friske eller konserverede grønne chilipebre
1 dl olivenolie
½ spsk. hele sennepsfrø
½ tsk. knust bukkehornsfrø
¼ tsk. knust koriander
1½ dl vand
1/2 dl citronsaft eller vineddike
Ca. 2 tsk. salt
Endvidere:
¼ tsk. knust bukkehornsfrø
Citron-pickles
Beskrivelse
Arbejdstid: 20 minutter
Kogetid: Ca. 25 minutter
Tid til at trække: 1 uge
Sylteglas
1. Skyl citronerne godt og kom dem i en gryde med så meget vand, at det netop dækker. Kog citronerne i 10 minutter. Lad dem dryppe af i en sigte. Skær dem i terninger på 1 cm, med skal.
2. Pil og hak løg og hvidløg. Snit chilipebrene I fine strimler. Friske chilipebre skal skæres igennem og befries for kerner først. Lad det foregå under rindende, koldt vand. Det er stærke sager. Gnid ikke øjne imens, og få ikke kerner under neglene.
Det svier længe.
3. Varm olien op i en gryde. Kom løg, hvidløg, chilipeber, sennepsfrø, bukkehornsfrø og koriander ned i den meget varme olie og svits blandingen under låg et minuts tid. Ryst gryden et par gange. Dæmp varmen.
4. Tilsæt de delte citroner, vand og citronsaft eller vineddike og lad picklesen koge under låg ved svag varme i ca. 10 minutter.
5. Lad picklesen køle af. Hæld den kolde pickles på rengjorte glas. Drys lidt knust bukkehornsfrø over. Bind til med syltepapir.
Tips:
Lad picklesen stå en uges tid, mørkt og køligt, før der spises af den.
Dette er en stærk pickles.
Picklesen bliver mildere, hvis den strimlede chilipeber erstattes med 1 bdt hakket persille. Citron-pickles smager godt til stegt og grillet kød.
Holdbarhed: 1 måned.
Antal:
Ingredienser
2 usprøjtede citroner
2 usprøjtede appelsiner
2 små usprøjtede grapefrugter
2 pomeranser
600 g sukker (Ca. 7 dl)
6 dl vand
I spsk. geleringsmiddel
Citrusmarmelade, grov
Beskrivelse
Arbejdstid: 45 minutter
Kogetid: ca. 20 minutter
Sylteglas
1. Vask frugterne. Skræl 1 citron og 1 appelsin tyndt med kartoffelskræller. Skær skrællerne i meget tynde strimler og kog dem klare i lidt vand.
2. Pil resten af frugterne og kassér deres skaller. Pil frugterne fri for hvide hinder. Skær frugterne i tynde skiver, som deles i kvarte, og fjern kernerne.
3. Kom frugtstykker, citron- og appelsinskaller og vand i en gryde og lad det koge Ca. 10 minutter. Tilsæt sukker og kog yderligere 5 minutter.
4. Bland geleringsmiddel med 2 spsk. sukker og rør det i marmeladen under omrøring. Lad marmeladen koge op.
5. Skum evt. marmeladen. Vask og skold sylteglas. Hæld marmeladen på de rene glas og luk straks.
Tips:
Brug ikke for moden frugt til marmeladen, som da kan blive for tynd. Som regel stivner marmeladen ret hurtigt, men det kan ske, at der går nogle uger.
Holdbarhed: 6 måneder.
Seneste kommentarer