Peder's madopskrifter

Antal:

Ingredienser

 

GRUNDOPSKRIFT

 

2 kg frugt, fx solbær, ribs, jordbær, hindbær, rabarber

1l vand

1 stang vanille

250 g sukker (3 dl) pr. l siet saft

konserveringsmiddel

 

Frugtsaft

Beskrivelse

Arbejdstid: 15 minutter

Kogetid i alt: 25-30 minutter

Afdrypning: ca. 30 minutter

 

1.    Skyl frugten, den skal hverken nippes eller ribbes. Kom den i en gryde og tilsæt vandet.

 

2.    Bring vandet langsomt i kog og lad det koge under låg for svag varme 15-20 minutter.

 

3.    Lad saften dryppe af gennem et klæde et par timer, men tryk eller pres ikke, så bliver saften uklar. Mål saften og kom den tilbage i gryden. Tilsæt sukker samt den flækkede vanillestang. Kog saften for svag varme uden låg 10 minutter. Rør i saften, til alt sukkeret er opløst.

 

4.    Skum saften og fjern vanillestangen. Tag gryden fra varmen og tilsæt konserveringsmiddel ifølge brugsanvisningen på emballagen.

 

5.    Hæld den kogende saft på rengjorte, varme flasker og bind straks til. Opbevar den svalt og mørkt.

 

Tips:

Brug frugtsaften til saftevand, saftsovs, gelé til kager eller gelérand. Saften kan koges af en enkelt af de nævnte frugter eller en blanding af flere.

Holdbarhed: 6 måneder.

Antal:

Ingredienser

 

 

1 kg frisk frugt (fx æbler, blommer, pærer, kirsebær, stikkelsbær eller ribs)

 

Sukkerlage:

300-750 g sukker

2¼ dl vand

konserveringsmiddel

 

Frugt, syltet

Beskrivelse

Arbejdstid: ca. 30 minutter

Kogetid: ca. 10 minutter

Trækketid: 1-11/2 time

Sylteglas

 

1.    Skyl frugten. Skræl æblerne og befri dem for stilk og kernehus. Prik blommer og kirsebær tæt med en gaffel, del store blommer og befri dem for sten. Rib og nip ribs og stikkelsbær.

 

2.    Kog en klar lage af sukker og vand. Lad den koge ca. 10 minutter, eller til sukkeret er helt opløst.

 

3.    Kom frugten i lagen og bring den langsomt og uden låg til kogepunktet. Rør forsigtigt et par gange. Tag gryden fra varmen og lad frugten trække en halv times tid. Varm den igen meget langsomt op til kogepunktet. Tag gryden fra varmen og lad frugten trække en halv time. Drejer det sig om kernefrugt, fx æbler og pærer, gentages processen endnu en gang.

 

4.    Skum godt efter sidste opkog. Tag frugten op med en hulske og læg den i rene, varme glas, skyllet med konserveringsmiddel.

 

5.    Kog lagen lidt ind. Tag gryden fra varmen og skum. Tilsæt konserveringsmiddel. Følg brugsanvisningen på emballagen. Hæld den varme lage over frugten. Bind straks til med syltepapir.

 

Tips:

De afbrudte kogninger hindrer, at frugten koger ud. Sukkermængden varieres efter frugtens egen sødme. Ved syltning af pærer beregnes fx kun 300 g sukker pr. kilo frugt.

Holdbarhed: ca. 1 år

Antal:

Ingredienser

 

 

1 kg ferskner

 

Sukkerlage:

1 dl rom

eller vand

1 dl citronsaft

500 g sukker (53/4 dl)

 

Endvidere:

100 g mandler (2 dl)

1 lille stykke frisk eller syltet ingefær

geleringsmiddel

 

Ferskenmarmelade

Beskrivelse

Arbejdstid: 30 minutter

Kogetid: ca. 15 minutter

Sylteglas

 

1.    Kog en klar lage af rom (vand), citronsaft og sukker.

 

2.    Flå fersknerne; overhæld dem evt, først med kogende vand. Skær dem igennem fra stilkenden og hele vejen rundt og befri dem for sten.

 

3.    Skær ferskenstykkerne i terninger, kom dem i sukkerlagen og lad dem koge meget møre, det varer ca. 10 minutter.

4.    Skold, smut og hak mandlerne. Hak ingefæren. Kom det i gryden. Tilsæt geleringsmiddel. Følg brugs-anvisningen på emballagen.

 

5.    Hæld marmeladen på skoldede glas og bind til.

 

Tips:

Denne version kan også bruges til kagefyld.

Holdbarhed: 1 år.